16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Başkanların koltuk sevdası bitiyor

Esnaf ve sanatkar oda ve birlik başkanı iken, milletvekili ya da belediye başkanı seçilenler, otomatikman görevlerinden ayrılmış sayılacaklar.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu'nda değişikliğe hazırlanıyor. Yapılacak değişiklikle, aktif siyaset yapmak isteyen esnaf oda ve birlik yöneticileri “ya siyaset ya başkanlık” tercihinde bulunmak zorunda kalacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, TESK yasasına eklenecek bir hükümle, milletvekili ya da belediye başkanı seçilen oda ve birlik başkanlarının bu görevlerinin ne zaman sona ereceğine ilişkin yasal boşluğun doldurulacağını söyledi. Buna göre, TOBB yasası çerçevesinde oda ve borsa yöneticilerinde olduğu gibi, esnaf oda ve birliklerinin yöneticilerinin bu görevleri, milletvekili ya da belediye başkanı seçildikleri andan itibaren sona erecek.

Çağlayan'ın verdiği bilgiye göre, TESK yasasında yapılacak değişiklikle borsa ve sanayi odalarında olduğu gibi, milletvekili ya da belediye başkanı seçilen esnaf sanatkar oda ve birlik başkanları ile yöneticilerinin bu görevlerinin istifaya dahi gerek olmaksızın kendiliğinden düşmesi sağlanacak. Şu anki esnaf ve sanatkarlar kanununda, esnaf oda ve birliklerinde yönetici olanların, milletvekili ya da belediye başkanlığı gibi siyasi görevlere seçilmeleri durumunda, oda ve birliklerdeki görevlerinin ne zaman sona ereceğine ilişkin bir hüküm bulunmadığını belirten Çağlayan, “Bu yönde bir düzenleme TOBB yasasında var. Ama TESK yasasında bu yönde bir hüküm bulunmuyor. TESK'te de TOBB'daki gibi bir model düşünüyoruz. Orada olduğu gibi esnaf odalarının yöneticilerinin de bu görevlerinin seçildikleri gün sona ermesi gerekiyor” dedi.

Derviş Günday milletvekili oldu, TESK'i bırakamadı

CHP Çorum Milletvekili seçilerek Meclis'e giren Derviş Günday, 16 yıldır sürdürdüğü TESK ve 19 yıldır sürdürdüğü Türkiye Şoförler Federasyonu Başkanlığı görevinden seçimin üzerinden 1.5 ay geçmesine rağmen ayrılmamıştı.

Günday'a yakın kaynaklar, ayrılmama gerekçesini “kurumu kendisinden sonra gelene hazırlamak için” şeklinde belirtmişti. Baskılar artınca Günday, istemeyerek de olsa yerini Bendevi Palandöken'e bırakmak zorunda kalmıştı. 

Şebnem Hoşgör/Vatan
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2007 Pazartesi 13:59:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?