26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Bisküvi devi yat üretecek

Önde gelen bisküvi ve çikolata markası Eti, lüks yat üretimine girdi. Eti Holding'e bağlı Sarp Havacılık Lojistik Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ, Sarp Yatçılık adıyla Antalya Serbest Bölgesi'nde lüks yat üretimi için ruhsat aldı. Firma, nisan ayında üretime başlayacak.

Eti'nin kurucusu olan Kanatlı Ailesi'ne ait Sarp Havacılık, Grup'tan bağımsız olarak hizmet veriyor. Antalya Serbest Bölgesi İşleticisi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, Eti Holding'e bağlı Sarp Yatçılık'ın serbest bölgeden ruhsat aldığını belirterek, "Eti, 40 metre üstü lüks yat üretip ihraç etmeyi planlıyor." dedi.

Genel Müdür Gürses, Antalya Serbest Bölgesi hakkında bilgi verdi. Bölgede 112 firmanın faaliyet gösterdiğini, bunlardan 36'sının yabancı ortaklı olduğunu kaydeden Gürses, 2009 yılında 10 firmanın daha ruhsat alarak yatırıma başladığını bildirdi. Antalya Serbest Bölgesi'ndeki yatırımların 100 milyon dolara ulaştığı bilgisini veren Gürses, "Gelen firmaların 8'i yat üzerine faaliyet gösterecek. Diğer ikisi ise medikal ve inşaat alanında ruhsat aldı. Şu anda açık alanımız yok. Yüzde 99 doluyuz. Gelen firmalara atıl kalan yerleri tahsis ediyoruz." dedi.

Antalya Serbest Bölgesi'nde yatırım yapacak firmaların çoğunluğu İstanbul Tuzla'dan geldi. Tuzla'da faaliyet gösteren Anteksan, Güven Denizcilik, Burgata Deniz Araçları ve Bella Yatçılık, önümüzdeki dönemde Antalya'da lüks yat üretimine başlayacak. Saba Yatçılık, ilk kez yat üretimine girecek. Yeni kurulan Trailer Taşımacılık da serbest bölgedeki yat firmalarına lojistik hizmet verecek. İnşaat firması Dekopol ise kalıp üretecek. Medikal alanda faaliyet gösteren Pharmamed Ltd. Şti de Antalya Serbest Bölgesi'nde yatırım yapacak şirketler arasında yer alıyor.

ASBAŞ Genel Müdürü Gürses, Antalya Serbest Bölgesi'nin lüks yat üretiminde artık ihtisaslaştığını, bu bakımdan dünyada ilk 5 arasında yer aldığını kaydetti. Tuzla'dan Antalya'ya kayan firmaların her geçen gün arttığına işaret eden Gürses, şöyle devam etti: "Tuzla'da büyük gemi inşa sanayii ile yat üretimi yan yana bulunuyor. Bunun ikisinin yan yana olması sıkıntı oluşturuyor. Bundan dolayı buraya doğru bir talep var. " 

Şaban Gündüz - Zaman
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2010 Cuma 14:10:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?