19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

BDDK'dan 4 tebliğ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yeni Bankacılık Yasası'nın uygulanmasına yönelik olarak hazırladığı dört ayrı tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

BDDK'nın bir süre önce yayımladığı Bankacılık Yasasına ilişkin uygulama yönetmeliklerine dayanarak çıkardığı söz konusu tebliğlerden ilki, opsiyonlardan kaynaklanan piyasa riski için bankaların standart metoda göre sermaye yükümlülüğünün hesaplanmasına ilişkin esasları belirliyor. 

Bankaların kredi türevlerini standart metoda göre sermaye yeterliliği standart oranının hesaplanmasında dikkate almalarına ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla düzenlenen tebliğ de yürürlüğe girdi. 

Bankaların, piyasa riskinin hesaplanmasında kullanacakları risk ölçüm modellerine ilişkin standartlarla risk ölçüm modellerinin değerlendirilmesine ve risk ölçüm modelleriyle piyasa riskinin hesaplanmasına ilişkin esasları belirleyen tebliğ de Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Yayımlanan bir diğer tebliğle de bankaların yapısal pozisyonları kapsamına girebilecek döviz ve dövize endeksli varlıkları, yapısal pozisyon sayılmanın gerektirdiği nitelikleri ve yapısal pozisyona tanınan sermaye yükümlülüğü muafiyetinden yararlanma koşullarına ilişkin usul ve esasları belirlendi.

anka
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2006 Cuma 11:22:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?