27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Barclays ve BNP korkuttu

İngiliz Barclays bankasının devletleştirileceği söylentisi, BNP’nin 2.55 milyar euro’luk devlet yardımını değerlendirdiği açıklaması Avrupa borsalarını tedirgin etti. Ancak, borsalar tepki alımlarıyla toparlandı

İngiltere’nin 4. büyük bankası Barclays’ın kamulaştırılacağı yönündeki söylentiler ve Fransız BNP Paribas’nın 2.55 milyar euro’luk devlet yardımını değerlendirdiği açıklaması, Avrupa borsalarının gün içinde yüzde 2’yi aşan oranda değer kaybına neden oldu. Barclays hisseleri yüzde 35 değer kaybıyla son 20 yılın en büyük günlük düşüşünü yaşadı.

Bankanın piyasa değeri de 6.5 milyar dolara geriledi. Avrupa borsaları daha sonra tepki alımlarıyla toparlandı. Öte yandan Alman Hypo Real Estate Holding, hükümetten 12 milyar euro destek alarak ikinci kez kurtarıldı. Bank of America’nın da 80 milyar dolar özsermayeye ihtiyacı olduğu açıklamaları tedirginlik yarattı.
Yurtdışı piyasalara göre hareket eden İstanbul Borsası da gün içinde yüzde 2.5’i bulan değer kayıpları yaşadı, ancak günü Avrupa borsalarındaki toparlanmanın etkisiyle yüzde 0.09 düşüşle 24 bin 736 puandan tamamladı.

Rusya’dan müdahale
Bu arada, euro/dolar paritesinde yaşanan düşüşü Rusya Merkez Bankası’nın döviz müdahalesi dengeledi. Rusya Merkez Bankası, piyasalardan döviz alarak rubledeki değer kaybını bir süreliğine durdurdu. Euro/dolar paritesindeki hareketin durmasıyla dolar, yurtiçi piyasalarda sakin bir seyir izledi. Dolar bankalararası piyasada 1.6630 TL’den kapandı.

Obama’nın paketi umut verdi
ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama’nın göreve başlama konuşmasında kriz konusunda yeni bir bilgi bulamayan ABD Borsası önceki gün yüzde 4 değer kaybıyla tepki vermişti. Obama’nın ekonomi kurmaylarıyla bir banka kurtarma planı için görüştüğü haberlerinin de etkisiyle Dow Jones yüzde 1.5 yükselişle açıldı. Günün sonunda yüzde 3.5 artışla 8.228 puandan kapandı.

Obama’nın kurtarma paketi 50 milyar dolarlık ipotek önleme programı, bankalara sermaye enjeksiyonları ve kredi verenlerin bilançolarını bozan zararlı varlıklarla anlaşmayı içeriyor. Ayrıca, banka bilançolarını temizlemek için ‘kötü banka’ kurulabilecek.

Tüzmen: Herkes doların 1.66 noktasına alışsın
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, doların 1.65-1.66 noktasına geldiğini bildirerek, “Yeni bir denge var. Bu dengeye herkes kendisini alıştırmalı. Herkesin bundan sonra çalışmalarında dikkate alacağı en önemli şey kur, TL-dolar paritesi” dedi.
Mısır’a giderken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüzmen şunları söyledi:

“Herkes dolardaki bu yeni dengeyi takibe almak zorunda. Tabii gönül isterdi ki, 2003-2004 yıllarında olsun. O zaman böyle bir dengeyi tutturabilseydik, cari işlemler fazlası veriyorduk. Dış ticaret açığı da 4 milyar dolara düşüyordu.
Şimdi 70 milyar dolarlık açık, 4 milyara düşer, cari işlemler fazlası da veren bir ülke olarak yolumuza bakardık.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 17:49:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?