28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

'Bir yılı geçen proje istemiyoruz'

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in genelgesine göre, kamu kurum ve kuruluşları acil ve zorunlu haller dışında gerçekleştirilmesi bir yıldan fazla sürecek yeni proje teklifinde bulunamayacak. 

Abdüllatif Şener'in Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'nın 2007-2009 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıklarına ilişkin Genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Şener, ekonomide sağlanan güven ve istikrarın korunması, ekonomik büyümenin kalkınma sürecinin sosyal boyutunu da dikkate alacak şekilde yüksek ve sürdürülebilir kılınması, istihdamın artırılması, kamu hizmetlerinin hız ve kalitesinin yükseltilmesi temel politikası doğrultusunda kamu yatırım ödeneklerinin kullanımında etkinliğin ve verimliliğin artırılmasının öncelikli hedefleri arasında yer aldığını söyledi. 

Şener, bu hedef doğrultusunda, bir taraftan kamu yatırımlarına ayrılan kaynaklar öncelikli sosyal ihtiyaçları giderecek ve üretken faaliyetleri destekleyecek nitelikteki öncelikli alt yapı alanlarına yönlendirilirken, diğer taraftan kamu yatırımlarının etkin, verimli ve zamanında gerçekleştirilmesini hedefleyen rasyonalizasyon çalışmalarına devam edileceğini ifade etti. Şener'in verdiği bilgiye göre, 2007-2009 dönemi yatırım programı hazırlıklarında; eğitim, sağlık, teknolojik araştırma, ulaştırma, içme suyu ve Bilgi Toplumu Stratejisiyle uyumlu e-devlet ve bilgi ve iletişim teknolojileri yatırımlarına öncelik verilecek. Kamu yatırımları bölgesel kalkınma ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasında etkili bir araç olarak kullanılacak. 

"KISA SÜREDE TAMAMLANABİLECEK PROJELERE ÖNCELİK VERİLECEK" 

AB’ye üyelik yönünde ortaya konulan politika ve önceliklerin hayata geçirilmesi için sürdürülen çalışmaların gerektirdiği yatırımlar hızlandırılacak. Proje bazında ödenek teklif ve tahsislerinde, sektörel ve bölgesel önceliklerin yanı sıra devam eden projelerden; kısa sürede tamamlanarak ekonomiye kazandırılabilecek, uygulamasında önemli fiziki gerçekleşme sağlanmış, dış finansmanı sağlanarak onaylanmış, başlatılmış bulunan diğer projelerle bağlantılı veya eş zamanlı olarak yürütülmesi ve tamamlanması gereken projelere öncelik verilecek. 

Bütün kamu kuruluşları, 2007-2009 dönemi yatırım tekliflerini Dokuzuncu Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Programda yer alan amaç ve önceliklerle ilişkisini kurarak yapacaklar. Kurumlar ayrıca yeni yatırım tekliflerini sağlıklı sorun analizlerini içeren sektörel ve bölgesel çalışmalarla nitelikli yapılabilirlik etüt ve analizlerine dayandıracaklar. 

"BİR YILDAN FAZLA SÜRECEK YENİ PROJE TEKLİF EDİLMEYECEK" 

Genelgeye göre, kamu yatırım programında devam eden öncelikli projelerin yeterli kaynak tahsisi ile zamanında tamamlanması hedefi doğrultusunda, acil ve zorunlu haller dışında gerçekleştirilmesi bir yıldan fazla sürecek yeni proje teklifinde bulunulamayacak. Kamu kaynaklarının kısıtlı olduğu gerçeği de göz önünde bulundurularak kamu altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesinde özel sektör katılımını içeren modellerden azami oranda yararlanılacak. 

Şener, bütün yatırımcı kamu kuruluşlarının, yukarıda belirtilen hususları dikkate alarak, Orta Vadeli Programın temel amaçları ve öncelikleri, Orta Vadeli Mali Planda ve "2007-2009 Dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi" ekinde belirtilen yatırım teklif tavanları, öncelikler ve esaslarla uyumlu olmak üzere, 2007-2009 dönemini kapsayan üç yıllık perspektifle hazırlayacakları yatırım tekliflerini temmuz sonuna kadar DPT'ye göndermelerini istedi.


ANKA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2006 Perşembe 10:42:39
Güncelleme :20 Temmuz 2006 Perşembe 11:01:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?