17
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Berlin'de G-20 zirvesi

Türkiye’yi Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti’nin temsil ettiği G-20 zirvesi, Almanya’nın başkenti Berlin’de bugün başladı.
G-20 zirvesine; dün akşamdan beri, Berlin’de olan Babacan’ın yanı sıra Avusturalya Maliye Bakanı Peter Costello, Kanada Maliye Bakanı Ralph Goodale ve çeşitli ülkelerin maliye bakanları katıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını Federal Almanya Maliye Bakanı Hans Eichel yaptı. Eichel, konuşmasında, 1999 yılında G 20’yi Almanya’nın başkenti Berlin’de hayata geçirdiklerini söyledi. Eichel, yeniden başkent Berlin’de buluşmanın sevincini yaşadığını ifade etti.

Eichel, "G20’yi küreselleşmeyi yapılandırmak için oluşturduk. Demir Perde yıkıldıktan ve Doğu-Batı sorunu çözüldükten sonra küreselleşme farklı karaktere büründü. İşte bu değişim sonucu dünya ekonomisinde karşılıklı bağımlılık oluştu ve bu giderek artış kaydediyor. Düşen transport ücretleri ve dış ticari ilişkilerdeki engellerin giderek azalması, buna bir neden. Ve gelişen teknoloji, ülkeler arasındaki sınırları yakınlaştırdı. Bu nedenle dünya çapında iletişimin artırılması zorunlu hale geldi. Küreselleşme kesinlikle bir kazanç ancak libarelleşme, maliye pazarının kötüye kullanılmasına neden oldu. İşte bu nedenle, uluslararası anlamda genel refahı artırmak için, kötülere karşı savaş verme kaçınılmaz oldu. Bu sorunlar için çözüm önerilerine ihtiyacımız var. İşte burada ulusal devletlerin oynadığı rol çok önemli. Dünya çapındaki küreselleşme tartışmaları, ulusal devletlerde bağımsızlık korkusu oluşturmaya başladı. Bence küresel sorunlar ulusal devletler olmadan çözüme kavuşamaz. İşte bu nedenle siyasi kararların alınması gerekiyor. Bağımsız devletlerle ortak çalışmak, büyük önem ifade ediyor. Bu yönde çalışmaları başlattık. G 20’nin 5 yıllık çalışmasından olumlu bilanço çıkarmamız mümkün. G-20 yoluyla pek çok ülkenin uluslararası finans alanında mali istikrar kazandığını görüyoruz. 11 Eylül sonrası da G-20, son derece çabuk tepki verdi. G-20’yi oluşturmak, yerinde ve zamanında bir karardı. Şu ana kadar elde ettiğimiz başarılara örnek olarak, ele aldığımız konuları bilinçli sınırlandırdığımızı verebilirim. Başından beri uluslararası finans sisteminde istikrarlılık sorusu, küreselleşmenin temel noktası oldu. G-20 dünyanın üçte ikisini kapsayan çoğunluğa sahip. Burada dünyanın yüzde 90’ından bahsediyoruz. G-20 son derece yüksek potansiyele sahip ve henüz bu potansiyeli değerlendirmiş değil. Bu sıkı fikir alışverişi ve karşılıklı güveni geliştirmiş olmamız, bizi ekonomi alanında sağlam temellere oturttu ve bunu daha da geliştirmek zorundayız. Bugün alacağımız politik kararlar, çocuklarımızın ve torunlarımızın refahını sağlayacak. Uzun vadeli ekonomik ve mali kalkınma temel hedefimiz. Vergi kaçakçılığı ana konularımız arasında olacak" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2004 Cumartesi 12:06:13
Güncelleme :23 Kasım 2004 Salı 17:46:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?