16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

'Barzani'ye elektrik satmıyoruz'

Kartet, İran'ın elektrik konusunda tek yetkili kurumu olan Tavanir ile anlaşma imzaladı.

Karadeniz Holding Enerji Grubu Başkanı Doğan Karadeniz, Barzani'ye elektrik sattıkları yönündeki haberleri yalanladı. Karadeniz, ''Barzani'ye elektrik satmak gibi flaş başlıklar çok ilgi çekiyor ama bizi çok üzüyor'' dedi.

Karadeniz Holding yetkilileri, düzenledikleri basın toplantısında, grup şirketleri Kartet ile ilgili basına yansıyan haberleri değerlendirerek, holding faaliyetleri hakkında bilgi aktardı.

Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Grubu Başkanı Doğan Karadeniz, Türkiye'de enerjide önemli şirketlerden biri olmayı hedeflediklerini ve elektrik üreticisi bir şirket olmayı uygun bularak bu yönde çalışmalar yaptıklarını anlattı.

1999 yılında Silopi'de ilk enerji santralini kurduklarını ifade eden Karadeniz, 2003 yılında Irak'ın işgalinin ardından, elektrik ihracatı için geçici hükümetle görüşmeler yapmaya başladıklarını söyledi.

Karadeniz, 2003 yılında da geçici Irak hükümeti yetkilileriyle o günün koşulları ve fiyatlarıyla 10 yıl süreli bir anlaşma imzaladıklarını kaydederek, "2003'te, işgale uğramış Irak halkı, bizim verdiğimiz elektrikten dolayı çok mutlu oldu. Elektrik ihracatımız çok iyi niyetlerle, çok iyi sonuçlarla devam ediyor" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Karadeniz, tezkerenin Meclis'ten geçtiğinin hatırlatılarak, bundan sonra Irak'la ilişkilerin nasıl süreceğinin sorulması üzerine, yeni süreçte de aynı şekilde çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

"Devletin alacağı tüm kararlara saygılıyız"

Kandil dağının elektriğini verdikleri yönünde de haberler çıktığını anımsatan Karadeniz, "Kandil dağının elektriğini veriyormuşuz. Meraktan baktık neresiymiş burası diye. İran'ın sınırı çıktı" diye konuştu.

Irak'a elektrik ihracatının çok basit bir olay olmadığını, elektriğin Doha, Zaho ve Musul'u kapsayan izole bir bölgeye verildiğini belirten Karadeniz, "Devletin ali menfaatleri gereği olan tasarrufları, hem ticari düşünce ve gayelerimizin hem de ticari tasarruflarımızın önüne geçer. Devletin bu konuda alacağı tüm kararlara saygılıyız. Stratejik bir ticaret gerçekleştiren, hasbelkader bu konuma gelen bir şirketin başka türlü davranması mümkün değil" dedi.

Barzani'ye elektrik verdikleri yönündeki haberleri de yalanlayan Doğan Karadeniz, "Barzani'ye elektrik satmıyoruz. Barzani'ye elektrik satmak gibi flaş başlıklar çok ilgi çekiyor ama bizi çok üzüyor. Sonuç itibariyle elektrik fazlası olan bir ülkeden, elektrik ihtiyacı olan bir ülkeye ihracatın yapılması çok uygulanabilir, düz bir mantıktı. Biz de onu yaptık" diye konuştu.

Karadeniz Holding Enerji Grubu Ticaret Direktörü Nuray Atacık da, 2007 yılında İran'ın elektrik konusunda tek yetkili kurumu olan Tavanir ile İran'dan elektrik ithalatı için 10 yıl süreli anlaşma imzaladıklarını, İran tarafındaki tüm işlemlerin tamamlandığını,Türkiye'de işlemlerin tamamlanmasını beklediklerini ve bu yıl içinde İran elektriğinin Türkiye'de olmasını beklediklerini bildirdi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2007 Cumartesi 13:44:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?