19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Barajlarda su azaldı

Sulama maksatlı barajlardaki doluluk oranının geçen yıla oranla 2 puan düşerek yüzde 59 oranında gerçekleştiği bildirildi. Geçen yıl sulama mevsimine yüzde 61 doluluk oranıyla girilirken, bu yıl sulama mevsimine 2 puan daha az suyla girildi.

Özellikle İç Anadolu Bölgesi barajlarında su eksikliği had safhada yaşanırken, buna örnek olarak Konya bölgesi barajlarında doluluk oranının bu yıl yüzde 30 civarında gerçekleşmesi, Türkiye ortalamasına göre yarı yarıya daha az su anlamına geliyor.

Sulama sezonu öncesinde, su eksikliği bulunan barajların bulunduğu yörelerdeki mülki idareler, yerel yönetimle, çiftçi kuruluşları ve çiftçiler fazla su tüketen bitkilerin ekilmemesi için uyarılarak zarar görmeleri önlendi.

Bugün itibariyle, 2006 yılı sulama sezonunda su kullanımı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 5 artış gösterdi.

Bütün bölgelerde kurak ve sıcak bir mevsim geçirilmesi dolayısıyla su tüketiminde yaşanan artışın kabul edilebilir sınırlar içinde olduğu belirtiliyor.

Enerji maksatlı barajlarda ise durum 2005 yılına göre daha iyi durumda. Ağustos başı itibariyle doluluk oranı yüzde 72 iken, bu oran 2005 yılının aynı döneminde yüzde 68 düzeyinde gerçekleşmişti.

Enerji maksatlı barajların 2006 yılında daha iyi durumda olmasının sebebi, bu barajların ağırlıklı olarak Dicle ve Fırat havzasında bulunması ve anılan havzaların 2005 yılına göre daha iyi bir su geliri olmasından kaynaklandı.

İçme suyu barajlarında ise 2006 yılında 2005 yılının aynı dönemine göre yüzde 8 daha az su depolandığı tespit edildi.

Ancak bu azalma, Ankara'ya içme suyu temin eden barajlardaki su eksikliğinden kaynaklanıyor.

Yetkililer Ankara'ya içme suyu temin eden barajlarda yüzde 58 düzeyindeki doluluk oranının yüzde 25'ler seviyesine düştüğünü belirtirken, toplam 258 milyon metreküplük kullanılabilir su miktarının yaklaşık 200 gün Ankara'nın su ihtiyacını karşılayabileceğini, yağışlar nedeniyle önemli bir sorun beklenmediğini söylediler.

İstanbul ve İzmir'deki içme suyu barajlarında durum 2005 yılı ile benzerlik gösterirken, içme suyu açısından bir sıkıntı bulunmuyor.

2006 yılı içinde ciddi bir sıkıntı beklenmezken, 2007 yılı için yeterli suyun depolanması, kış mevsimindeki yağışların yeterli olmasına bağlanıyor. Yeterli suyun depolanamaması durumunda sulama, enerji ve içme suyu temininde sıkıntılar yaşanabileceği belirtiliyor.


aa
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2006 Pazar 12:32:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?