22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Borsa 50 binin altını gördü

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, yaklaşık 1 ay aradan sonra 50 bin puanın altını gördü.

Hisse senetleri haftanın ilk işlem gününe 833 puan kayıp ile başladı.Endeks, açılışın ardından 49.749,16 puan seviyelerine kadar gerilerken, daha sonra gelen alımlarla birlikte yeniden 50 bin puanın üstüne çıktı.Endeks saat 10.25 itibarıyla, Cuma günü ikinci seans kapanışına göre 638,96 puan azalarak 50.077,48 puan seviyesine geriledi. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 1,26 oldu.Bu saat itibarıyla işlem hacmi ise 218 milyon YTL olarak gerçekleşti.

ABD borsaları, Cuma günü Bear Stearns'ün kredi piyasalarının son 20 yılın en kötü durumunda olduğunu belirtmesi ve ABD istihdam verilerinin de ekonomide zayıflık konusundaki endişeleri artırması nedeniyle keskin bir düşüş gösterdi.

Asya borsaları da küresel kredi endişeleri nedeniyle, Macquarie Bank gibi finans sektörü hisseleri başta olmak üzere hızla geriledi, ABD ekonomisinin sağlığıyla ilgili endişeler doları da düşürdü.

Avrupa borsalarında ise endekslerin yüzde 1 civarında düşüşlerle açılması bekleniyor.

Eczacıbaşı Menkul Kıymetler Analisti Sevim Şahin, tamamen dış piyasalarla birlikte hareket edeceğini belirttiği borsada kısa vadede düşüş beklendiğini ve bugünkü destek seviyelerinin 49,500, 48,500 ve 47,500 puanda oluştuğunu ekledi.

GLOBAL PİYASALARDAKİ DÜŞÜŞLE LİRA YÜZDE 1.5 GERİLEDİ

ABD borsalarının kredi piyasalarına ilişkin endişeler ve istihdam verilerinin ekonomide zayıflık kaygısı yaratmasıyla gerilemesi ve Asya'nın da bu düşüşü takip etmesinin ardından içeride de liranın dolar karşısında yüzde 1.5 civarında değer kaybettiği görüldü.

Bankacılar, kurdaki kayıptan dolayı bono tarafında da satış baskısı olabileceğini söylediler.

ABD borsaları Cuma günü Bear Stearns'ün kredi piyasalarının son 20 yılın en kötü durumunda olduğunu belirtmesi ve ABD istihdam verilerinin de ekonomide zayıflık konusundaki endişeleri artırması nedeniyle keskin bir düşüş gösterdi. Asya borsaları da küresel kredi endişeleri nedeniyle, Macquarie Bank gibi finans sektörü hisseleri başta olmak üzere hızla geriledi.

Bir döviz işlemcisi, "Sabah saatleri itibariyle global piyasalardaki düşüş kura yansıdı. Dolar/YTL'de ilk direnç 1.3250. Gün içinde ABD vadeli işlemler piyasaları belirleyici olacak" dedi.

Bankalararası piyasada spot kapanışta 1.2760/80 YTL olan en iyi dolar kotasyonları 0823 itibariyle 1.2950/70 YTL'ye yükseldi.

Bankalararası piyasada spot piyasada ortalama bileşik faizi yüzde 17.46'dan kapanan 6 Mayıs 2009 vadeli gösterge kıymet, valörlü işlemlerde beklentilerden iyi gelen Temmuz enflasyon verileriyle yüzde 17.43'e geriledi. İşlem bazında ise yüzde 17.30 seviyesine kadar düştü.

Bir tahvil/bono işlemcisi ise, tahvil faizlerinin güçlü bir çıkış olmadığı sürece 30 baz puanlık bir alanda hareket etmesini beklediğini belirterek, "Faiz yüzde 17.80 civarında dengelenebilir" dedi.

Türkiye daha fazla etkilenecek... Analizler

ABD’de patlak veren mortgage kriziyle dünya piyasalarında başlayan çalkantılar Wall Street’in Cuma günü geç saatlerde yaşanan yüzde 2.1’lik şok düşüşüyle yeni haftaya da taşındı.

 Dow Jones’taki çöküş piyasalar kapandıktan sonra yaşandığı için Türkiye’de nasıl bir etki yaratacağı henüz bilinmiyor. Ancak yaşanan depremin Türkiye’de de şiddetli hissedilme ihtimali çok yüksek.

Uzmanlar Türk ekonomisinin dalgadan etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtirken, en fazla sarsılacak piyasanın borsa olacağını kaydediyor.

Geçen hafta dünya piyasalarında yaşanan tüm çalkantılara rağmen 50 bin puanın üzerinde tutunmayı başaran İMKB’nin bu kez kritik eşiğin altını görebileceği belirtiliyor.

Dolarda güçlü bir yükseliş hareketinin kuru 1.36 seviyesine kadar çıkartabileceği kaydediliyor.

