20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Başkent Sabancı’nın

 
İki yıl gecikmeyle başlayan elektrik özelleştirmesine iki ihaleyle start verildi.

Başkent’in elektriğini 1.23 milyar dolar teklif eden Sabancı - Verbund, Sakarya’nın elektriğini 600 milyon dolar veren Akcez dağıtacak

Elektrik dağıtım özelleştirmesi Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) ihaleleriyle başladı. Sabancı - Verbund ortaklığı Başkent bölgesinin dağıtım ihalesini 1 milyar 225 milyon dolar teklifle aldı. SEDAŞ’ı ise 7’nci turda 600 milyon dolar teklif eden, Akkök’ün ortak olduğu Akcez aldı. 

2006’da ertelenen elektrik dağıtım özelleştirmelerine BEDAŞ’ın yüzde 100 hissesinin blok satışıyla dün start verildi. BEDAŞ’ın lisansının 30 yıllığına devredilmesini öngören ihalenin nihai pazarlık görüşmeleri Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu’nun komisyon başkanlığında gerçekleştirildi. İhaleye 5 firma ve ortak girişim grubu (OGG) katıldı.

3 firma 1 tur yarıştı
Kapalı elemeli ilk turda en düşük teklifi veren Doğan Şirketler Grubu Holding-Saray Halı-Kantur-Akdaş İnşaat OGG, ikinci turda ise Park Holding elendi. Ardından, kalan 3 firmayla 1 milyar 220 milyon dolar başlangıç fiyatı ve 5 milyon dolar artırım aralığıyla açık artırmaya geçildi. 

Açık artırmanın ilk turunda Sabancı- Verbund Grubu 1 milyar 225 milyon dolar teklif ederken, sırasıyla Hema Endüstri ve Akcez Grubu aldıkları molaların ardından ihaleden çekildiklerini açıkladılar. 

Aksu’nun, Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.-Österreichische Elektrizitatswirtschafts-Aktiengesellschaft (Verbund)-Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. Ortak Girişim Grubu’na (OGG) verdikleri teklifi revize edip etmeyeceklerini sorması üzerine, grup temsilcisi son tekliflerinin 1 milyar 225 milyon ABD doları olduğunu söyledi. Böylece Ankara, Kırıkkale, Zonguldak, Bartın, Karabük, Çankırı ve Kastamonu illerini kapsayan BEDAŞ için yapılan ihale teknik olarak tamamlanmış oldu. 

Sabancı-Verbund OGG’de Sabancı Holding ve Verbund’un yüzde 49’ar hissesi, Enerjisa’nın ise yüzde 2 hissesi bulunuyor.
Sabancı Holding ve Verbund Enberjisa’da da yüzde 50’şer hisseye sahip. İhalenin ardından Tes-İş Sendikası Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) önünde protesto gösterisi yaparak, bina girişine siyah bir çelenk bıraktı.



Piyasa daha rekabetçi olsun’
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, BEDAŞ ihale sonucuna ilişkin olarak Türkiye enerji piyasasının daha rekabetçi olmasını beklediklerini belirterek, “Bugün yapılan ihaleler de bu yönde atılan ilk adımlardır” dedi.
Yazılı bir açıklama yapan Sabancı şunları kaydetti:
“Ülkemizin enerji piyasasının daha rekabetçi ve daha tüketici odaklı olmasını bekliyoruz. Bugün yapılan ihaleler de bu yönde atılan ilk adımlardır. (...) Sabancı Topluluğu olarak ana stratejimiz çerçevesinde bir adım atmış bulunuyoruz.”

%10 pazar hedefliyoruz
Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman ise, ihale sonrası yaptığı açıklamada piyasada lider olmak istediklerini 2015’e kadar enerji sektöründe yüzde 10 pazar payıı hedeflediklerini söyledi. Hakman, enerji üretimi için 6.5 milyar dolar yatırım yapacaklarını kaydetti.
Hakman, 1 milyar 225 milyon dolarlık teklif için, “Bütün şartlarımızı, bütün ekonomik değerlerimizi zorlayarak ama ekonomik mantığın da dışına çıkmadan bu teklifi verdik” dedi.



Sakarya için 7 tur
Özelleştirme İdaresi dün ikinci olarak Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) için blok satış ihalesini gerçekleştirdi.
Teklif veren 5 firmadan Unit-Doğuş-Doğan-Anadolu Endüstri Ortak Girişim Grubu ile Park Holding kapalı elemeli turlarda elendi.
Açık artırmada başlangıç tutarı 550 milyon dolar, artırım aralığı da 3 milyon dolar olarak belirlendi. 

Açık artırmanın ilk turunda Alsim çekilirken, yarış Sabancı ve Akcez arasında gerçekleşti. Altıncı turda fiyatı Sabancı 583 milyon dolar, Akcez 600 milyon dolara yükseltti. 

Sabancı Holding, 7’nci turda aldığı aranın ardından ihaleden çekildiğini açıkladı. Böylece Akcez ihaleyi kazanmış oldu. Hisse devirleri Rekabet Kurulu ve EPDK onayından sonra gerçekleşecek.
Önümüzdeki dönemde geriye kalan 18 bölge için de elektrik dağıtım ihaleleri yapılacak.

5 yılda 2 bin megavat
Akkök Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, Çek Cumhuriyeti’nin elektrik üretim ve dağıtım şirketi CEZ ile yarı yarıya ortak olduklarını belirterek, 5 yılda elektrik üretim ve dağıtımına önemli miktarda yatırım yapacaklarını söyledi.
Berkman, operasyonel maliyetleri düşüreceklerini kaydederek, ortakları CEZ’in, Türkiye’de sorun olan tahsilatta başarılı uygulamaları olduğunu anlattı.
Elektriğe yapılan zammın, dağıtım bölgelerinde sabit oran bulunduğu için etki yaratmayacağını belirten Berkman, üretimde ise bugüne kadar zam yapılmamasından doğan zararın ancak bir kısmının karşılanabileceğini ifade etti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 13:40:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?