19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Bilişim devinin gözü Türk yazılımcılarda

Türkiye'nin sahip olduğu genç nüfus, teknoloji yarışında da avantaj sağlıyor.

Avrupa'da hızla artan yaş ortalaması yüzünden genç işgücü bulmakta zorlanan teknoloji firmaları, rotayı Türkiye'ye çevirdi. Dünyanın en büyük donanım şirketlerinden Intel, eğitimli ve bilim konusunda yetenekli genç Türk yazılımcılara destek olmaya hazırlanıyor.

Ülke genelinde ticaret yapan iki bin firmaya ulaşmayı hedefleyen şirket, bu firmaların dünyaya açılmasını sağlayacak platform oluşturacak. Teknoparkların desteğine de açık olan Intel, yazılımların ihraç edilmesine imkân tanıyacak. Uygun yazılım projelerinin donanım ihtiyacı ise yüzde 30-50 oranında karşılanacak. Global pazarda 'insan gücü' odaklı bir rekabet başladığını belirten Intel Ortadoğu ve Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz, Türkiye'de ilk kez böyle programla çalışmaya başladıklarını söylüyor. Intel'in söz konusu yatırımını Türk gençlerine olan inancına bağlayan İldeniz, "Buradaki pazar doğru bir noktaya geldi. Türkiye'de gelişen yazılım konusunu görmezden gelemezdik. Katma değeri yüksek yazılımlara destek olacağız." diyor.

Merkezi Amerika'da bulunan ve dünyanın en büyük 'yonga' üreten firması olarak bilinen Intel'in bugünkü piyasa değeri 150 milyar dolar. Bünyesinde çalıştırdığı 3 bin 400 yazılım mühendisi ile dev bir yazılımcı kadrosuna sahip ve sektöründeki ilk beş şirketten biri. Microsoft'un önemli partnerleri arasında yer alan donanım şirketi, dünyada yazılım üzerine yapılan çalışmaları da yakından takip ediyor. Yazılımda katma değeri daha yüksek ürünler hazırlamaya karar veren Intel, yeni bir programı hayata geçirdi. Şimdiye kadar 57 firmanın yararlandığı program kapsamında şirketlere mühendislik ve pazarlama desteği sağlanıyor. Uygun yazılım projelerinin de donanım ihtiyacı yüzde 30-50 oranında karşılanıyor. Dünya genelinde başlatılan projenin Ortadoğu ve Afrika bölgesi için Türkiye'yi merkez seçen Intel, Türkiye'nin donanım konusundaki potansiyelinin yazılım alanında da geçerli olduğunu düşünüyor. Bugüne kadar içerik ve yazılımda ciddi bir projeyle ortaya çıkmadıklarını belirten Ayşegül İldeniz, Avrupa'daki işgücünün hem pahalı hem de yetersiz kaldığına işaret ediyor. Buna karşılık ciddi eğitimli ve kaliteli işgücüne sahip Türk yazılımcıların dünyaya açılmaları için bir platforma ihtiyaç duyduklarını aktaran İldeniz, "Şirketimiz bu yazılımcılara yatırım yapmak istiyor. Türk işgücüne yatırım yapmak isteyen bizim gibi birçok şirket biliyorum." ifadesini kullanıyor.

Tecrübeli yöneticinin, işe yerel bilişimcilerden başlama kararı, il il yaptığı bayi ziyaretlerine dayanıyor. Yerel bilişimcileri geliştirmek istediğini söyleyen Ayşegül İldeniz, pazarda 4 bin bilgisayar üreticisinin olduğunu söylüyor. 10 binlerce insanın bu işten ekmek yediğini hatırlatan İldeniz, dünyada çıkan tüm yeni teknolojileri aynı anda söz konusu yerel bilişimcilere aktaracaklarını ifade ediyor.

Ar-Ge yatırımları Türkiye'ye

Türkiye'de bilişim sektörünü bu şirketlerin ayakta tuttuğuna dikkat çeken İldeniz, bu ağın yaşatılması gerektiğini düşünüyor. Yine e-devlete yönelik yapılan çalışmalardan söz eden İldeniz, e-devlet Mükemmeliyet Merkezi kurduklarını ve en son uygulamaların Türkiye Cumhuriyeti tarafından kullanıldığını aktarıyor.

Ayşegül İldeniz, teknolojide Rusya'dan sonra en büyük gelişmekte olan ülkeler sıralamasında ikincilik koltuğuna kurulan Türkiye'nin 2015'te İspanya ve İtalya'yı yakalayabileceğini düşünüyor. Araştırma ve geliştirme anlamında Türkiye'ye ciddi kaynaklar aktığını ifade eden İldeniz, bazı örnek projelerin buralardaki teknoparklarda yapıldığına dikkat çekiyor. İldeniz, "Daha yolumuz var. Şu an altyapı hazırlığındayız. Dünyada başarılı olabilecek şirketleri kesinlikle buradan çıkarabiliriz. Ama öncelikle kuluçka şirketleri ayağa kaldırmalıyız. Özellikle yazılım konusuna eğilmek şart. Bundan sonra ne çıkarsa yazılımdan çıkar." değerlendirmesinde bulunuyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2008 Salı 05:42:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?