19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

BDDK'dan MB'na faiz eleştirisi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, faiz artışlarının bankaları önemli derecede etkilediğini vurgularken, "Merkez Bankasının faiz artış kararlarında, bankacılık sistemine yapacağı etkiyi düşünme katsayısı, BDDK'nınkinden çok daha düşük. Merkez Bankasının amacı enflasyonla mücadele. Ama faizleri böyle bir düzeye çekerseniz, istediğiniz hiçbir amaca kısa sürede ulaşamazsınız" diye konuştu.

Bilgin, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle yaptığı sohbet toplantısında, bankacılık sektörünün en ufak olaylardan bile etkilenebildiğini hatırlattı.

Son ekonomik dalgalanmanın ardından kurlardaki değişikliğin, açık pozisyonda çalışmamaları nedeniyle bankaları çok etkilemediğini ancak faizlerdeki 4-5 puanlık artışın, önemli etki yaptığını anlatan Bilgin, dalgalanmada bankalar ve BDDK'nın soğukkanlı davrandığını, sektörün iki önemli testi başarıyla geçtiğini söyledi.

Bunlardan birinin "kredi ve faiz riski" olduğunu ifade eden Bilgin, kredilerde geri dönme riskinde artış eğilimi görmediklerini, olumsuz bir etki olacağını düşünmediklerini söyledi.

Bilgin likidite riskinde de belli düzeyin altına düşmesine izin vermediklerini ve yakından takip ettiklerini dile getirdi.

Başkan Bilgin ayrıca, Türk bankacılık sektörünün en büyük sorunlarından birisinin; mevduatın, bankaları yeterince finanse edememesi ve aradaki farkın yurt dışından borçlanma ile sağlanması olduğunu belirtti.


aa
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2006 Salı 12:30:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?