20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Başbakan'dan davet

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da bankaların devletleştirilmesine sebep olan ekonomik kriz, paralarını bu ülkelerde değerlendiren petrol zengini Arap ülkelerini yeni arayışa itiyor.

Batı bankalarına para yatıran, orada yatırım yapan İslam ülkelerinin sermaye sahiplerini İstanbul'da karşılarında bulan Türk idareciler, bu yatırımcıları "güvenli bir liman olan" Türkiye'ye davet etti. 17 ülkeden 23 bakan ve 62 ülkeden 2 bin 200 işadamına seslenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Küresel krize rağmen Türkiye güvenli bir liman. Şunu düşünürken ciğerim yanıyor. Acaba biz ekonomik anlamda ne zaman yatırımlarımızı Türkiye'de gerçekleştireceğiz diye ben merak ediyorum." dedi.

İstanbul'da bugün başlayacak İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısı için Türkiye'ye gelen yabancı bakan ve işadamları, dün Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) düzenlediği 12. Uluslararası İş Forumu Kongresi'ne katıldı. Kongreye katılanlar arasında, 190 ülkeden 151'inin oyunu alarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilen Türkiye'ye oy veren bakanlar ve ülkeler de bulunuyordu. Başbakan Erdoğan oy veren temsilcilere de teşekkür etti. Amerika'da başlayıp Avrupa'ya sıçrayan ekonomik krizin temelinde "yolsuzlukların" bulunduğuna işaret eden Erdoğan, "Dünya başını iki elinin arasına alıp düşünsün. Finans krizinin arkasında yolsuzluklar yok mu? Büyük oynadılar, bedeli bu oldu. Bir anda banka, finans sistemi çöküşün eşiğine geldi." diye konuştu. Kongreye katılan yabancı işadamları ve bakanlara seslenen Erdoğan, iki önemli mesaj verdi.

Erdoğan'ın ilk mesajı Batı ülkelerinde bankaların devletleştirilmesine yol açan ekonomik kriz sonrası, bu ülkelere İslam ülkelerinden giden paranın "güvenli bir liman" olarak Türkiye'ye gelmesiydi. Türkiye'nin son 5 yılda ortalama yüzde 6,8 oranında büyüdüğünü ifade eden Erdoğan, küresel kriz ortamında katılımcı ülkelerden Türkiye'ye sermaye akışı olmasını beklediklerini açıkladı. Erdoğan, "Küresel ekonomik krizi sağlam yapıyla karşıladık. Finans ve bankacılık sistemimiz sağlam. Türkiye küresel krizi asgari etkilenmeyle atlatacak. Son 6 yılda Türkiye'ye yılda ortalama 18 milyar dolar doğrudan küresel sermaye yatırımı oldu. 2008 yılında bu rakam küresel krize rağmen 15 milyar dolar olarak gerçekleşecek. Türkiye yatırım yapanlar için bir sıçrama noktası olacak. Özelleştirme ve yatırımlar için Türkiye yeni fırsatlar sunuyor." diye konuştu. Erdoğan'ın ikinci önemli mesajı ise Türkiye'nin Kuzey Irak'tan gelen teröre karşı İslam ülkelerinden destek talebi oldu. Türkiye'nin uğradığı terörün bölgesel istikrarı ve huzuru bozduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Teröre karşı dost ülkelerin de tavır almasını bekliyoruz." dedi. Türkiye'nin teröre karşı panzehir olacak şekilde dünyanın sayılı projelerinden GAP'ı hayata geçirdiğini anlatan Erdoğan, katılımcıları bu proje kapsamında yatırım yapmaya davet etti. Erdoğan, "Güneydoğu'da 1 milyon hektar alan sulanacak. Bölgede toplam 22 baraj, 19 hidroelektrik santral kurup, projeyi 2012 yılında bitireceğiz. Teröristler barajları yapmamızı engellemeye çalışıyor. Bugün nasıl petrol önemliyse, yarın da gıda ve su önemli olacaktır." dedi.

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan da, ileri teknoloji ve atılım hamlesi için altyapısı hazır olan ülkeler ile elinde parası olanların buluşması gerektiğini anlattı. Vardan, "Elinde fon fazlası olan ülkeler ile milli tasarruf yetersizliğinden dolayı fon açığı olan ülkeler mevcut. Bunları buluşturmalıyız. Bu kongre böyle bir süreci hayata geçirme ufkudur." şeklinde konuştu. Batının sanayileşmesini tamamladığını büyüme dinamiğini kaybettiğini, nüfusu yaşlandığını anlatan Vardan, "Batı'da kârlılık oranları da düştü. Körfez ülkeleri için güvenilir adres ve liman Türkiye'dir." şeklinde konuştu.

Zaman
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 17:27:15
Güncelleme :23 Ekim 2008 Perşembe 17:32:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?