22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Bonozedelere ödeme geliyor

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el konulan İmar Bankası'nın bonozedelerine ödeme yapılacağı belirtildi.
Hükümet Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun ilgili yasaya göre bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme iznini kaldırdığı İmar Bankası Türk Anonim Şirketi tarafından, devlet iç borçlanma senedi satışı adı altında toplanan tutarların ödenmesiyle ilgili tasarı TBMM'ye gönderildi. Ödemelerin ilgililerin başvurusu üzerine yapılacağı, ödemelere kaynak sağlanması için Hazine Müsteşarlığı'nca özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç edileceği ve ödemenin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu aracılığıyla yapılacağını öngören tasarıya göre ödemelerde; hak sahipliğinin tespitinde Müflis Türkiye İmar Bankası Türk Anonim Şirketi'nin kayıtları alınacak. 

Hak sahiplerinden talep toplanması, talep toplamanın şekli ve süresi, hak sahipliğinin ispatında aranacak belgeler, ödemeye aracı olacak bankanın tespiti, defaten yapılacak ödemenin şekli ve süresi, uygulanacak faiz oranı ile faizin başlangıç tarihi, hak sahiplerine yapılacak ödeme nedeniyle istenebilecek ibraname ve diğer belgeleriniçeriğiyle ödemelere ilişkin diğer usul ve esaslar, Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek.
 
Ayrıca yapılacak ödemelerde, İmar Bankası'na devlet iç borçlanma senedi alımı amacıyla yatırılan tutarları ifade eden işlem tutarlarının esas alınması hükme bağlanıyor. Aynı düzenlemeyle devlet iç borçlanma senedi alımı amacıyla İmar Bankası'na yatırılan tutarlar nedeniyle idari yargı mercilerinde açılan davalar hakkında bu kanun hükümlerinin uygulanması öngörülüyor. Devlet iç borçlanma senedi alımı amacıyla İmar Bankası'na yatırılan tutarlar nedeniyle idari yargı mercilerinde açılmış olan davalara
ilişkin mahkeme kararları, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra icra takibine konu edilmesi durumunda, vekalet ücreti maktu olarak hesaplanacak. Diğer taraftan, mahkeme kararlarında veya icra takip sürecinde ilgili idareler lehine hükmolunan her türlü alacağın kanuna göre yapılacak ödemelerden mahsup yoluyla tahsil edilerek, ilgili kurumların hesaplarına aktarılacak. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nca bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılan İmar Bankası ortaklarıyla bunların ana, baba, eş ve çocukları ile bankanın yönetim kurulu ve kredi komitesi başkan ve üyeleri, genel müdür ve yardımcıları, imzaları bankayı ilzam eden memurları ile şube müdürleri veya bunlar adına hareket eden kişilerce alınan veya bu kişilerin ayrı ayrı veya birlikte doğrudan veya dolaylı olarak yönetim ve denetimine sahip oldukları kuruluşlarca alınan, İmar
Bankası'nın personelinin kurmuş olduğu munzam veya yardımlaşma sandık ve vakıflarca alınan karşılıksız devlet iç borçlanma senetlerine ilişkin olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nca herhangi bir ödeme yapılmayacak.
iha
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2007 Çarşamba 00:17:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?