25
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Belediyeler borcun üzerine yattı

Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, belediyelerin İller Bankası’na borçlarını neden ödemediğine açıklık getirdi. Demir, bazı belediyelerin yasal paylarının 25-30 kat üstünde kredi aldığını doğrulayarak, bu durumun 1990’larda belediyelere verilen İller Bankası kredilerinin geri ödeme kabiliyetine bakılmadan verilmesinden kaynaklandığını savundu

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan’ın soru önergesine verdiği yanıtta, belediyelerin İller Bankası’na olan borçlarını neden ödemediğine açıklık getirdi. Bakan Demir, bazı belediyelerin yasal paylarının 25-30 kat üstünde kredi aldığını doğrulayarak bu durumu, 1990’lı yıllarda belediyelere verilen İller Bankası kredilerinin geri ödeme kabiliyetine bakılmadan verilmesinden kaynaklandığını savundu. Altyapı yatırımlarının uzun vadeli olması nedeniyle bitmeyen projelerin en kısa zamanda bitirilmesi için geri ödeme kapasitesine bakılmadan bu belediyelere kredi verildiğin söyledi.

Bakan Demir, belediyelerin yasal paylarından İller Bankası’na olan borçlarına karşılık olarak yapılacak kesinti oranlarındaki azalmaların yanı sıra, kredilerin vadelerinde tahsil edilememesi ve bu idarelere yeni kredi kullandırılması sonucunda, bazı belediyelerin aldığı kredilerin yasal paylarının çok üzerine çıktığını söyledi.

Tüm belediyelerin, İller Bankası’na olan borçlarını yaz aylarında ödememesine ilişkin uygulamanın hükümet politikası olduğunu kaydeden Demir, “Diğer yönden ise belediye borçlarının geri ödenme süresi uzamakta ve İller Bankası Genel Müdürlüğünün mali yapısı ile yatırım faaliyetleri olumsuz etkilenmektedir” dedi.

’Kamuoyundan gizleniyor’

Bakan Demir, krediler ve borçları ile ilgili mali bilgileri ise ticari sır olduğu gerekçesiyle açıklamadı.

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan ise Ayhan, “AKP’li belediyeler özelikle Ankara ve İstanbul belediyelerinin devletten aldığı ve üzerine yattığı, cezasını tüm yurttaşlarımızın çektiği ödenmeyen kredi ve borçlar, kamuoyundan gizlenmiştir” dedi.

vatan
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2009 Salı 03:27:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?