22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Batı Karadeniz'de doğal gaz atağı

Düzce'nin Akçakoca ilçesi açıklarında açılan kuyularda bulunan doğal gazın kıyıya taşınması için boru döşeme çalışmaları tamamlandı.

Üretime hazır olan 9 kuyunun üzerine 3'er kuyuya bir tane olmak üzere üç doğal gaz üretim platformları kuruluyor. Kuyulardaki doğal gazın kıyıya getirilip üretime başlanması en geç bu ay sonu tamamlanacağı bildirildi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO), Toreador ve Stratic şirketleri ortaklığında, Karadeniz'de Akçakoca'nın 9 mil açığında sürdürülen doğal gaz sondaj çalışmalarında adım adım üretime doğru ilerleniyor. Açılan kuyularda bulunan doğal gazın kıyıya taşınması için deniz altına sürdürülen boru döşeme çalışmaları sona erdi. Haziran 2004'te başlayan çalışmalar kapsamında Prometeu ve Saturn isimli platformlar, 640 metre ile 980 derinliklerinde 13 kuyu açtı. 9 kuyu üretim için hazırlanırken, verimsiz olan 3 kuyu iptal edilerek kapatıldı, 1 kuyu ise kör çıktı.

5 kuyunun daha açılması için ise çalışmalar devam ediyor. 200 personelin görev yaptığı Barge gemisiyle deniz altına 18 mil uzunluğunda borular döşendi. Boruların kıyıda buluşacağı Çayağzı mevkinde ise üretim tesislerinin yapımı tamamen sona ererken, üretime hazır olan 9 kuyunun üzerine 3'er kuyuya bir tane olmak üzere üç doğal gaz üretim platformu konuluyor.

Doğal gaz üretim platformlarından bir tanesinin borularla bağlantısı biterken kıyıya gaz basmaya hazır hale geldi. Diğer 6 kuyu üzerine kurulacak 2 ayrı doğal gaz üretim platformunun yerleştirme çalışmalarına başlandı.

9 kuyuda bulunan doğal gaz günde 2 milyon metre küp (Türkiye'nin günlük tüketimi 100 milyon metre küp dolaylarında) gaz pompalayacağı tahmin edilirken, bu rakamın çalışmaları süren beş kuyuda daha verimli gaz çıkması halinde artacağı bildirildi. Kuyular üzerine yerleştirilen doğal gaz platformlarının en geç bu ay içinde bitirilip gazın kıyıda yapımı tamamlanan üretim tesislerine basılacağı ve üretime başlanacağı öğrenildi.
A.A.
Yayın Tarihi : 16 Mart 2007 Cuma 10:34:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?