19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Bem-Bir-Sen'den Şubat rakamları

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) AR-GE Birimi tarafından hazırlanan Şubat ayı Asgari Gıda Harcaması ve Asgari Geçim Haddi rakamları açıklandı. Buna göre açlık sınırı bir önceki aya göre 2 TL artarak 725, 33 TL olarak gerçekleşirken, yoksulluk sınırı da aynı oranda artarak 2. 316,42 olarak belirlendi.

DÜŞEN ENFLASYON MUTFAĞA YANSIMADI

Açıklanan enflasyon rakamlarında meydana gelen kısmi düşüş, şubat ayında ne yazık ki mutfağa yansımadı. Bem-Bir-Sen AR-GE Birimi’nin açıkladığı rakamlara göre Şubat ayında giyim, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında düşüş yaşanırken, gıda ve konut’taki fiyat artışları devam etti.

Şubat ayında endekste yer alan gruplardan ulaştırmada %1,40 artış yaşanırken, haberleşmede %-1,18, giyim ve ayakkabıda %-5,58 düşüş gerçekleşti.

SİVRİ BİBER ZAM ŞAMPİYONU OLDU, TAVUK ETİ İKİNCİLİĞE YERLEŞTİ

Tüketici fiyatlarına göre şubat ayının zam şampiyonu, yüzde 19,63 artışla sivribiber oldu. Sivri biberi yüzde 8,37 artışla ile tavuk eti, yüzde 8,16 ile taze balık, yüzde 7,30 ile LPG dolum ücreti izledi.

EN FAZLA DÜŞÜŞ DOĞALGAZ’DA YAŞANDI
Geçen ay fiyatı en fazla düşen ürün yüzde 15,51 ile doğalgaz oldu. Bunu, fiyatındaki yüzde 15,22 düşüşle domates, yüzde 10,75'lik düşüş ile kadın çizmesi, yüzde 10,08 düşüşle çocuk kazağı, yüzde 9,26 düşüşle erkek kazağı izledi.


4 KİŞİLİK BİR AİLE 725 TL KAZANAMIYORSA AÇ

AR-GE Birimi tarafından yapılan açıklamaya göre Asgari Gıda Harcaması 4 kişilik bir ailenin asgari mutfak giderlerini kapsıyor. Açlık sınırı ise çalışanı eşini ve 0-15 yaş aralığındaki iki çocuğun Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği asgari kalori miktarı dikkate alınarak tespit ediliyor. Buna göre 2009 ŞUBAT ayında 4 kişilik bir ailenin tüketmesi zorunlu olan gıdalar için harcaması gereken tutar 725,33 YTL olarak belirlendi.

4 KİŞİLİK BİR AİLENİN ASGARİ GEÇİM HADDİ 2. 316.TL

4 Kişilik bir ailenin Asgari Geçim Haddi yani Yoksulluk Sınırı gıda, giyim, sağlık, barınma ve eğitim başta olmak üzere, vazgeçilmesi mümkün olmayan 14 zorunlu harcama kalıpları esas alınarak belirleniyor. Buna göre 2009 ŞUBAT ayında 4 kişilik bir ailenin asgari şartlarda geçinebilmesi için harcaması gereken tutar 2.316,42 YTL olarak belirlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri baz alınarak yapılan araştırmaların sonuçları her ay basına ve kamuoyuna duyurulmaktadır. ŞUBAT ayına ilişkin araştırma sonuçları aşağıda verilmiştir.

ASGARİ GIDA HARCAMASI

Asgari Gıda Harcaması 4 kişilik bir ailenin asgari mutfak giderlerini kapsamaktadır. Açlık sınırı, çalışan, eşi, (0-6) ve (6-15) yaş gruplarından iki çocuğun Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği asgari kalori miktarı dikkate alınarak tespit edilmiştir. Buna göre 2009 ŞUBAT ayında 4 kişilik bir ailenin tüketmesi zorunlu olan gıdalar için harcaması gereken tutar 725,33 YTL olarak belirlenmiştir.
 

ASGARİ GEÇİM HADDİ

4 Kişilik bir ailenin Asgari Geçim Haddi (Yoksulluk Sınırı) gıda, giyim, sağlık, barınma ve eğitim başta olmak üzere, vazgeçilmesi mümkün olmayan 14 zorunlu harcama kalıpları esas alınarak belirlenmiştir. Bu harcama kalıpları aşağıda verilen tablolarda ayrıntılı olarak gösterilmiştir.

Buna göre 2009 ŞUBAT ayında 4 kişilik bir ailenin asgari şartlarda geçinebilmesi için harcaması gereken tutar 2.316,42 YTL olarak belirlenmiştir.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 6 Mart 2009 Cuma 15:19:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?