26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Başkent Elektrik, Enerjisa'ya geçti

612.5 milyon dolar peşinat ödendi Başkent EDAŞ, Enerjisa’ya geçti

Sabancı Holding’le Avusturyalı Verbund’un ortaklaşa özelleştirme ihalesinde 1 milyar 225 milyon dolar teklif ettikleri Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş., dün Enerjisa’ya devredildi. Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, bedelin yarısı olan 612.5 milyon doları peşin ödediklerini söyledi.

Geçen l mayıs ayında özelleştirme ihalesi yapılan Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (Başkent EDAŞ) yüzde yüz oranındaki hissesi, 1 milyar 225 milyon dolar bedelle Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş’ye devredildi. Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, 1 milyar 225 milyon doların yarısının (612.5 milyon dolar) peşin, kalan yarısının 2010 ve 2011’de iki taksit halinde ödeneceğini açıkladı.

Davos’tan katıldılar

Başkent EDAŞ’ın devir törenine, Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Metin Kilci, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman ve Verbund CEO’su Wolfgang Anzengruber katıldı. Törene Davos’ta bulunan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü canlı bağlantıyla mesaj gönderdi.

3 milyon abone

Başkent Elektrik Dağıtım, Ankara, Kırıkkale, Zonguldak, Bartın, Karabük, Çankırı, Kastamonu illerinde elektrik dağıtım ve perakende satış faaliyeti yürütüyor. Yaklaşık 10 milyon megavat (MWh) net tüketim ile 3 milyon aboneye hizmet veriyor.

En yüksek teklifi vermişti

Başkent EDAŞ’ın özelleştirme ihalesi geçen yıl mayıs ayında gerçekleştirilmişti. Bu ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 225 milyon dolar ile Sabancı Holding A.Ş-Österreichische Elektrizitatswirtschafts-Aktiengesellschaft (Verbund)-Enerjisa Enerji Üretim Ortak Girişim Grubu vermişti. Söz konusu grup tarafından kurulan Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş’ye bugün Başkent EDAŞ’ın hisselerinin devri gerçekleşmiş oldu.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı ve Verbund ortaklığı olan Enerjisa ile Başkent gibi büyük bir bölgede elektrik dağıtımını üstlenerek, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. Ankara başta olmak üzere Başkent Elektrik Dağıtım bölgesinde bulunan illerde yaşayanlara en iyi hizmetin verilmesi için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını söyleyen Sabancı, hedeflerinin bu bölgede Avrupa standartlarında hizmet vermek olduğunu vurguladı.

Hizmette lider olacağız

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, üretim, perakende ve toptan satış ile entegre bir yapıda Türkiye elektrik sektöründe lider hizmet kuruluşu olmayı hedeflediklerini vurguladı. Hakman, Başkent EDAŞ’ı müşteri memnuniyeti ve operasyonel kalite olarak Avrupa’ya örnek teşkil edecek bir hizmet kuruluşu yapmayı planladıklarını belirtti. Başkent EDAŞ’ın 3 milyon aboneye sahip olduğunu hatırlatan Hakman, hedeflerinin en az 6 milyon aboneye ulaşan dağıtım bölgelerine sahip olmak olduğunu söyledi.

2008’de 6.2 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleştirildi

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanı Metin Kilci, Başkent EDAŞ’ın Enerjisa’ya devredilmesi için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, gerçekleştirilen devir işleminin, Türkiye’nin geleceğine duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu söyledi. Kilci, 2008 yılında ihalesi gerçekleştirilen ikinci dağıtım ihalesi olan SEDAŞ’ın devrinin ardından önümüzdeki dönemde elektrik dağıtım ihaleleri sürecini başlatmayı planladıklarını da bildirdi. Kilci, Türkiye’de özelleştirme uygulamalarının başladığı 1985 yılından beri 36 milyar dolarlık özelleştirme işleminin gerçekleştirdiğini hatırlatarak, "Küresel ekonomik krizin yaşandığı 2008 yılı da özelleştirme işlemleri açısından son derece başarılı bir yıl oldu. 2008 yılında 6.2 milyar dolarlık özelleştirme işlemi gerçekleştirildi" dedi.

Verbund:En büyük alıma imza attık

AVUSTURYALI Verbund’un CEO’su Wolfgang Anzengruber, Verbund’un tarihindeki en büyük alım sözleşmesini imzaladıklarını belirterek, şunları söyledi: "Avusturya perakende elektrik pazarının tamamı büyüklüğünde bir dağıtım bölgesini alıyoruz. Bu nedenle, Türkiye ve ortağımız Sabancı için güvenilir ve coşkulu bir ortak olmak konusundaki kararlılığımızı bir kez daha vurgulamamız gerekiyor. Bugün atılan imza bizim için başarı merdivenindeki bir basamaktan çok daha fazlasını ifade ediyor. Bu imza, iş planımızın kilit hedeflerinden birini belirliyor."

Krizdeki devir enerjinin cazibesini kanıtlıyor

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, küresel krizin tüm etkileriyle yaşanıp tartışıldığı bir dönemde Türkiye’nin saygın bir holdinginin güçlü yabancı ortağı ile sektör için kayda değer nakit akışı ve yatırım yapacak olmasının önemli olduğunu söyledi. Köktaş, söz konusu ortaklığın EPDK’dan lisans alan enerji yatırımlarını hız kesmeden sürdürmesi ve böylece sektörün yatırım cazibesini olduğu gibi Türkiye’nin geleceğine duyulan güveni açıkça ifade ettiğini kaydetti. Köktaş, "Enerjisa-Verbund ortaklığı toplam 1.1 milyar dolara mal olacak ve yatırım çalışmaları devam eden Bandırma Doğal Gaz Çevrim Santralı ile birlikte 2.3 milyar doların üzerinde kaynak aktarıyor. Bu, dünya çapında etkisini gösteren küresel ekonomik krizin Türkiye enerji sektörü açısından nasıl fırsata dönüştürülebileceğinin somut bir kanıtı" diye konuştu.

Sabah
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2009 Cuma 03:49:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?