25
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Bankalarda 'özel hizmet' yarışı

Bankaların 100 milyar $’lık ‘özel hizmet’ yarışı kızıştı

Türkiye’de bankacıların özel hizmet sunduğu en az bir milyon dolara sahip aile sayısı 22 bine ulaştı. Pastadan pay almak isteyen Türk bankaları ise kurdukları ‘private banking’ bölümleriyle birçok alanda hizmet veriyor. 2010 yılına kadar bu hizmetlerden yararlananlar yüzde 20 artacak.

Türkiye’de servetleri 100 milyar doların üzerine çıkan 22 bin ailenin varlığı bu kesime hizmet vermek isteyen bankaların da ’private banking’ (özel bankacılık) bölümlerinin sayısını artırmasına neden oldu. En az bir milyon dolara sahip aile sayısının 22 bine yakın olduğu Türkiye’de özel bankacılık yönetimi altında bireysel müşteriler için 15 milyar dolarlık bireysel varlık yönetildiği tahmin ediliyor. 2010 yılına kadar ise özel bankacılıktan yararlanacak kişi sayısında yüzde 20 artış bekleniyor.

Hizmetler arttı

Hizmetlerin giderek çeşitlendiği özel bankacılık bölümlerinde müşterilere, portföy yönetiminden yatırım, sanat, servet, vergi ve mirasa kadar pek çok danışmanlık hizmeti sunuluyor. Belli yerlerdeki sağlık ve kültür harcamalarında indirim, hava limanlarındaki lounge’lardan ücretsiz yararlanma imkanlarını da kapsayabilen hizmetler, seçilmiş bazı şubelerde müşterilere öncelikli ve birebir verilebiliyor.

Privia Kart’la öncelikli hizmet veriyor

İŞ Bankası yetkilileri, Özel Bankacılık İş Birimi’nin 100 bin TL üzerinde finansal varlığı bulunan ve banka toplam varlığı içinde önemli bir paya sahip olan 80 binin üzerindeki özel bankacılık müşterisinin 26 milyar lirayı aşan varlığını yönettiğini açıkladı. Yetkililer şöyle devam etti: “Bununla birlikte 400 bin TL üzerinde varlığı bulunan özel bankacılık müşterilerimize yönelik olarak da Privia markası altında bir sadakat programı yürütülüyor. Privia Kart’a sahip müşteriler, yurt içi ve yurt dışı tüm şubelerimizde öncelikli ve birebir hizmet alıyor.”

Akbank’ın 3 bin ‘özel’ müşterisi var

Akbank Private Banking’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder, Türkiye’de “ilk özel bankacılık şubelerini” Akbank’ın açtığını belirterek, “3 bine yakın müşterimiz var. Kurumsal müşterilerle birlikte 10 milyar dolarlık bir varlığı yönetiyoruz” dedi. Akbank Private Banking olarak, bankacılık hizmetleri, yatırım danışmanlığı, portföy yönetimi ve servet danışmanlığı olmak üzere 4 ana kolda hizmet verdiklerini anlatan Önder, servet danışmanlığının ise 5 milyon TL üzeri varlığa sahip kişiler ve aileler için yeni bir segment olduğunu kaydetti.

Müşterilerin % 5’ine hizmet veren bölüm

Fortis Bank Türkiye Perakende Bankacılık Grubu Başkanı Gökhan Mendi, özel müşterilerine 1 Mart 2008’den bu yana Varlık Yönetimi Bölümü ile hizmet verdiklerini, söz konusu bölümün üst gelir grubuna dahil ettikleri müşterilerinin yaklaşık yüzde 5’ine hizmet sunduğunu anlattı.

14.5 milyar dolarlık portföyü yönetiyor

Yapı Kredi Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özçelik, Yapı Kredi Private Banking’in bugün 31 özel bankacılık merkezi ve şubesinde, geniş bir kadro ile hizmet verdiğini söyledi. Özçelik, “Yaklaşık 14.5 milyar dolarlık portföyü yönetiyoruz. Bu rakam, bankanın bireysel varlığının yüzde 30’a yakın kısmına denk geliyor” dedi.

10 özel bankacılık merkezimiz var

Denizbank Özel Bankacılık Grup Müdürü Cem Önenç, Denizbank Özel Bankacılık Merkezi’nin, özel müşterilerinin 150 bin dolar ve üstü bireysel birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek, istekleri ve beklentilerine göre hizmet vermek üzere kurulduğunu belirtti. Önenç, 2009 yılı itibarıyla 10 adet özel bankacılık merkezleri bulunduğunu açıkladı.
 

Vatan
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 10:13:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?