Piyasalardaki yönü değiştirebilecek tek şey ise Wall Street’ten gelebilecek olumlu haberler: Bugün tüm piyasaların gözü Dow Jones Endeksi’nin nasıl açılacağını gösteren future (vadeli) işlemlerde olacak.

Dolarda 1.3165 kritik

Kurda 1.3165 seviyesi aşılırsa ilk direnç 1.3475-1.3625 aralığında. Yükselişin 1.3165’i geçememesi durumunda aşağı doğru iniş 1.2650-1.2350 bandına kadar devam edebilir.
Borsada destek 49.925’te

Cuma günü 50 bin 716’dan kapanan endeks bugün gelen satışlarla 49 bin 925’e kadar gerileyebilir. Bu seviyenin de altına inilirse 47 bin 750’lere kadar gevşeme olabilir. Satışların hızı çabuk kesilirse yükselişin hedefi 52 bin puan seviyesi.

Faiz % 17.80’i görür

Hafta kapanışını yüzde 17.38 seviyesinden yapan bono faizlerindeki yükseliş oranları ilk etapta yüzde 17.60-17.80 aralığına taşıyabilir. Tersi bir durumda ise yüzde 17.15 düzeyinin altına inmesi zor.


DÜNYA PANİĞİ NASIL YORUMLADI?

DOW JONES: Korku satışı olmazsa kurtuluruz

Piyasalar bu hafta çok dalgalı olacak. Piyasaya sub-prime mortgage ve diğer borçlanma verileri damgasını vuracak. Amerikan şirketlerinin mortgage kaynaklı problemlerinin devam edeceği beklenmeli. Kredi piyasasının sorunlarının bittiği ya da bitmeye yaklaştığı görüşünü savunmak yanlış olur. Piyasa bu hafta makroekonomik verilerden çok, şirket bazlı verileri takip edecek. Olumsuz gelen şirket haberleri piyasanın bütünü üzerinde etkili olacak. Borsalarda “fear trade” (korku satışları) hakim olmaz ve piyasa oyuncuları her şirket verisine çok olumsuz tepki vermezse borsanın geri dönmesi mümkün.

WSJ: Diğer ülkelerdeki pozisyonlar da etkilenecek

Son haftada yaşananlar bize gösterdi ki ekonomi ve piyasalar gerçekten büyük ölçüde küreselleşti. ABD’de patlayan bir kriz, temkinli yatırımcıyı tüm diğer ülkelerde de pozisyonlarını gözden geçirmeye sevk ediyor. Yatırımcılar, bu hafta içinde de temkinli olmaya devam edecektir. ABD’nin ekonomik büyümesinin öngörülebilir gelecekte çok yüksek olmaması yatırımcıları kendilerini güvene almaya itecek. Mortgage ya da kredi piyasasıyla bağlantılı olmayan şirketlerin hisselerine yatırımlar yapılacaktır. Altın ve diğer değerli metaller de yüksek bir seyir izleyebilir.

Zafer Onat (Finans Portföy Genel Müdürü)

Tek parti heyecanı kayboldu borsa 50 bin puanın altını görür

Şu anda tamamen yurtdışı piyasalara konsantre olduk. Herkes ABD piyasalarına bakıyor. Seçim sonrasına yönelik tek parti heyecanı da kayboldu. Fiyatlar bir miktar daha düşüp cazip hale gelmeden yeni bir yükseliş dalgasının başlaması zor. Bugün piyasalarda düşüş yönünde bir açılış bekliyoruz. Borsada bugün olmasa bile hafta içinde 50 bin puanın altına ineceğimizi düşünüyorum.

Bora Böcügöz (Denizbank Genel Müdür Yardımcısı)

Kurda 1.32 seviyesini yukarı geçersek yükseliş devam eder


PiyasalarIn bugün olumsuz açılmasını bekliyoruz. Çünkü dış piyasalarda Cuma günü gerçekleşen kapanışlar olumsuzdu ve biz ABD borsalarını birebir takip ediyoruz. Daha önceki hareketlere baktığımızda dolar/YTL kurunun iki kez 1.32-1.33 bandına hareketlenip geri döndüğünü gördük. Piyasa 1.33 seviyesini kuvvetli bir şekilde aşarsa kurda yükseliş başlayabilir. Aksi taktirde düşüş devam edecektir.

Murat Özer (Abank Genel Müdür Yardımcısı)

Kur ve faizde çok aşırı hareket olmaz, borsada sert düşüş yaşanır


Özellİkle borsa sert bir düşüşle açılabilir. Ancak döviz ve faizde hızlı hareketler beklemiyorum. Dolar/YTL 1.30-32 aralığına çıkabilir. Faizlerde ise Cuma günkü seviyeye göre yarım puanlık bir artış görülebilir. Bu durumda yıllık bileşik oranlar yine yüzde 18’in altında kalacaktır. Dünya piyasalarına bağlı dalganın önümüzdeki dönemde de devam etmesini bekliyorum.

vatan/ajanslar
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2007 Pazartesi 11:05:31
Güncelleme :6 Ağustos 2007 Pazartesi 11:21:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?