28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Bodrum böyle betona dönüyor

Bodrum Yarımadası'nın en güzel koylarından biri olan Bitez'de mantar gibi lüks villalar bitiyor. İnşaatlar yapılırken "turizm amaçlı" diye ruhsat alınıyor. Firma sahibi Süha Yılmaz açık konuşuyor: "Turizm imarı alıyoruz ama arsa hisse tapusuyla satıyoruz." 

Turistik tesis izni al lüks villayı kondur!

Betonla çirkinleşen Bitez'de inşaat firmaları 'turizm amaçlı' imar izni alıyor, yerine yazlık inşa ediyor. 2 kat imar izni alınan yerde bodrum bölümü daireye dönüştürülüp villa 3 kata çıkarılıyor.

Bitez'de bütün inşaatlar turistik şartıyla belediyeden ruhsat alabiliyor. Ancak turistik diye yapılan villalar bittiğinde ne pansiyon ne de otel olarak kullanılıyor. 2000 yılından beri Bodrum Yarımadası'nda inşaat yapan Yapı Endüstrisi de halen elindeki 7 lüks siteyi 'Bodrum'un 7 Harikası' kampanyasıyla pazarlıyor. İmar yasalarını hiçe sayarak turizm tesisi adı altında villalar yapıp satan Yapı Endüstrisi'nin sahibi Süha Yılmaz, vatandaşların kendilerine arsasını verip, inşaat yaptırmak istediğini belirterek, "2008'e kadar kapasitemiz dolu. Yeni inşaat almıyoruz. Bitez'de boş arsalar vardı. Biz yapmasaydık başkaları yapacaktı" diye kendini savunuyor.

İMAR YASASI DELİK DEŞİK
Bodrum'da toplam 1400 villa yapan Yapı Endüstrisi villalarını 2 katlı inşa ediyor. Kod farkından dolayı binanın altları bodrum ya da garaj olarak gösteriliyor. İzin alındıktan sonra yasadışı tadilatla alt bölüm de oturma amaçlı daire şekline dönüştürülüyor. İzin alınana kadar taş duvarla örülen bu bölüme kapı, pencere takılıyor. Bu bölümlerin duvarla göstermelik örüldüğü ise Sabah muhabirlerinin fotoğraflarında da ortaya çıkıyor. Yapı Endüstrisi'nin sahibi Süha Yılmaz, "Bodrum'da inşaat yapılabilecek arsa alanı çok kısıtlı. Yamaçlarda zemin katın altında bir kat daha ortaya çıkıyor. Bunlar milli servet. Boş kalmasını ben doğru bulmuyorum. Sonradan penceresi kapısı konulacak olan bu alanları duvarla örüyoruz. Sonra da o ördüğümüz yerlerdeki çerçeve ve kapı konulacak alanları kırıyoruz" diye itiraf ediyor.

İMAR OYUNU İTİRAFI
'İmar oyunlarını' açık yüreklilikle anlatan Yılmaz, şöyle dedi: "Turizm imarı alıyoruz. Ama arsa hisse tapusuyla satıyoruz. Bizim yaptığımız villalar turistik tesis olarak görülüyor. Arsa hisse tapusuyla satıyoruz. İspanya modelini uyguluyoruz. Örneğin Kadıkalesi'ndeki tesisleri 46 İrlandalı'ya sattık. Yılda 1 ay kullanacaklar onun dışında biz burayı turistik tesis olarak işleteceğiz. Bu turistik tesislerin ortağı oluyor arsa tapusu satın alan. İmar engellerini böyle aşabiliyoruz." 

Bodrum böyle betona dönüyor

Yapı Endüstrisi, 1400 villalık 11 siteyi Bodrum merkezde, Göltürkbükkü, Gümüşlük, Bitez, Kadıkalesi, Gümbet gibi gözde yerlerde yapıyor. Bu projelerden Yalı Club, B-Line, B-Life, Sea&You, Mare siteleri tamamladı. Alesta, Aktur Sarnıç, Aura Residence, Castle, Villa Riva, Sandalet, Lavanta Bahçesi, Ocean View ise devam ediyor. Lavanta Bahçesi, Bitez Koyu'na tepeden bakıyor. 20 bin metrekare arazi üzerine kurulu. Buranın satışı için hazırlanan kataloglarda ise Bitez Koyu'nda yapılaşmanın olmadığı eski yıllara ait fotoğraflar kullanıyor.

SUDİ ÖZKAN'LA İŞ
Kumarhaneler kralı Sudi Özkan'ın da arsasında müteahhit firma olarak iş yapan Yapı Endüstrisi, Mare Bitez adı verilen lüks villaların yeraldığı siteyi ekim ayında bitirecek. Süha Yılmaz, Sudi Özkan ile B-Line adlı siteyi yaparken tanıştığını anlatıyor: "Komşu arsa Sudi Özkan'ınmış. Bize iş teklif etti, el sıkıştık, anlaştık" diyor.

'İmar iznini böyle deldik'
Yapı Endüstrisi'nin sahibi Süha Yılmaz, Bodrum'da imar izninin yüzde 30'dan 20'ye düşürüldüğünü, turistik tesis imarında verilen inşaat yoğunluğu konuta göre daha fazla olduğu için 'turistik tesis imarı' başvurusunda bulunduklarını söyleyerek 'imar oyunlarını' açık yüreklilikle anlatıyor. Yılmaz, şöyle konuşuyor: "Turizm imarı alıyoruz. Ama arsa hisse tapusuyla satıyoruz. Bizim yaptığımız villalar turistik tesis olarak görülüyor. İspanya modelini uyguluyoruz. Örneğin Kadıkalesi'ndeki tesisleri 46 İrlandalı'ya sattık. Yılda 1 ay kullanacaklar onun dışında biz burayı turistik tesis olarak işleteceğiz. Bu turistik tesislerin ortağı oluyor arsa tapusu satın alan. İmar engellerini böyle aşabiliyoruz." 

'Uyardık ve takipteyiz'
Bitez Belediye Başkanı Remzi Güngör şaşkınlığını gizlemiyor. Güngör, "Biz Yapı Endüstrisi'ne turizm amaçlı ruhsat verdik. Ancak kampanyaları nasıl yapıyorlar bilemem. Daha önceden yaptıkları bodrum katları normal daireye çevirme hareketlerine karşı yazı yazdık uyardık. İnşaat bittikten sonra amacı dışında kullanılıyorsa belediye tutanak tutar gereğini yapar. Yapı Endüstrisi'nin Bitez Koyu'nda yaptığı projelerden bazılarında kullanım amacı dışına çıkan inşaatlar var. Yazılarımızı yaptık tutanaklarımızı tuttuk. Depo diye inşaat ruhsatı alıyorlar ama inşaat öyle yapılmıyor. Her binada bodrum katı var. Bu katları daire olarak kullanmak istediler. Bunlar için tutanak tuttuk. Takip ediyoruz" diye konuştu.
Sabah
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2006 Pazar 06:44:40
Güncelleme :20 Ağustos 2006 Pazar 10:08:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?