22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Barzani'nin gelini iş peşinde

Türkiye Kuzey Irak'a yönelik ekonomik ambargoyu tartışırken, Diyarbakır'da başta kızkardeşi Barzani ailesinin gelini olan iş kadını Ferda Cemiloğlu olmak üzere çoğunluğu Barzani ailesine yakın 300 işadamı Türkiye ile yoğun iş bağlantıları kuruyor.

Cemiloğlu, "Mesut Barzani'nin hiç bir zaman şirketi olmadı. Ancak binlerce akrabası var ve tabii ki ticaret yapıyorlar. Benim de ailem 600 yıldır bu coğrafyada yaşıyor. Ticaret hakkımıza sınır konamaz. Kuzey Irak ekonomisi ve Kuzey Iraklı Kürt işadamları sanıldığından çok daha güçlü. Bizi kimse hafife almaya kalkmasın" diyor.

Diyarbakır'da 24 Ekim günü başlayan Ortadoğu Ticaret ve Sanayi Fuarı'na çoğunluğu Erbil ve Süleymaniye'den gelen işadamları katılıyor. Pazar günü sona erecek fuara katılan 550 civarındaki işadamının 378'i Irak'tan. 300'ü ise aralarında Barzani ailesinden işadamlarının da bulunduğu Kuzey Irak'tan geldi. Bu üst düzey katılımın nedeni ise son günlerde yaşanan gergin ortam.

Kız kardeşi Mesud Barzani'nin gelini

Diyarbakır Valiliği tarafından dün kendilerine verilen yemeğe de katılan işadamları yeni projeler, iş imkanlarını konuştu. Bu katılımcılardan birisi de kızkardeşi Mesut Barzani'nin kardeşi ile evli olan Ferda Cemiloğlu. 5 yıldır Erbil'de yaşayan ve şirketi Tıgris İnşaat ile Kuzey Irak'ta Kürdistan Üniversitesi, hükümete ait İçişleri Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı'nın inşaatlarını yapan Cemiloğlu, Erbil'in ilk Türk lokantası ve güzellik salonunun da sahibi olan bir iş kadını. Ambargo kararının uygulanmaması gerektiğini söyleyen Cemiloğlu, "Biz iki ülke arasında ticaretin gelişmesinden yanayız. Ticaret hakkımıza sınır konamaz" diyor. Fuara büyük bir katılımın olmasının da bunu gösterdiğini dile getiren Cemiloğlu, şöyle devam ediyor: "Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren iş dünyası çok önemli bir mali güce sahip. Bakın buraya Irak'tan 387 kişi katıldı. Yani biz sınırdan tam 387 kişi geçtik. Bu sayının yüzde 80'i Kuzey Irak'tan geliyor. Barzani ailesinden ticaretle uğraşan isimler de doğal olarak var. Bizi kimse hafife almasın. Ekonomik olarak güçlüyüz."

Ailem 6 kuşaktır bu coğrafyada

Fuardan önemli iş bağlantıları ile döneceklerini de vurgulayan Cemiloğlu, "Ailem 6 kuşaktır bu coğrafyada yaşıyor. Dedelerim her zaman Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli adamları arasındaydı. Çanakkale Savaşı'nda ailemden onlarca şehit verdik. Böyle bir durumda nasıl olur da bir kısıtlama söz konusu olur" diyor.

Bu arada Barzani'nin şirketlerine yönelik Türk kamuoyundaki tartışmalara da değinen Cemiloğlu, Barzani ailesinin Kuzey Irak'ta çok büyük bir aile olduğunu da özellikle vurgulayarak Mesut Barzani ve Neçirvan Barzani'nin kendisine ait ne Kuzey Irak'ta ne de Türkiye'de hiç bir şirketi olmadığını, sözedilen şirketler sadece Barzani ailesine mensup kişilere ait olduğunu anlatıyor. Mesut Barzani'nin ticaret yapmasa da yakın akrabalarının ticaretin içinde olduğunu ifade eden Cemiloğlu, "İki komşu ülke arasında ticaret yapılmasından daha normal ne olabilir ki. Biraz önce de dediğim gibi Kuzey Irak'ta soyadı Barzani olan çok fazla iş adamı vardır" diye konuşuyor.


Kürt Prensesi Ferda


Kendisini "Kürt prensesi" olarak tanıtan Ferda Cemiloğlu, 8 dil biliyor. Ankara'da üniversiteyi bitirdikten sonra ABD'de biyoloji doktorası yapmış. 7 yıl CHP'de aktif siyaset yapan, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER), Kadın Dayanışma Vakfı ve Toplumsal Sorunları Araştırma Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarının kurucularından.

Metin Can / referans
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2007 Cuma 10:26:34
Güncelleme :26 Ekim 2007 Cuma 10:34:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?