29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Björk'ün ülkesi çöküyor

En tanınan unsuru şarkıcı Björk olan 300 bin nüfuslu buzlar ülkesi İzlanda da ekonomi çöküşün eşiğine geldi.

Ülkenin ikinci büyük bankasına el konulurken, İzlanda Kronası, Euro karşısında rekor değer yitirdi. Milli geliri 12 milyar dolar doları bulan İzlanda’nın Merkez Bankası, döviz rezervlerini desteklemek için Rusya’dan 4 milyar Euro kredi alıyor.

EN tanınan unsuru, albümleri 12 milyonun üzerinde satan çılgın şarkıcı Björk olan, buzlar ülkesi İzlanda da ekonomik çöküşün eşiğine geldi. Yüzde 0.8 ile Avrupa’nın en düşük işsizlik oranına sahip bulunan, kişi başı gelirin 42 bin doları aştığı dünyanın örnek ülkesinin, global krizden en çok darbe yiyenlerden biri olarak öne çıkması ’düşündürücü’ bulunuyor. Ülkenin ikinci büyük bankasına el konulurken, İzlanda Kronası Euro karşısında rekor değer yitirdi. Hükümet ’ekonominin çöküşün eşiğine geldiğini’ itiraf etti. 300 bin nüfuslu İzlanda ekonomisinin yüzde 75’ini hizmet sektörü oluşturuyor. Bunun çok büyük bir bölümü ise bankacılık hizmetleri.

Bankacılık çökebilir


İzlanda Başbakanı Geir Haarde, İzlanda ekonomisinin içine düştüğü durumu "Ekonomi çökme riskiyle karşı karşıya" diyerek özetledi. Ekonomideki daralma ve yerel para biriminde yaşanan gerilemenin bankalara ait varlıkların kalitesine zarar vereceğini belirten Haarde, bankacılık sisteminin çökmemesini umduğunu belirtti. Başbakan, bazı bankaların faaliyetlerini devlet desteği olmadan sürdüremeyebileceğini ifade etti. İzlanda ekonomisindeki gelişmeleri yakından izleyen kredi derecelendirme kuruluşu S&P, ülkenin kredi notunu iki basamak birden indirerek BBB’ye düşürdü. Kuruluş görünümü ise negatif olarak belirleyerek, kredi notunu daha da düşürebileceğinin sinyalini verdi.

Rusya borç veriyor


Milli geliri 12 milyar dolar doları bulan İzlanda’nın Merkez Bankası, döviz rezervlerini desteklemek için Rusya’dan 4 milyar Euro kredi alıyor. İzlanda Merkez Bankası, Rusya’nın vereceği kredinin vadesinin 3-4 yıl olacağını, krediyle ilgili görüşmelerin aylar önce başladığını açıkladı.

Devletin etkinliği artacak


İzlanda Kronası’nın Euro’ya karşı bir gün içinde yüzde 30 düşmesinin ardından açıklamada bulunan İzlanda Hükümeti, devletin bankalar üzerindeki etkinliğini artıracak bir paketin yürürlüğe gireceğini açıkladı. Paket, banka mevduatlarının garanti altına alınmasını içeriyor. Yeni yasa, İzlanda Hükümeti’ne sorunlu bankalara müdahale etme şansı tanıyor. Bunun yanında, İzlanda sermaye piyasaları düzenleyicisi, banka operasyonlarını yönlendirme ve bankaların yapılarını değiştirme hakkını da elde etmiş oluyor.

Gerilim sürüyor


Hükümetin ve bankaların yeni yasa çıkana kadar geçen sürede attığı adımlar tansiyonu yatıştırmaya yetmedi. Ne İzlanda Hükümeti’nin ülkenin üçüncü büyük bankası olan Glitnir’i devletleştirmesi, ne de İzlanda Bankası Straumur-Burdaras’ın, Landsbanki’nin bazı varlıkları için 380 milyon Euro ödemesi sorunu çözemedi. İzlanda’dan son olarak bir el koyma haberi geldi. İzlanda’nın yetkili denetleme kurumu, ülkenin ikinci büyük bankası olan Landsbanki’ye el koydu. Ticaret ve Bankacılık Bakanı Djorgvin Sigurdsson, el konulma işleminin bankanın yardımıyla gerçekleştiğini ve gerekli değişiklikler yapılırken bankanın normal faaliyetine devam edeceğini söyledi. Sigurdsson, İzlanda Mali Denetleme Kurumu’nun bankanın yönetim kurulunu değiştirdiğini de belirtti. İzlanda’da Merkez Bankası (Sedlabanki), ülkenin en büyük bankası Kaupthing’a 500 milyon Euro kredi verdi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 10:00:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?