22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Bor asfalt üretiminde kullanılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, çeşitli endüstri dallarında bir çok farklı malzeme ve ürünlerin üretiminde kullanılan bor madenini ilk kez asfalt üretiminde kullanacak.

Tarım alanında bitkilere besin maddesi üretiminde, dayanıklı bina yapımında, temizlik sektöründe, ahşabın korunmasında, ısıya dayanıklı giysi üretiminde, araçlar için antifriz üretiminde, atık temizleme alanında, fotoğrafçılıkta, patlayıcı madde üretiminde, pek çok elektronik cihazda, roket yakıtı üretiminde hammadde olarak kullanılan bor madeni, Türkiye'de ilk kez asfalt üretiminde kullanılacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 25 kilometrelik Ordu-Ulubey karayolunun 1 kilometresine 'bor karışımlı
beyaz asfalt' ile atarak, bu madenin ulaşım sektöründe de yerini almasını sağlayacak. Dünyanın en dayanıklı madeni olarak bilinen 'bor'un karayollarında kullanılmasıyla ortalama 3 yılda yıpranan asfalt yolların dayanıklılık süresini daha uzun süreye yayması amaçlanıyor.

TÜM ALT YAPI HAZIR
Konu ile bilgi veren AK Parti Ordu Milletvekili Enver Yılmaz, duble yol kapsamına alınan Ordu-Ulubey karayolunun şehir çıkışından Eskipazar mevkisindeki Katırcıoğlu Akaryakıt İstasyonu'na kadar olan 5 kilometrelik alana sıcak asfalt atıldığını, buradan Poyraz Akaryakıt İstasyonu'na kadar olan 1 kilometrelik bölümü ise 'bor karışımlı beyaz asfalt' atılacağını açıkladı. Karayolları Genel Müdürlüğü ile Bor Enstitüsü (BOREN) arasında tüm alt yapının hazırlandığını belirten Yılmaz, "Bor karışımlı beyaz asfalt ilk kez Ordu'da denenecek. Dünyanın en dayanıklı madeni olan bor madenini asfalt dökümünde de kullanıp karayollarının ömrünü uzatmayı, artık sıcak asfalt atıldıktan sonra 3 yılda yıpranan yollar yerine, asfaltı atıldıktan sonra uzun yıllar yıpranmayan yollara kavuşmayı amaçlıyoruz" dedi.

Türkiye, dünya bor rezervinin yüzde 63'üne sahip bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri tarafından ilk olarak 1981 yılında fırlatılan ve bugüne kadar 120 uzay seferi yapan uzay mekiği projesinde kullanılan roketler ve astronotların giysileri de bordan imal ediliyor.

iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2007 Çarşamba 15:07:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahimtokmak IP: 85.101.105.xxx Tarih : 16.09.2007 22:58:33

İŞALLAH BUNLAR SÖZDE KALMAZ HERYERDE UYGULANIR HAYIRLIOLSUNÜLKEMİZ İÇİN