22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Bordrolulara kart güvencesi

Kredi kartı ve kredi kullananların işsiz kalması durumunda, bu borçların sigortalanarak ödenmesini içeren bir uygulama gelecek ay başlıyor.

KREDİ ve kredi kartı kullananların ‘bir gün işsiz kalmak ve borçlarını ödeyemez duruma düşmek’ korkusunu ortadan kaldıracak bir uygulama başlıyor. ACP Sigorta ve Reasürans Broker’lığı, kredi ve kredi kartı borçlarının sigortalanmasını içeren bir modeli hayata geçiriyor. Bu modeli Türkiye şartlarına uyarlayan şirket, ürünün bankalar aracılığıyla uygulanması için de harekete geçti. Şirketin sahibi Cem Pekkutlucan, ilk etapta büyük bir bankayla anlaştıklarını belirterek, diğer bankalarla da görüşmelerini sürdürdüklerini kaydetti. Uygulamayı ‘En azından gece rahat uyumak, uykunuzu kaçırmamak için yatmadan önce bir hap’ olarak tanımlayan Pekkutlucan, söz konusu sigortanın bankadan kredi kullanımında veya kredi kartı alırken talep edilebileceğini kaydetti. Pekkutlucan, uygulamanın bu ay sonunda veya ekim ayı itibariyle başlamasının hedeflendiğine de işaret etti.

TÜRKİYE İÇİN YENİ

PEKKUTLUCAN, sigortanın uygulama amaçlarını şöyle anlattı: ‘Türkiye’de ilk defa yapılan bir uygulama. Amaç bordroyla çalışanların işlerini kaybetmeleri halinde, bu arada kullanmış oldukları bir kredinin veya kredi kartı borçlarının ödenmesiyle ilgili model. Kişinin yeni bir iş bulana kadar geçen süre içinde onları sigortalayacak ve onların adına bu borçları ödeyecek bir model. Modelde, kişinin işsiz kaldığı gün itibariyle kredi kartı borcu onun adına ödenecek. Tabii işsiz kaldığı günden sonraki harcamaları buna dahil değil. Ana kriter kişinin işveren tarafından işine son verilmesi. Yani istemdışı olarak işten çıkarılması.’

AYLIK PRİM ÖDEMESİ

KULLANILAN kredi tutarına ve kart limitine göre ödenecek primlerin değiştiğini vurgulayan Pekkutlucan, poliçe bedelleriyle ilgili şu bilgileri verdi: ‘Sözgelimi bin YTL aylık ödemesi olan bir kredi söz konusuyla aylık ödenmesi gereken prim tutarı 15-16 YTL civarında. Kredi kartlarında ise ayda 6-7 lira gibi bir rakama tekabül ediyor. Bu aylık limiti 1500-2000 YTL civarında olan kredi kartları için geçerli. Kredi kartının limiti maksimum 20 bin YTL’ye kadar çıkabilir. Ancak amacımız daha çok tabandaki geniş kesimi yakalayabilmek.’ ‘Biz broker şirketiyiz. Ürünü direkt olarak pazarlama şansımız yok’ diyen Pekkutlucan ‘Modelleştirilmesini biz yaptık. Bankalar aracılığıyla pazarlanmasını arzu ediyoruz. Biz broker şirketiyiz. Direkt pazarlama şansımız yok. Ekim ayından itibaren de sigorta şirketleri münferit olarak bu ürünü satmaya başlayabilir’ diye konuştu. -BELMA TOPRAK-


Taksidi 4 bin YTL’ye kadar kredilere 1 yıl ödeme
Sigorta ödemelerinin azami 12 ay için geçerli olduğunu ifade eden Pekkutlucan, taşıt, konut, tüketici vs. kullanılan kredinin aylık taksitlerinin 4 bin YTL’ye kadar çıkabileceğini ifade etti. Pekkutlucan ‘Kredi toplamı 48 bin YTL’ye kadar ulaşabilir. Kredi kartı borcu modelinde ise sigorta şirketi yüzde 20 asgari tutarı ödüyor. İşsiz kaldığınız ikinci ayında devreye giriyor. Yani bir ay boyunca iş bulamazsanız sigorta şirketi devreye giriyor. ‘Faizle uğraşmayayayım işsiz kaldığım gün sigorta şirketi bütün borcumu kapatsın’ diye bir seçenek de mevcut. Bunun primi daha farklı’ diye konuştu. İş-Kur’un işsizlik sigortasından faydalanmak için geçerli olan kurallar, bu sigorta için de geçerli. Yani sigortadan faydalanabilmek için kişinin 600 gün çalışmış olması, kişinin çalıştığı yerde en az üç ay boyunca sigortalı olması gerekiyor.

Bolu’nun üçte biri icralık
Bolu Barosu Başkanı Gazanfer Günler, kredi kartlarının bilinçsizce kullanıldığını, kent merkezinde nüfusunun üçte birinin borçları yüzünden icralık duruma geldiğini söyledi. Günler, kredi kartlarının bilinçsizce kullanılması ve taksitli satışların da artmasına paralel olarak, icra takiplerinin arttığını bildirdi. Kentte icra takiplerinin anormal boyutlara ulaştığını ifade eden Günler, şunları söyledi: ‘Bolu’nun ilçeleriyle birlikte toplam nüfusu 280 bindir. Bolu şehir merkezinin nüfusu ise 90 bindir. Bolu’da toplam 30 bin kişi icra takibiyle karşı karşıyadır. Bir başka ifadeyle kent merkezi nüfusunun üçte biri kadar insan, icralık durumdadır. İcralık durumdaki 30 bin dosyanın çoğu, kredi kartlarındaki taksitli satışlarla ilgili.’ Bolu Barosu Başkanı Gazanfer Günler, Türk toplumunun giderek ‘çılgın tüketim toplumu’ görüntüsü vermeye başladığını ileri sürdü.
star
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2007 Cuma 09:23:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?