25
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Bingazi’ye Türk sanayi bölgesi kurun

200 kişilik Türk işadamı heyetiyle Libya’ya gelen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, adeta ’açık çek’ aldı. Libya Sanayi Ticaret ve Yatırım Bakanı Muhammed Ali al Hojew, "6 yılda 180 milyar dolarlık yatırım planladık. Bingazi’de kuracağımız serbest sanayi bölgesi sizin olsun. Finansmanı bizden, Afrika limanınızı kurun" dedi.

KÜRESEL ekonomik kriz devam ederken, Türkiye’nin yeni ekonomik fırsatlar arayışı da sürüyor. 200 kişilik Türk işadamı heyetiyle Libya’ya gelen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Libyalı bakanlardan ticarette, sanayide ve müteahhitlik hizmetlerinde adeta "açık çek" aldı. Libya Sanayi Ticaret ve Yatırım Bakanı Muhammed Ali al Hojew, "6 yılda 180 milyar dolarlık yatırım planladık. Her yıl 30 milyar dolarlık yatırım olacak. Bunun 10 milyar dolarını sadece özel sektörü desteklemek için harcayacağız. Mesela Bingazi’de kuracağımız serbest sanayi bölgesi projemiz var; o sizin olsun. Finansmanı bizden olsun, Türk sanayicileri gelip orayı kursun. Burası Türkiye’nin Afrika için ticaret ve sanayi limanı konumuna gelsin" dedi.

Serbest ticaret

Bakan Muhammed Ali al Hojew, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması yapılması önerisine de çok sıcak yaklaştı ve şöyle konuştu: "Türkiye siyasi ve ekonomik açıdan hızlı bir çıkış yaşıyor. Son dönemde Ortadoğu’ya dönük açılımlarınız da özellikle Arap ülkelerinde Türkiye’nin imajını çok yükseltti. Türkiye’nin Afrika açılımı ile Libya’nın Afrika projesi de birbiriyle örtüşüyor. Birlikte neler yapabiliriz bunu hızla belirlemek lazım. Devrimimizin 40’ıncı yılında Eylül ayında üst düzey ziyaretler sırasında serbest ticaret anlaşmasını da imzalayabiliriz. Ayrıca standartlar ve yatırmaların korunması ve teşviki konularında da anlaşmalarımızı tamamlayalım."

Serbest ticaret anlaşmasının, iki ülke arasındaki ticareti hızla artıracağını belirten Libya Sanayi Ticaret ve Yatırım Bakanı Muhammed Ali al Hojew, "Bunun dışında kara ve demir yolları projelerimiz var ki; bunlar Afrika boyutunda birkaç ülkeyi kapsıyor. Lojistik ve ulaştırma sektöründe de Türk işadamlarıyla birlikte çok yeni ortaklıklar yapabiliriz. Afrika’ya karayoluyla ürün taşıyan büyük bir lojistik sektörü planladık. Şu anda bunun için iş yerlerimiz bile hazır. Gelin bunu da birlikte yapalım."

Çok iş var, serbest ticaret anlaşması çok önemli

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen görüşmelerin çok olumlu geçtiğini belirterek, "Libya ile serbest ticaret anlaşması çok önemli. Çünkü bu ülkede önümüzdeki 6 yılda 180 milyar dolarlık yatırım yapılıyor. Bizim bu süreçteki ticaretten de daha fazla pay almamız lazım. Tabii ki detayları Eylül ayına kadar netleşecek ve sanıyorum Sayın Başbakanımızın ziyareti sırasında da imzalayacağız. Böyle bir anlaşma, burada iş yapan Türk müteahhitleri için de çok önemli maliyet avantajlarının doğmasına yol açar" dedi.

Yakında birlikte petrol çıkarmaya başlarız

LİBYA Petrol Şirketi Başkanı Şükrü Gahanem, Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerin hızla gelişmesinden son derece memnun olduklarını söyledi ve "Benim anneannem Türk ve biliyorum ki, iki ülke arasında kan bağı, inanç ve kültür bağı çok güçlü. Bunun daha da güçlenmesi için eğitim alanında da işbirliği öneriyorum. Enerji alanında da iş yapan çok iyi Türk firmaları burada petrol aramaya başladılar. Yakında onlardan müjdeli haberler de alacağız. Libya olarak Türkiye’nin petrol ithalatında, daha çok pay almak istiyoruz" dedi.

Libya’da her şey yeniden yapılıyor

1970’lerde ve 1980’lerde çok hızlı kalkınan Libya, daha sonra kapalı ekonomi ve ambargo dönemine girmişti.

Libya’da Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin yaptığı "Yeşil Devrim"in 40’ıncı yılı kutlanıyor.

Ülkede 2004’ten sonra başlayan liberal dönem hızlanarak devam ediyor. Eylül ayına kadar 200 dev proje tamamlanmış olacak.

Ülkenin mevcut altyapısı neredeyse tamamen yanileniyor ve 6 yıl için yılda 30 milyar dolarlık kalkınma planı uygulanıyor.

Büyük Nehir Projesi de devam ediyor. Libya bütçesinin yüzde 10’u halen bu projeye harcanıyor.

5.6 milyar dolar tutarındaki Batı Libya Gaz Projesi ve Elektrik Santralı yapımı ivme kazanmış durumda.

Trablus’ta da büyük projeler planlandı. Mataki bölgesi geliştirme projeleri devam ediyor.

Buradaki yatırımların önemli bölümü büyük ölçekli konut projeleri.

Yeni Trablus Projesi kapsamında birçok konut ve yerleşim yeri inşa ediliyor.

75 yeni atık su arıtma tesisi, günlük 110 bin metreküp su arıtma kapasitesine sahip 3 adet tesis inşa edilecek.

Çad ve Nijer ile bağlantı sağlayan yollar ile Libya ve Mısır’ı bağlayacak Trans Libya otoyolu öncelikli projeler arasında.

Libya’da yüzde 100 yabancı sermayeli şirket kurulabiliyor ancak desteklenen şirketler daha çok Libya ortaklı şirketler oluyor.

Yüzde 51’i Libyalı olan şirketlere toplam 7 milyar doları bulan ucuz bir kredi hattı da açılmış durumda.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2009 Perşembe 16:47:46
Güncelleme :23 Nisan 2009 Perşembe 17:01:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?