19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Borsa yatırımcıları, dikkat!

Borsa yatırımcıları hayatlarının en kötü günlerini geçirirken toparlanma umutları da hergeçen gün biraz daha erteleniyor

Borsa yatırımcıları hayatlarının en kötü günlerini geçirirken toparlanma umutları da hergeçen gün biraz daha erteleniyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gelen “kriz kahini” olarak ünlenen New York Üniversitesi proföserlerinden Nouriel Roubini, borsaların yüzde 20 daha değer kaybedeceğini söyledi. Roubini, özellikle dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Çin’deki büyümenin hız kesmesinin borsalar için büyük tehdit oluşturduğu görüşünde. Çin’in 2007 yılında dünyadaki toplam büyümeye yüzde 19.5’lik katkı yaptığının altını çizen Roubini, “Hükümetin yüzde 6.8’lik dördüncü çeyrek büyüme rakamlarına rağmen Çin, resesyonda. Üretim ciddi oranda düştü. Çin’de talep de azalıyor” dedi.

2007 yılının Mart ayında tüm dünya borsalarında büyük düşüşlerin olacağını tahmin eden Societe Generale’ın Global Stratejisti Albert Edward da borsalarda düşüşlerin devam edeceğini düşünüyor. Edward da Çin ekonomisindeki yavaşlamanın şirket kârlarını olumsuz etkileyeceğini ve Wall Street’te S&P 500 Endeksi’nin yüzde 40 daha gerileyerek 500 puana ineceğini tahmin ediyor.

Buffett hala hisse alıyor

ABD’li milyarder yatırımcı Warren Buffett ise kredi piyasasında son bir ayda yaşanan düzelmeye karşın, reel ekonomide tüketicilerin kaygıları nedeniyle harcamaları kesmelerinin işleri iyice yavaşlattığını söyledi. Buffett, “Şirket kredilerindeki sıkışıklık bir ay öncesine göre düzeldi ama işlerdeki düşüş alarm veriyor. Satın alma eğilimleri değişti. Korku egemen oldu ve korkuyu yenmek zordur” dedi. Buffett, durgunluğun kısa sürmeyeceğini ancak ABD ekonomisinin düzeleceğine ve hisse senedi piyasasına olan güveninin sürdüğünü belirterek kendisinin bugün de hisse aldığını da söyledi.

Vatan
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2009 Pazar 01:03:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?