27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Borsadan yeni rekor!

Borsada yeni zirve

İMKB ulusal 100 Endeksi 2009 rekorlarına devam ediyor. Geçen haftaki yeni zirvelerin ardından bu hafta da olumlu hava devam ediyor. Endeks 37 bin 718 puan ile yeni 2009 rekoru kırdı.

Borsa Asya borsalarının olumsuz kapanış yapması ve vadeli ABD endeks kontratlarının ekside bulunması nedeniyle güne satıcılı başladı. Daha sonra Avrupa borsalarının yönünün artıya dönmesi ve yükseliş eğilimi ile birlikte İMKB de 37 bin puanın üzerine çıktı. Gün içinde en yüksek 37 bin 718 puanı gören borsa, ikinci seansın ortaları itibariyle yüzde 2.3 artışla 37 bin 600 puandan işlem görüyor.

Piyasadaki hareketi değerlendiren uzmanlar, yurtdışındaki dalganın Türkiye'ye de yaradığını, ancak asıl olarak IMF anlaşmasına yönelik beklentilerin piyasayı canlı tuttuğunu belirtiyor. Ayrıca faiz ve kurdaki düşüşün de borsanın 37 binin üzerindeki hareketine destek verdiği belirtiliyor.

Bu hafta yurtiçinde yarın açıklanacak ilk çeyrek GSYH verisi ile Cuma günü açıklanacak enflasyon rakamları, ABD'de ise Perşembe günü açıklanacak olan istihdam verileri önemli bulunuyor.

Tacirler Menkul Değerler'den Mert Yılmaz, borsanın son günlerde yurtdışından olumlu yönde ayrışmaya başladığını belirterek, "Bu ayrışma IMF yetkililerinin Türkiye'ye geldiği yönündeki haberlerle başladı. IMF ile anlaşma beklentisi halen devam ediyor. Özellikle anlaşmanın temmuz ayının ilk yarısında imzalanacağına dair haberler etkili oluyor. Ayrıca yarın 30 Haziran ve hem vadeli kontratların hem de bilanço döneminin son günü. Yüksek kapanışlar bütün piyasa aktörlerinin lehine" dedi.

Dolar düşüyor

Oluşan iyimser hava yurtiçinde dolar ve euroya da satış getirdi. Kapalıçarşı'da sabah 1.5350 TL'den alıcı bulan dolar, 1.5370 TL'ye kadar geriledi. Uluslararası piyasada euro/dolar 1.4060 seviyesinde seyrederken, içeride euro 2.1580 TL'den el değiştiriyor.



 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 16:30:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?