16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Birsen'in görev süresi doluyor

İMKB Başkanı Osman Birsen, kasımda yeniden başkanlığa aday olacak mı?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Osman Birsen, olası sınır ötesi operasyonunun, borsaya yabancı sermaye girişine etkilerine ilişkin olarak, ''Şu anda negatif yönde önemli bir etkileşim görmüyoruz. Pozitif yöndeki hareketler devam ediyor'' dedi.

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından düzenlenen ''Kurumsal Yönetim Endeksi'' konulu panelin açılışında konuşan Birsen, Türk sermaye piyasası açısından uygulamakta oldukları ilkelerin temel anlamda kurumsal yönetim ilkeleriyle örtüştüğünü söyledi.

Kurumsal Yönetim Endeksini yaratıklarını ve bunu dünyada ilk uygulayan borsalar grubu içinde yer aldıklarını belirten Birsen, ''Borsamız, buraya katımı teşvik etmek amacıyla kotasyon ücretleriyle ilgili tarifenin yarısı uygulamaktadır'' diye konuştu. İMKB'nin tüm gençliğine rağmen çok kısa zamanda çok hızlı gelişme sağladığına dikkat çeken Birsen, İMKB'nin dünya yatırımcılarının tercih ettiği ve yatırımlarını yüksek seviyelere çıkardığı bir borsa haline geldiğini anlattı.

Birsen, dünyanın en büyük 10 aracı kurumunun, 8 tanesinin İMKB'nin üyesi olduğunu ifade ederek, ''Diğerlerini bulmak için yurt dışına gitmeye gerek kalmamıştır'' diye konuştu. Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Birsen, ''Olası Kuzey Irak operasyonu Borsaya yabancı sermaye girişini etkiler mi?'' şeklindeki bir soru üzerine, ''Şu anda negatif yönde önemli bir etkileşim görmüyoruz. Pozitif yöndeki hareketler devam ediyor'' dedi.

Birsen, ileriye yönelik beklentiye ilişkin olarak da, bunun önemli ölçüde değişeceğini zannetmediğini söyledi. ''Operasyon ABD ile birlikte olmasa dahi yabancıların Türkiye'ye bakışını değiştirmez mi?'' şeklindeki soruya karşılık da Birsen, şunları kaydetti: ''Zannetmiyorum. Geçmiş örneklerden yabancı sermayenin çok kalıcı olduğunu biliyoruz. Kriz dönemlerinde de bir şekilde bu kalıcılığı devam ediyor. Borsamız açısından, hisse senetleri piyasamız açısından şu anda ciddi bir risk görünmüyor'' Osman Birsen ''Bunu neye bağlıyorsunuz sorusuna karşılık da, ''Bu konjonktürlere, geçici konjonktürler olarak bakmak lazım. Hem ekonomik krizler hem bunun gibi siyasi krizler bölgemizin kaçınılmaz coğrafyasının bir şekliyle devamlı olarak hatırlattığı hadiseler. Bundan önce de Güneydoğu'da bu tür krizler yaşandı. Oradaki tecrübeler de bize gösterdi ki, yabancı yatırımcılarımızın özellikle hisse senedi piyasasındaki hareketlerini negatif yönde pek etkilemiyor. O itibarla, şu andaki beklentimiz o yönde'' diye konuştu.

GÖREV SÜRESİ DOLUYOR

İMKB Başkanlığı'nın 2 Kasım Cuma günü dolacağının hatırlatılarak, tekrar başkan olup olmayacağının sorulması üzerine Birsen, ''Benim sürem 2 Kasım'da doluyor. 2 Kasım'dan sonra konuşalım'' dedi.

Borsa Başkanını, SPK'nın önerisi ve ilgili Bakanın teklifi üzerine Başbakan ve Cumhurbaşkanının imzaladığını müşterek kararla seçildiğini hatırlatan Birsen, şu ana kadar bir görüşme yapıp yapmadığına ilişkin bir soru üzerine de, ''Henüz görüşmedim. Perşembe günü Ankara'da olacağım. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Meclisi Başkanlığında toplantımız olacak. O toplantıdan sonra Sayın Bakanı ziyaret etmek istiyorum'' diye konuştu.

Bir gazetecinin daha önce bir takım adayların isminin geçtiğini hatırlatması üzerine Birsen, ''Çok iyi adaylarımız var. Türkiye'de adaylık açısından bir sıkıntı olmaz. Pek çok aday olabilir. Çünkü ben de olurken 20 küsur aday vardı. Ne kadar çok aday olursa o kadar iyi'' dedi.

ULUSLARARASI SERMAYEYİ TÜRKİYE'YE ÇEKME

TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Beyazıt da, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği'nin 400'e ulaşan üyesi açısından değerlendirildiğinde ''Kurumsal Yönetim Endeksi''nin farklı bir önem arz ettiğini, bugün için 6 kuruluşun yer aldığı bu endekste, kısa bir süre içinde yer alan şirket sayısının artacağını beklediklerini söyledi.

Avrupa Birliği'ne giriş sürecinin Türkiye'yi bir anda yabancı sermayenin odak noktası haline getirdiğini vurgulayan Beyazıt, ''Kurumsal yönetim ilkelerin uygulamalarını şirketlerimizde ne kadar çoğaltırsak, o kadar çok miktarda uluslararası sermayeyi Türkiye'ye çekebileceğimize şüphe yoktur'' dedi.

Tayfun Beyazıt, son yıllarda gerçekleşen birleşmeler ve başarılı işbirliklerine baktıklarında, kurumsal yönetim ilkelerinin uygulamaya alındığı kuruluşların bu çalışmalarda öncelikli tercih olduğunu kaydetti.

ajanslar
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2007 Çarşamba 11:09:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?