22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Bankayı 'iyi' sattı 5 milyon $'ı kaptı

Bankacılık sektöründe yöneticilere ödenen ücretlerin kamuoyuna açıklanması projesinin gerisinden milyon dolarlık jestiyon çıktı.

Jestiyon:Çalışanların gösterdikleri performansa göre bir jestle (bankanın karından bir yüzdeyle) ödüllendirilmesidir.(Kenthaber)

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in, "Yüksek ücret, aşırı risk almayı, agresifliği getirebiliyor" görüşüne, son dönemde satılan bir bankada, bankanın satışına aracılık eden genel müdüre 5 milyon dolar jestiyon ödenmesinin etkili olduğu öğrenildi.

Bilgin, özellikle 2000- 2001 yıllarında genel müdür ve şube müdürü transferlerinin hız kazandığını, müşterilerini ve sırlarını yeni bankaya götüren yöneticilere, risk yönetimi sınırlarını zorlayacak ücretler verilmesinin moral soruna dönüştüğünü kaydetti. Bilgin, "Bankalar aslında patronların değil parasını emanet eden vatandaşların kurumudur" dedi.

EGEBANK ÖRNEĞİ
BDDK'daki iç değerlendirmelerde Egebank'a el konulmadan önce izlenen strateji, örnek olay olarak gösterildi. Egebank'a geçen çok sayıda banka yöneticisine piyasa koşullarına göre astronomik ücretler önerildiği, banka çalışanlarının ise risk yönetim ilkelerini ikinci plana atarak çalıştıkları hatırlatıldı.

BDDK yöneticileri, risk iştahını artıran, patronaj karşısında direnci zayıflatan ücret politikasının, kamu denetimine açılması halinde, yeni bir dönem başlayabileceği görüşünde. Bilgin, bankalarla iş yapan milyonlarca insanın, ücretlere bakarak bankalara ilişkin sonuçlara gidebileceğini savunuyor.BDDK Başkanı Bilgin ayrıca, bankalara işlem bazında verilen cezaların caydırıcılığını artırmayı hedefleyen bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Bankacılık Kanunu'na muhalefet nedeni ile 10-15 bin YTL para cezası ödeyen bazı bankaların, benzeri işlemlere devam ettiğini belirleyen BDDK, cezaların internet üzerinden duyurulması halinde, bankaların daha titiz davranacağını öngörüyor.

'Kimsenin maaşında gözümüz yok'

Banka üst yöneticilerinin yıllık kazançlarıyla ilgili tartışmada eleştiri oklarının BDDK'ya çevrilmesi, kurum çalışanlarını rahatsız etti. "Özel sektör yöneticileri yılların birikimi ile geliyor, kamudaki atamaların nasıl olduğunu biliyoruz", "BDDK Başkanı, bankacıların ücretlerini kıskanacağına kamu imkanları içinde kendi ücretini artırmaya çalışmalı" yönündeki eleştirileri haksız bulan BDDK yöneticileri, "Olay farklı bir cepheye çekiliyor. Kimsenin ücretinde gözümüz yok. Hem Türkiye deneyimini esas alan hem de gelişmiş ekonomilerdeki bir uygulamaya dikkati çeken masum bir öneri haksız yorumlara konu oldu" dediler. Bu arada BDDK Başkanı Bilgin ve ekibi, bu uygulamanın öncelikle halka açık bankalardan başlamasını planlıyor.

Yüksek maaş risk almayı özendiriyor

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, özellikle 2000-2001 yıllarında genel müdür ve şube müdürü transferlerinin hız kazandığını, müşterilerini ve sırlarını yeni bankaya götüren yöneticilere, aşırı risk almayı tahrik edecek ücretler verilmesinin moral soruna dönüştüğünü kaydetti. Bilgin, "Bankalar aslında patronların değil parasını emanet eden vatandaşların kurumudur" dedi.

Okan Müderrisoğlu /Sabah
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2007 Perşembe 05:39:22
Güncelleme :4 Ekim 2007 Perşembe 10:30:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?