22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Biyodizele bürokrasi freni

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK), biyodizel üretim lisansı almak için başvuran yaklaşık 200 şirketten, 100'ünün üretim zorluğu nedeniyle yatırımdan vazgeçtiği, bugüne kadar ise 22'sine lisans verildiği bildirildi.


Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği (ALBİYOBİR) Başkanı Tamer Afacan, EPDK'nın 28 Şubat 2006 tarihinde başlattığı üretim lisansı alma sürecinin devam ettiğini, ancak lisans alma işlemlerinin bürokratik süreç nedeniyle çok uzun sürdüğünü kaydetti.


Lisans konusunda, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile EPDK arasında bir iş bölümü sıkıntısı yaşandığını ileri süren Afacan, geçen yıl törenle yaptıkları lisans başvurularının yarısının geri çekildiğini söyledi.


Afacan, lisans almak için 1. Sınıf Gayri Sıhhi Müessese Raporu alma zorunluluğu bulunduğunu anımsatarak, bu raporu almanın oldukça sıkıntılı olduğuna işaret etti.


Afacan, küresel ısınmanın ciddi problem oluşturduğu günümüzde, biyo yakıtların kullanımının artık radikal kararlarla zorunlu hale getirilmesi gerektiğini savundu.


Türkiye'de biyodizel sektörünün liderliği yağlı tohumlar üretimine ivme kazandırdığını ifade eden Afacan, ''2005 yılında 12 bin dekar alanda kanola üretilirken, bu sayı 2006'da 80 bin dekara yükseldi. Bu yıl, 650 bin dekar seviyelerinde üretim gerçekleşmesini bekliyoruz'' dedi.
aa
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2007 Çarşamba 16:09:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?