20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

BDDK promosyon uyarısı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, son dönemde bankaların promosyonda aşırıya gitmeye başladıklarını belirterek, bankaları uyardı.

Bilgin, Ekonomik-Sosyal Koordinasyon Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Gaziantep'te gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bankaların promosyon uygulamalarının son dönemde kontrol dışı bir boyut kazandığına dikkat çeken Bilgin, "Bazı bankalar maliyet hesaplarını çok zorlayarak mevduat karşılığında promosyon adı altında harcamalarını artırmış durumdalar. Bu bankaların karlılığını azaltıcı bir etki yapıyor" dedi.

Öte yandan büyük mevduata sahip olan kamu kurumlarının, bu durumu kullanarak, promosyon konusunda bankaları daha fazla rekabete sürüklediğini kaydeden BDDK Başkanı Bilgin, "Bu durum bir dönem bankalarımızın mevduat karşılığı araba hediye etme, piyango düzenleme gibi yasaklanan alışkanlıklara geri dönüldüğünü düşündürüyor" dedi.

BDDK olarak bankaların bu yarışta daha dikkatli olmasını, kendilerine zarar verecek bir pozisyona girmemesini istediklerini kaydeden Bilgin, kamu kuruluşununun maaş ödemeleri karşılığında, bir bankanın promosyon adı altında yüzde 10 verirken, diğer bankanın ise yüzde 30 verdiğini belirterek, burada bir sorun olduğunu söyledi.

Bilgin, "Pazar payı kapma yarışının banka mali yapısına zarar vermesine göz yummayız. Aslında bu gibi pazarlama taktiklerinde bankalar bir şekilde maliyete katlanırken, bunun bedelini havale, EFT gibi hizmetlerde bunu vatandaştan çıkarıyor. Hizmet fiyatlarının bu kadar yüksek olmasının nedeni, banka maliyetlerini zorlayan bu tür uygulamalar. Bu durumun bankalara zarar vermesine izin vermeyiz" dedi.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 11:19:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?