22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Başbakan'ın memleketine santral

Hükümetin, Samsun-Ceyhan Hampetrol Boru Hattı yapım işi için özellikle tercih ettiği Çalık Enerji, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın damadını genel müdür yaptıktan sonra, şimdi de Başbakan'ın köyüne hidroelektrik santral kurmak için atağa kalktı.

Erdoğan'ın köyü Rize Güneysu'daki santral için Erdoğan ile birlikte seçim öncesi temel atma törenini yapmak isteyen Çalık Enerji, gerekli belgeleri alamayınca bürokrasiye, "Başbakan'ın köyüne yatırım yapacağım, yardımcı olun" baskısı kurmaya başladı.

ANKA Ajansı'nın edindiği bilgiye göre, Çalık Enerji'nin Başbakan'ın köyüne yatırım yapma seferberliği şöyle gelişti:

Çalık Enerji, 2005 yılında, Rize Güneysu'da hidroelektrik santral (HES) kurmak için Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'ne başvurdu. Çalık, burada santral kurmak isteyen tek şirketti. DSİ projeye olur vererek Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na iletti. Başka başvuru olmadığı için ihale yapmayan EPDK, 23 Haziran 2005'te Çalık Enerji'ye Rize Güneysu Adacami HES'in kurulup işletilmesi için 35 yıllığına lisans verdi.

"BAŞBAKAN'IN KÖYÜ, İŞLEMİ YAPIN"

Çalık Enerji'nin bundan sonraki süreçte Ayrıntılı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu alması gerekiyordu. Ardından EPDK kamulaştırma işlemlerini gerçekleştirecekti. Bu aşamanın tamamlanmasının ardından toplam 35-40 milyon dolar yatırımla yıllık 128 milyon kWh elektrik enerjisi üretecek, 32 MW kurulu gücünde bir HES kurulacaktı. Santral, Nisan 2009'da işletmeye alınacaktı.

Ancak Çalık Enerji geçen sürede Ayrıntılı ÇED Raporunu alamadı. Buna karşın seçim öncesi Başbakan'ın köyünde Başbakan'ın katılımı ile temel atmak isteyen Çalık Enerji, gerekli prosedürleri tamamlamadığı için gerçekleştirilemeyecek olan işlemlerin yerine getirilmesini isterken, bazı şirket yöneticilerinin, bürokrasiye, "Başbakanın memleketi, niye yapmıyorsunuz?" tepkisini gösterdiği öğrenildi.

ÇED Raporunu almadan kamulaştırma yapılmasını isteyen Çalık Enerji, istediği gerçekleşmeyince, seçim öncesi temel atarak Erdoğan'a jest yapma girişimini askıya almak durumunda kaldı.

KARARNAME ŞARTINI SAĞLAMASA DA DEVAM EDİYOR

Çalık Grubu, Petrol Kanunu gereği ihalesiz olarak verilen Samsun-Ceyhan Hampetrol Boru Hattı yapımı işi için büyük tartışmaların ardından Nisan 2006'da hükümet tarafından seçilen kuruluş olmuştu. Çalık Enerji'nin bu hakkı elinde tutması için altı ay içinde, hattan geçecek petrole ilişkin anlaşma yapıp getirmesi gerekiyordu. Bu şartın bulunması ve süresi içinde böyle bir anlaşma sağlanmamasına rağmen kararnamenin iptal edilmemesi de eleştiri konusu olmuştu. Çalık Grubu son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ı genel müdür olarak görevlendirmesi ile gündeme gelmişti.


ANKA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2007 Çarşamba 13:59:34
Güncelleme :11 Temmuz 2007 Çarşamba 17:31:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?