16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Bordro yakma eylemi

KESK üyeleri, ek zam talebiyle "bordro yakma" eylemi yaptı.


Kızılay Yeni Karamürsel Mağazası önünde toplanan KESK üyeleri, "Yüzdelik zamlara hayır", "Emekçiler sandıkta hesap soracak", "Sefalete teslim olmayacağız" yazılı dövizler taşıyıp, "Sadaka değil toplu sözleşme", "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganları atarak Başbakanlık Merkez Bina yakınlarına kadar yürüdüler.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, "4,5-5 yıldır bir yalan senaryonun oynandığını" öne sürerek, bu dönemdeki büyük ekonomik icraatların arkasında "kerameti kendinden menkul oyunlar oynandığını" iddia etti.

Kamu emekçilerine beklenen enflasyon oranında zam yapılması ve bunun günlük yaşamdaki enflasyonun gerisinde kalması nedeniyle reel olarak yoksullaştıklarını ifade eden Tombul, 4 yıllık büyüme açıklamalarına rağmen işsizliğin arttığını, tarımın çöktüğünü, ücretlerin reel olarak gerilediğini ileri sürdü.

Hükümetin, "oyun oynamak yerine sokağa bakması halinde kamu emekçilerinin gerçek durumunu görebileceğini" belirten Tombul, "Biz yoksullukta eşitlik istemiyoruz" dedi.

Tombul, ilk 6 ay için açıklanan yüzde 3,87'lik enflasyon oranına karşılık, aynı dönemde kiraların yüzde 9,5 arttığını, kamu çalışanlarına yansıyan gerçek enflasyonun ise yüzde 7-8'i bulduğunu kaydetti.

Temmuz ayında yapılan zamla en düşük kamu emekçisinin maaşının 730 YTL'ye çıktığına işaret eden Tombul, oysa 1 kişinin yoksulluk sınırının 1100 YTL, 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının ise 2100 YTL olduğunu belirtti. Tombul, "Kayıplarımızın telafisini, alın terimizin karşılığını, büyümeden payımızı istiyoruz. En düşük kamu emekçisi maaşının 1100 YTL olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Hükümeti "toplu sözleşme masasına" davet eden Tombul, seçimlerde emekçiler olarak siyasete müdahale edip söz sahibi olacaklarını söyledi.

Açıklamanın ardından KESK üyeleri, "sefaletin vesikası" olarak nitelendirdikleri bordrolarını yakmaya hazırlanırken emniyet görevlileri ses aracıyla, "Basın açıklaması tamamlanmıştır dağılınız. Çevreyi kirletecek ve yangın çıkaracak tarzda eylemlerden kaçınınız. Aksi halde yangın çıkararak çevre güvenliğini tehlikeye düşürecek davranışlar Kabahatler Kanunu'na göre suçtur" anonsu yaptılar.

Tombul, bu anonslara, "Asıl biz sizi uyarıyoruz. Demokratik hakkımızı kullanıyoruz" yanıtını verdi.

Eylem, KESK üyelerinin bordrolarını yakmasıyla sona erdi.


aa
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2007 Cuma 14:22:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?