23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Bir milyon memura zam

MEMUR sendikaları ile 2006 yılının ilk yarısı için 15 Ağustos’ta toplu görüşme masasına oturmaya hazırlanan hükümet, maaş zammından önce, 1 milyona yakın memurun ücretlerinde iyileştirmeye gidecek.

Hükümetin toplu görüşme stratejisini star’a anlatan kamu toplu iş sözleşmelerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, öncelikle maaşlar arasındaki dengesizliği gidermeyi amaçladıklarını, zammın yılbaşı sonrasına kalacağını söyledi. Şahin, bu önerisini memur sendikalarına da ileteceğini belirtti.


300 YTL MAAŞ FARKI VAR


MEMURU arzu ettikleri yaşam standardına kavuşturmak için hükümetin hiç bir fedakarlıktan kaçınmayacağını söyleyen Şahin, ‘Onlar benim mesai arkadaşlarım. Memur dediğiniz kim? Özel kalem müdürüm, korumam... Ama bu para benim şahsi param değil ki, milletin vergileri ile oluşmuş bir bütçe. O nedenle, bir denge tutturmamız şart’ dedi. Bazı kamu kuruluşlarında, aynı işi yapan personelin aldığı maaşta 300 YTL’ye varan farklar olduğuna dikkat çeken Şahin, diğer kamu kuruluşlarında çalışan mesai arkadaşından daha az maaş alan memur sayısının 1 milyon olduğunu belirtti.


BAZILARI UYANIKLIK YAPTI


BU personelin ücretini kendisi ile eşit olan grubunkine çekmek için çalışma başlattıklarını belirten Şahin, ‘Başbakan’ın kesin talimatı var, mutlaka bir yol bulacağız’ dedi. Kamudaki ücret farkının bazı bakanlıkların kendi teşkilat kanunları Meclis’te görüşülürken ‘uyanık davranıp’ araya ilave ödenekler koydurmalarından kaynaklandığını söyleyen Şahin, ‘Örneğin, Maliye’de çalışan 4 yıllık yüksek okul mezunu bir memur 100 milyon alıyorsa, Sağlık Bakanlığı’ndaki 70 milyon alıyor’ dedi.

SENDiKALARA UYARI: MAKUL OLUN

BaŞbakan Yardımcısı Şahin, 15 Ağustos’taki görüşmeler öncesi Kamu-Sen, KESK ve Memur-Sen yöneticilerini de ‘makul olun’ diye uyardı. Ağustos toplu görüşmelerinde hedeflerinin ücret dengesini sağlamak olduğunu söyleyen Şahin, hem ücret dengesi sağlamanın, hem de zam yapmanın bütçe dengelerine uygun olmadığını belirtti. Enflasyon oranının üzerinde bir zam uygulamasını yılbaşı sonrasına bırakmayı planladıklarını belirten Şahin, bu öneriyi görüşmeler öncesinde memur sendikalarına da götüreceğini bildirerek sendikalara, ‘Makul olun, olabilecekleri isteyin, ortamı politize etmeyin’ diye seslendi. Kamu işçilerinin yüzde 95’ini temsil eden Türk-İş ile görüşmelerde fazla sorun yaşamadıklarını anlatan Şahin, ‘Ancak, memur sendikalarına gelince, karşımıza üç temsilci olarak geliyorlar. Birbirleriyle rekabet ediyorlar. Hepsi de kendi üyelerine ‘en iyi zammı ben kopardım’ mesajı vermek istiyor. Makul diye bir şey var, Türkiye’nin imkanları belli. Bütçeden ayırabileceğiniz pay belli. Biraz konuyu politize ediyorlar açıkçası’ dedi.

(STAR)
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2005 Çarşamba 16:51:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ramis GÜLLÜ IP: 85.98.101.xxx Tarih : 2.08.2005 08:53:36
Şimdiye kadar tüm hükümetler memurlar için şunu yapacagız bunu yapacagız dmişlerdir ançak hiç birinin olumlu sonu gelmemiştir.Bu hükümetren aslında bu haberi ilk göreve başladıgında duymak isterdik ama ekonomi iyi olmadığından olsa gerek yeni hareketlendiler inşallah sonu hayır olur. Hükümetten dileğim; aynı kurumda çalışan biri işçi digeri Memur bir hizmetlinin arasında %100 hatta daha fazla bir fark oldugu kendi bilgileri dahilindedir.Memur 530 YTL işçi 1200 YTL üçret almaktadır. işçi dediğimiz kesim devlet dairelerinde yapıulaçak iş olmadıgından paso yatmaktadır. hükümetten iki ayrı kurmda aynı statüdeki memurlar arasında fark oldugu bilgileri dahilindedir bu farkı kaldırsınlarki kurumlar arası geçiş istegi sona ersin