22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Borsaya İslami endeks geliyor

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, dünyada 30 milyar doların üzerinde bir fonun tamamen İslami enstrümanlara yatırım yaptığını söyledi. Erkan, "Adı islam ama içine bakınca tamamen Avrupalı ve ABD'li menkul kıymetlerden oluşuyor. Biz de bir İslami endeks oluşturacağız" dedi. 

Erkan, İMKB'nin olağanüstü Genel Kurul toplantısından sonra basının sorularını yanıtladı. Erkan, İslami fonlarlala ilgili şunları söyledi:

'Görüşmeler yaptık'
"Bunların yüzde 90'ı Avrupa ve ABD'li bankalar tarafından çıkarılan fonlar. İçindeki menkul kıymetlerin de yüzde 99'u Avrupa ve ABD'deki menkul kıymetlerden oluşuyor.
Amacımız bu fonları kendimize, İslam ülkelerine çekmek. Müslüman ülkelerin borsalarıyla da ortak endeks kurulması konusunda görüşmeler yaptık. Burada en büyük borsalardan biri İMKB. Türkiye'ye buradan çok büyük pay geleceğini tahmin ediyorum."
Türkiye'de İslami yatırım fonu konusunda benzer uygulamayı Ülker Grubu başlatmıştı. Dow Jones Islamic Market'in Türkiye lisansını alan Ülker Grubu iştiraklerinden Bizim Menkul Değerler, Dow Jones Islamic Market Turkey A Tipi Borsa Yatırım Fonu'nu 23 - 24 Ocak 2006'da halka arz etmişti. Fon kapsamında bankalar, bira ve silah üreticileri ile turizm şirketleri bulunmuyor.

Amaç, İslami sermayeyi çekmek

11 Eylül 2001'de ABD'ye yapılan saldırılardan sonra İslami sermayeye getirilen kısıtlama nedeniyle ABD'ye giremeyen Körfez sermayesi, son yıllarda fon kanalıyla tüm dünyaya yayılıyor. Petrol fiyatlarının 100 dolara dayanmasıyla İslam ülkelerinde biriken sermaye, dünyada başta gayrimenkul olmak üzere çeşitli yatırımlara yöneliyor. Körfez sermayesi, Türkiye'de hem şirket satın alma hem de gayrimenkul yatırımı şeklinde kendini gösteriyor.
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Körfez sermayesini İslami endeks kapsamında fonlar oluşturarak Türkiye'ye ve islam ülkelerine çekilebileceğini söyledi. İslami sermaye, islami koşullara uygun şirketlerin hisselerine talep gösteriyor. Bu nedenle genelde alkol, domuz eti üretimi, şans oyunları, faiz temelinde faaliyet gösteren bankalar ve alkol servisi yapan oteller gibi işletmelerin hisseleri endeks kapsamı dışında tutuluyor.


Dow Jones çok ilgili
Dünyanın önde gelen İslami Endeks yapıcılarından Dow Jones, geçtiğimiz yıl 17 Türk şirketinin hisselerinden meydana gelen Türkiye Titan endeksini oluşturmuştu.
İMKB ve İslam ülke borsalarıyla İslami esaslara göre belirlenecek şirketlerin hisselerini içerecek bir endeks oluşturulacak. Amaç, islami sermayeyi Türkiye'ye çekmek.

Hüseyin Erkan: Veri sağlayan şirketlerden savunma isteyeceğiz

İMKB Başkanı Erkan, önceki gün kazıda kablo kopması sonucu seansın açılamaması olayının ders olduğunu söyledi. Erkan, "Onaysız proje ile arsamıza da müdahale edilerek kazı çalışmaları vardı. Zaten bir dava açmıştık" dedi.
Seansta işlem derinliğine ulaştıklarını dile getiren Erkan, olayın Başbakan Erdoğan'a kadar gittiğini belirtti. Veri şirketlerinden savunma isteyeceklerini söyleyen Erkan şöyle dedi:
"Uyardık ve savunma istedik. Veri yayın kuruluşları görevlerini tam olarak yapmadı. Acil durumlarda veri yayını yapılabiliyordu. Ancak dün yedek sisteminin veri yayın kuruluşları tarafından çalıştırılmadığını gördük. Bu 6 kuruluşa nedenlerini soracağız."
İstinye Park'ın da açılmasıyla daha da artan Maslak trafiğine çözüm bulmaya çalışan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) borsanın bahçesinden 5 bin metrekarelik yer istemişti. Ancak İMKB, "Ya çözümü başka yerde arayın ya da rayiç bedel ödeyin" şeklinde bir yanıt vermişti.
Sonradan İBB yol çalışmalarına başlamıştı. Erkan'ın dünkü açıklamaları, İMKB'nin kendi arsasından yol geçmesine onay vermediğini ve buna karşı dava açtığını ortaya koydu.

Londra'da son espri: İMKB'nin kablolarını develer yemiş!

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, İMKB'nin kablolarının kopmasının yurtdışında alay konusu olduğunu söyledi. Londra'da bazı yabancı yatırımcıların, "Türkiye'de borsanın kablolarını develer yemiş, o yüzden işlem yapılamıyor" gibi espriler yaptıklarını anlatan Bahçuvan, "Londra'da biri çıkıp da 'Türkiye'de borsanın kablolarını develer yemiş' diye espri konusu yapabiliyorsa bu bizim imajımız açısından çok kötü" diye konuştu.
Bahçuvan, borsada açılışın gecikmesinin yarattığı maddi zarara ilişkin olarak ise şöyle dedi: "Hiç açılamamış olması durumunda İMKB uluslararası düzeyde diğer borsaların yaptığı primden faydalanamayacaktı. Yine de bütün gün işlem görmemenin yaratacağı sorunun parasal boyutundan çok imaj boyutunun önem taşıyor. Maddi kaybın boyutu konusunda sağlıklı bir rakam vermek pek mümkün değil."
Bahçuvan, söz konusu arızanın Türk Telekom'daki grevin sona ermesini hızlandırdığını da öne sürdü.

Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2007 Cuma 16:09:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?