19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Bereket'in şifreleri!

Merkez Bankası Başkanlığı için adı geçen Adnan Büyükdeniz'in de ortakları arasında yer aldığı Bereket İplik'in birçok ortağı, devletin önemli kademelerinde yer alıyor. Adnan Büyükdeniz ile Maliye Bakanı Unakıtan'ı ortaklıkta buluşturan ikinci şirket olan Bereket'in kurucuları, AKP iktidarı ile birlikte, Maliye Bakanlığı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanlığı, TMSF İkinci Başkanlığı, Halk Bankası, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu üyeliği gibi önemli görevlere getirildi. Bazıları birkaç önemli görevi birden üstlendi.


Devlet kademesinde etkili isimler
Kemal Unakıtan
Albaraka Türk AŞ ortak ve yöneticisi, Bereket İplik AŞ'nin ortaklarından. 2002 seçimlerinde milletvekili ve Maliye Bakanı oldu. Albaraka'nın kurucusu, ortağı ve yöneticisi olan Kemal Unakıtan, Maliye Bakanı olurken Bereket İplik'teki hisselerini 2004'te oğlu Abdullah Unakıtan'a devretti.

Salim Alkan
Bereket İplik AŞ ortağı. Albaraka Türk AŞ Genel Müdür Yardımcısı iken Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ikinci başkanı oldu. Salim Alkan, TMSF tarafından el konulan pek çok şirkette de yönetim kurulu üyeliği yapıyor.

Adnan Büyükdeniz
Bereket İplik AŞ ortağı. 1985 yılından bu yana Albaraka Türk AŞ'nin değişik kademelerinde görev yaptı. 2003 yılında genel müdür oldu. Bereket İplik'ten 1999'da ayrıldı. Şimdi Merkez Bankası başkan adayı.

Mehmet Emin Özcan
Albaraka'da görev yapan Mehmet Emin Özcan'ın atanmadığı kamu bankası yönetimi kalmadı. Önce Emlakbank yöneticiliği, sonra Halkbank murahhas azalığı yaptı. Ardından Ziraat Bankası Yönetim Kurulu üyesi oldu. Halen bu görevde. Ayrıca Kazakistan Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekili.

Ahmet Ertürk
Bereket İplik'in ortakları arasındaydı. Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. Şimdi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı.

Özel sektörde de önemli konumdalar
İbrahim Çağlar
AKP kurucu üyesi olan İbrahim Çağlar, halen Bereket İplik'in (Vizyon İplik) ortaklarından. Çağlar İstanbul Ticaret Odası'nın son seçimlerinde başkan adayıydı. Uzlaşma sonucu Murat Yalçıntaş'ı destekledi ve İTO'da başkan yardımcısı oldu.

Yalçın Öner
Bereket İplik'in ortakları arasında yer alan Albaraka Türk 2'nci Başkanı Yalçın Öner'in adı, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile birlikte Örümcek Ağı soruşturmasında geçti. Öner ayrıca, 2005'te bir yıllığına Ülker Gıda'nın denetçilik görevini de üstlendi.

İlhan İmik
Bereket İplik'in ortağı olan İlhan İmik, şu anda Ülker Grubu'na ait Family Finans ile Boydak Grubu'na ait Anadolu Finans'ın birleşmesi ile kurulan Türkiye Finans Katılım Bankası'nın yönetim kurulu üyesi.

Bereket İplik'in diğer ortakları Abidin Topbaş ve Ahmet Topbaş'ın ise tekstil ve dış ticaret alanında şirketleri var. Bu kişiler Eymen ve Mustafa Latif Topbaş'ın akrabaları. Mustafa Latif Topbaş ve Eymen Topbaş, Bahariye Mensucat'ın sahibi. Mustafa Latif Topbaş, ayrıca Albaraka Türk'ün ortaklarından.


Kulislere, Yılmaz ve Nemli'nin adları da yansıdı
Merkez Bankası Başkanlığı için adı anılanların sayısı da artıyor. Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz'in Köşk'ten olur alamaması durumunda, hükümetin Durmuş Yılmaz ismini önerebileceği belirtiliyor. AKP döneminde Banka Meclisi'ne atanan Yılmaz, PPK'da Banka Meclisi'ni temsil ediyor.
Erdem Başçı'nın başkan vekilliği için Banka Meclisi'nde oy kullanan Yılmaz, PPK'nın da bu yıl görevi sona ermeyecek tek asil üyesi olma niteliğini taşıyor.
Dünya Bankası'nda Türkiye adına icra vekili olarak çalışan Melih Nemli adı da kulislerde seslendiriliyor.


Gecelik faizler üçüncü kez değişmedi
Merkez Bankası Başkan Vekilliği'ne atanan Erdem Başçı başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), dün yaptığı aylık toplantıda faizleri değiştirmeme kararı aldı. Piyasanın beklentileri doğrultusunda alınan karara göre, gecelik borçlanma faizi yüzde 13.50, borç verme faizi de yüzde 16.50 olarak bırakıldı. Merkez, en son faiz indirimini geçen yıl 9 Aralık'ta gerçekleştirmişti.

Girgiç kızağa alındı
Süreyya Serdengeçti döneminin basın danışmanı Orsoy Girgiç kızağa alındı. Girgiç, Faik Öztrak döneminde Hazine Basın Danışmanı'ydı. Daha sonra Merkez Bankası'na geçmişti.
Milliyet
Yayın Tarihi : 24 Mart 2006 Cuma 03:53:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?