22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

BDDK'dan Özilhan'a uyarı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ABank hisselerinin Yunanlı Alpha Grubu’na satışına izin verilmemesi kararının, “kurucuların sahip olması gereken özelliklerin” tümünün karşılanmaması nedeniyle alındığını bildirdi.

BDDK, bankadaki hisselerini satan Tuncay Özilhan’ın, karar için yaptığı “Saçma sapan bir sebepleri vardır” açıklamasına da isim vermeden atıfta bulunarak, “Konuyla ilgili taraflardan yaptıkları açıklamalarda sektör mensuplarına yakışan üslup içerisinde bulunmaları beklenmektedir” uyarısında bulundu.

BDDK’dan yapılan yazılı açıklamada, Alpha Bank A.E. ve Anadolu Grubu arasında varılan anlaşma uyarınca Alternatifbank ve Alternatif Finansal Kiralama şirketlerinde Anadolu Grubu’nun sahip olduğu payların bir kısmının, Alpha Bank ve Anadolu Grubu’nun birlikte kontrol edecekleri bir finansal holding şirketine devrine ilişkin izin talep edildiği anımsatıldı. BDDK’nın 07 Ağustos tarihli kararı ile Alternatifbank ile Alternatif Finansal Kiralama şirketlerindeki söz konusu hisse devirlerine izin verilmediği kaydedilen açıklamada, kararın İMKB’ye de iletildiği anımsatıldı.

Basın yayın organlarında konu hakkında gerçeği yansıtmayan haberlerin yayımlandığının görülmesi üzerine ilave açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtilen açıklamada, BDDK’ya yapılan hisse devir izin başvurularının; Alpha Bank’ın başvurusunda olduğu gibi, Bankacılık Kanunu’nun 8 ve 18’inci maddeleri ile Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmelik çerçevesinde titizlikle değerlendirildiği ifade edildi.

Bu kapsamda mevzuatta öngörülen her türlü bilgi ve belgenin ilgili alıcıdan temin edilerek detaylı bir incelemeye tabi tutulduğu vurgulanan açıklamada, ayrıca, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından da konuya ilişkin görüş, değerlendirme ve ilave bilgi talep edilebildiği belirtildi.

8’İNCİ MADDE NEDENİYLE İZİN ÇIKMADI

Temin edilen bilgilerin Kanunun 8’inci maddesi çerçevesinde değerlendirmeye alındığı ve Kurul tarafından Kanunun 1’inci maddesi çerçevesinde finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması amacı gözetilmek suretiyle nihai kararın verildiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: “Kurul tarafından bu bağlamda yapılan değerlendirme neticesinde, Alpha Bank A.E.’nin 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 8’inci maddesinde belirtilen şartların tamamını aynı anda karşılamadığı dikkate alınarak, Alternatifbank A.Ş ile Alternatif Finansal Kiralama A.Ş. şirketlerindeki söz konusu h.isse devirlerine izin verilmemiştir.”

BDDK açıklamasında, bankadaki hisselerini satan Tuncay Özilhan’ın, izin verilmemesi kararı nedeniyle yaptığı “Saçma sapan bir sebepleri vardır” açıklamasına da isim vermeden atıfta bulunuldu. BDDK, Özilhan’a, “Konuyla ilgili taraflardan yaptıkları açıklamalarda sektör mensuplarına yakışan üslup içerisinde bulunmaları beklenmektedir” uyarısı yaptı.

KURUCULARDA ARANAN ŞARTLAR SAĞLANMADI

BDDK’nın devre izin vermemesinin dayandığı Bankacılık Kanunu’nun 8’inci maddesi, “kurucularda aranan şartları” belirliyor. BDDK’nın, “tümü karşılanmadı” dediği, bankaların kurucu ortaklarında aranan şartların tamamı şöyle: -2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre müflis olmaması, konkordato ilan etmiş olmaması, uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırma başvurusunun tasdik edilmiş olmaması ya da hakkında iflasın ertelenmesi kararı verilmiş olmaması. -Bankacılık Kanunu’nun 71’inci maddesi uygulanan bankalarda veya bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Fona devredilmiş olan bankalarda nitelikli paya sahip olmaması veya kontrolü elinde bulundurmaması.

-Tasfiyeye tabi tutulan bankerler ile iradi tasfiye haricinde tasfiyeye tâbi tutulan finansal kuruluşlarda, faaliyet izni kaldırılan kalkınma ve yatırım bankalarında, ortaklarının temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi Fona intikal eden veya bankacılık yapma ve mevduat ve katılım fonu kabul etme izin ve yetkileri kaldırılan kredi kuruluşlarında, Fona intikalinden veya bankacılık yapma ve mevduat ve katılım fonu kabul etme izin ve yetkileri kaldırılmadan önce nitelikli paya sahip olmaması veya kontrolü elinde bulundurmaması.

-Taksirli suçlar hariç olmak üzere affa uğramış olsalar bile mülga 765 sayılı Türk Ceza Kanunu ve diğer kanunlar uyarınca ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve diğer kanunlar uyarınca üç yıldan fazla hapis cezasıyla cezalandırılmamış olması. Bankacılık ve sermaye piyasası mevzuatları basit veya nitelikli zimmet, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, karapara aklama suçlarından mahkum olunmaması. Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile devlet sırlarını açığa vurma, devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar, devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, yabancı devletlerle olan ilişkilere karşı suçlar, vergi kaçakçılığı suçlarından veya bu suçlara iştirakten hükümlü bulunmaması.

-Gerekli mali güç ve itibara sahip bulunması.
-İşin gerektirdiği dürüstlük ve yeterliliğe sahip olması,
-Tüzel kişi olması halinde, risk grubu ile birlikte ortaklık yapısının şeffaf ve açık olması. 

 

Gazeteport
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2007 Çarşamba 17:59:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yahya KOÇ IP: 88.232.226.xxx Tarih : 8.08.2007 22:35:04
ADAMIN YUNAN DOSTLARI VARDIR.BİZİM PARAMIZLA BİZE KARŞI SİLAHLANMASINA HIZ VERİLMESİNİ ARZU ETMİŞTİR.MESALA KIBRIS İÇİN PARA LAZIM GELMİŞTİR.BDDK VERMİYOR AMA İKTİDAT PETKİMİ KİME SATTI.BÖYLE İŞ ADAMLARI İÇİN DOĞAL.HATIRLAYIN:"HEPİMİZ REMENİYİZ VE HEPİMİZ HRISTİYANIZ" DEMEDİLERMİ????