29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Bizim borsa 36 bine kadar indi

Global piyasaların ateşi düşmek bilmiyor. Önceki gün ABD Merkez Bankası’nın (FED) kısa vadede faiz artırımı yapmayacağı sinyali piyasaların keyfini kaçırdı. 


Ayrıca ABD’de şirket bilaçolarına yönelik endişelerle piyasalarda kayıplar arttı. Citigroup’un yeni bir zarar açıklayacağı raporu ve ABD’de beklentilerden yüksek gelen enflasyon piyasalara arka arkaya darbe vurdu. Yurtdışının gölgesinde hareket eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) dün 36 bin puan düzeyine gerileyerek yılın en düşük seviyesini test etti. Dolar ise kısa vadeli repoda beklemeyi tercih eden yatırımcılar eşliğinde 1.21 YTL düzeyine inen dolar borsalardaki kayıpla yeniden 1.22 YTL’ye yükseldi.

Piyasayı neler etkiledi

FED’in faiz artırmayacağı beklentisi

ABD şirket bilançolarına yönelik endişe

Citigroup’un zarar açıklayacağı söylentisi

ABD büyüme ve enflasyon verisi

Petrol fiyatlarının tırmanışa geçmesi

FED bu yıl faiz artırmaz

FED, önceki günkü toplantısında faizi artırmazken, büyümede düşüş riskinin son toplantıdan bu yana azaldığını, enflasyonda yükseliş riskinin ise artığını açıkladı. FED’in yaptığı açıklamalar piyasadaki belirsizliği daha da artırdı ve yıl sonuna kadar bir faiz artırım beklentisini de ortadan kaldırdı. Piyasalarda enflasyona daha sert bir uyarı ve faiz artırım sinyali beklentisi hakimdi. Bunun ardından dolar uluslararası piyasalarda değer kaybetmeye Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz artırım beklentisiyle Euro 1.57 dolar değerinin üzerine çıktı. ABD’de mali şirketlerin bilançolarına yönelik tedirginlik ve sermaye artırım haberleride piyasaların gerilmesinde önemli rol oynadı. Özellikle Citigroup’un 9 milyar dolarlık bir zarar açıklayacağına yönelik rapor piyasalardaki tansiyonu yükseltti.

İMKB yüzde 2.64 oranında düştü

Asya borsalarınıda aşağı yönlü kapanışlarıyla birlikte İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda yılın en düşük seviyesi olan 36.488 puan test edildi. Kapanışı 36.578 puandan gerçekleştiren borsada değer kaybı ise yüzde 2.64 oranında gerçekleşti. Döviz piyasasında da aşağı yönlü bir seyir hakim oldu. Piyasada YTL sıkışıklığını hakimdi. Ayrıca ay sonu nedeniyle dolar satışları bankalararası piyasada doların 1.2110 YTL’ye kadar inmesini sağladı.

Petrol 138 doları aştı

ABD ham petrol stoklarının geçen hafta artmasından sonra dün 5 dolardan fazla değer kaybeden ham petrolün varil fiyatı dün piyasalardaki bozulmayla 138 doların üzerine çıktı. ABD ham petrolünün varil fiyatı 3.60 dolar artarak 138,15 dolar, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 3.50 dolar yükselişle 137.83 dolar oldu. Petrol fiyatlarının yükselişinde Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Dönem Başkanı Şekip Halil’in, petrol fiyatlarının bu yaz 150 ila 170 dolara çıkabileceği açıklaması, Doların Euro ve Japon yeni karşısında değer kaybetmesi ve Nijerya’daki istikrarsızlığın sürmesi etkili oldu.

Merkez’den ’ölçülü faiz artırımına devam’ mesajı

MERKEZ Bankası, küresel ekonomideki süreğen belirsizlik algılaması ve arz yönlü şokların enflasyon üzerinde risk oluşturmaya devam ettiğine işaret ederek, bu risklerin genel fiyatlama davranışlarını olumsuz etkilememesi için gerektiğinde ölçülü faiz artırımlarına devam edilebileceği mesajını verdi. Merkez Bankası’nın son Para Politikası Kurulu toplantısının özeti yayımlandı. Süregelen arz şoklarının doğrudan ve dolaylı yansımaları ile temel enflasyon göstergelerindeki yukarı yönlü hareketin sürdüğünü belirten Kurul, yıllık enflasyonun önümüzdeki aylarda baz etkisinin de katkısıyla yüksek seyrini koruyacağı, yılın son çeyreğinden itibaren ise kademeli olarak düşüş eğilimine gireceği değerlendirmesinde bulundu.

BOJ: Küresel görünüm fazlasıyla belirsiz

JAPONYA Merkez Bankası’nın (BOJ) politika kurulu üyesi Seiji Nakamura, dünya çapında enflasyonun yarattığı kaygılar ve ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle, küresel ekonomik görünümün fazlasıyla belirsiz olduğunu söyledi. Kurulun faiz artırımına karşı olan üyelerinden olan Nakamura, gelişmekte olan ülkelerdeki güçlü büyümenin, küresel ekonomiyi, ciddi bir ayarlama sürecine girmekten koruyacağını kaydetti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2008 Cuma 15:55:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?