18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Bankalardan kar patlaması

Küresel kriz yüzünden dünya devi bankalar zor günler geçirirken, Türk bankaları kârlarını yükseltmeyi başardı.

Dün bilançosunu açıklayan Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası bu yılın ilk çeyreğini toplam 1.9 milyar TL net kârla kapattı. Halkbank da bu yılın ilk üç ayında 365 milyar TL net kâr ettiğini açıkladı

 

Akbank’ın ilk çeyrek kârı 569 milyon TL

Akbank, 2009 yılının ilk çeyreğinde 569 milyon lira net kâr elde etti. Geçen yıl aynı dönem kârı, olağanüstü kalemler arındırıldıktan sonra, 495 milyon lira olan Akbank’ın ilk çeyrek kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artmış oldu. Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, ilk çeyrek sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada “Akbank güçlü sermayesi, geniş mevduat tabanı ve yüksek likiditesi ile Türkiye ekonomisinin büyümesine destek olarak üzerine düşen görevi yerine getirmeye her zaman olduğu gibi devam etmektedir” dedi. Kurtul, global ekonomide yaşanan olumsuzlukların Türkiye’ye yansımalarına karşın Akbank’ın takipteki kredi alacaklarının sektör ortalamasının oldukça altında kalarak yüzde 3 olarak gerçekleştiğini ve toplam tutarı 1 milyar 454 milyon lira olan takipteki kredi alacaklarının tamamı için yüzde 100 karşılık ayrıldığını vurguladı. Kurtul, Akbank’ın yüzde 17.6 olan sermaye yeterlilik rasyosunun global bankalar arasında da en yüksek oranlardan biri olduğunu söyledi.

 

Garanti Bankası’ndan 712.4 milyon TL kâr

 

Garantİ Bankası’nın bu yılın ilk çeyreğindeki konsolide net kârı, 712 milyon 438 bin oldu. Garanti’nin konsolide aktif büyüklüğü 104 milyar 933 milyon 785 bin TL seviyesine ulaşırken, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla ekonomiye sağladığı destek, 69 milyar 341 milyon 943 bin TL’ye yükseldi. Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, “Garanti Bankası, son derece likit ve sağlam bilanço yapısı ve güçlü özkaynaklarıyla başlamış olduğu 2009 yılının ilk üç ayında da aynı performansına güçlü bir şekilde devam ediyor. Gelişmiş risk yönetimi sistemimiz ve yüksek operasyonel verimlilik anlayışımızla süreçlerimizi sürekli geliştiriyor, kayıplarımızı minimuma indiriyoruz. 2009’da ilk üç aydaki yüksek performansımızda, tabii ki, faizlerin sürekli düştüğü mevcut konjonktürün de etkisi var” dedi. Garanti’nin ülke ekonomisine desteğini kesmediğini dile getiren Özen, nakdi kredilerdeki pazar paylarını yüzde 15’in üzerine çıkardıklarını ve şube açmaya devam ettiklerini belirtti.


İş Bankası ilk 3 ayda 606 milyon TL kâr etti

İŞ Bankası, 2009 yılının ilk üç aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.2 artışla 606 milyon TL net kâr elde etti. İş Bankası’nın aktif büyüklüğü ise 2009’un ilk üç ayında yüzde 1.1 oranında büyüyerek 98 milyar 608 milyon TL’ye yükseldi. Bankadan yapılan açıklamada, küresel ekonomik krizin bir sonucu olarak, 2008 yılının son çeyreğinden itibaren Türkiye’de de ekonomik aktivitenin yavaşlamaya başladığı belirtilerek “Yaşanan ekonomik ortam kredi talebinde daralmaya yol açarken, İş Bankası temkinli ve seçici plasman politikası çerçevesinde reel sektöre finansman sağlamaya devam etti. İş Bankası’nın kredi portföyü bankacılık sektöründeki genel trende paralel biçimde yüzde 2.4 gerileyerek, 46 milyar 445 milyon TL seviyesinde gerçekleşti” denildi. Açıklamada, geçen üç aylık dönemde mevduatını yüzde 1 artıran İş Bankası’nın mevduat pazar payının yüzde 14.4’e yükseldiği vurgulandı.
 

Vatan
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 17:26:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?