26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Borsada Türk-Yunan açılımı

İMKB ile Atina Borsası'nın ortak endeksi yayımlanmaya başladı. Finansbank'ın sahibi NBG, endekste ağırlığı en yüksek hisse senedi olurken, 290 milyar TL büyüklüğe sahip ve her iki ülkeden 15'er hissenin girdiği endekste Türk şirketlerin ağırlığı yüzde 54.30 oldu.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve Atina Borsası'nın (ATHEX) Dow Jones STOXX Limited isimli endeks hesaplama kuruluşuna hesaplattığı ortak borsa endeksinin ayrıntıları netleşti. Dünden itibaren hesaplanmaya başlanan Greece-Turkey 30 (GT-30) Endeksi'nin içerisinde 15 Türk ve 15 Yunan şirketinin hisseleri yer aldı. Endekste ağırlığı en yüksek hisse, Finansbank'ı Özyeğin Grubu'ndan satın alarak Türk bankacılık sektörüne hızlı giriş yapan National Bank of Greece olsa da, Yunan şirketlerinin Türk hisseleriyle eşit sayıda hisseyle katıldığı endeksteki toplam ağırlığı yüzde 45.70'te kaldı.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan konuyla ilgili açıklamasında, "Geçen yılki global finansal krizden aşamalı olarak çıkıldığı ve uluslararası yatırımcıların alternatif yatırım araçları aradığı bir zamanda, GT-30 Endeksi, Türk ve Yunan sermaye piyasalarına olan ortak ilgiyi arttıracak olup, bu endekse dayalı her iki piyasanın görünürlüğünün artmasına katkıda bulunacaktır. GT-30'a dayalı yeni ürünler sayesinde İMKB ve Atina Borsası'nın portföy yatırımcılarına sunduğu ürün yelpazesi genişleyecektir. GT-30'un başlatılması, Atina Borsası ile yakın işbirliği konusunda atılmış önemli bir adımdır" dedi.

Her iki borsanın toplam piyasa değeri olan 190 milyar doların toplam yüzde 70'inin 30 hisse senediyle temsil edildiği endeksin halka açıklık oranı ortalama yüzde 20'de kaldı. Euro ve TL bazında ayrı ayrı hesaplanan endeksin çıkarılma amacı Swap'lar, Yapılandırılmış Ürünler, Borsa Yatırım Fonları, Vadeli İşlem Sözleşmeleri ve Opsiyonlar gibi finansal ürünler için temel teşkil etmek olarak açıklandı. Endeks verileri fiyat endeksi için 15 saniyede bir, getiri endeksi içinse gün sonunda açıklanıyor.

Geriye dönük olarak getirileri de hesaplanan endeksin TL bazında getirileri, üç aylık dönem için yüzde 25, altı aylık dönem için yüzde 62.75, dokuz aylı dönem için yüzde 55.98 oldu. Euro bazında ise getiriler sırasıyla yüzde 23.40, yüzde 65.63 ve yüzde 53.33 oldu. Bir yıllık süreçte endeks, euro bazında yüzde 1.93 zarar ettirirken, TL bazında ise yüzde 19.89 oranında değer kazandı. Endeksin başlangıç tarihi olan 31 Aralık 2005'ten itibaren de GT-30 endeksi euro bazında yüzde 20.13 zarar ettirdi, fakat TL bazında yüzde 9.36 kazandırdı.

Endekse dahil olan şirketler arasında iki adet Coca-Cola hisse senedinin aynı anda yer aldığı dikkat çekti. Yunan şirket Coca-Cola E.E.E., 6.4 milyar euroluk piyasa değeriyle GT-30 endeksinde yüzde 4.83 ağırlığa sahip olurken, Türk Coca-Cola İçecek'in 1.22 milyar euroluk piyasa değeriyle endeksteki ağırlığı Yunan Coca-Cola'sını 5'te biri kadar oldu.
Dört Yunan bankası, endeksin toplam ağırlığının beşte birini oluştururken, Türk bankaları dörtte birini oluşturdu. Her iki ülkeden telekomünikasyon şirketlerinin de yer aldığı endekste, Türk şirket Turkcell 10.4 milyar euroluk piyasa değeriyle 5.56 milyar euro piyasa değeri bulunan Yunan Hellenic Telecom'dan yüzde 87 daha fazla ağırlığa sahip oldu. Endeks içerisinde piyasa değeri en yüksek 10 şirketin payı yüzde 62.69 olurken, ilk 10'daki Yunan şirketlerin ağırlığı yüzde 70'e yakın oldu.


BORSADA İZDİVAÇ PİYASA DEĞERİNE TAKILDI
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören Finansbank ile Finansbank'ın sahibi, Yunansitan'ın en değerli bankası National Bank of Greece'in (NBG) GT-30 endeksinde buluşması, Finansbank'ın piyasa değerine takıldı. Her iki ülkeden dörder tane bankacılık hissesinin dahil olduğu GT-30 endeksine NBG endekse aday hisseler arasında en yüksek piyasa değerine sahip şirket olarak, birinci sıradan girerken, Finansbank'ın piyasa değeri ve işlem hacmi kriterleri iki şirketin tek endekste buluşmasına yetmedi. Türkiye'den Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası ve Halk Bank endekse seçilen hisseler olurken, Yunanistan'dan NBG, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank ve Pireus Bank Yunan bankaları arasından ortak endekse alınan hisseler olarak öne çıktı.


YUNANİSTAN'DA DA İLGİYLE İZLENECEK
Endeksin Yunanistan'da da ilgili ile izleneceğini belirten Atina Borsası Başkanı Spyros I. CAPRALOS ise düşüncelerini "Her piyasadan 15'er şirketin hisselerini ihtiva eden ortak endeksin (GT-30) başlatılmasıyla, iki borsa arasındaki uzun dönemli işbirliğinin sonuca ulaşmasından çok mutluyuz. İnanıyoruz ki ortak endeks ve buna bağlı olarak başlatılacak ürünler ve bu ürünlerin iki borsada işlem görmesi iki piyasadaki yatırımcılara ilave yatırım imkanları sağlayacak, İstanbul ve Atina Menkul Kıymetler Borsaları arasındaki sınır ötesi geçişi kolaylaştıracaktır" şeklinde ifade etti.
 

Barış Erkaya - Referans
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2009 Salı 17:19:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?