16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Boru hattı güzergahı neden değişti?

Çalık Enerji ve İtalyan ENİ İnternational firmalarının ortaklığında kurulan Trans Anadolu Petrol Boru Hattı Sanayi ve Ticaret A.Ş.(TAPCO), Samsun-Ceyhan boru hattının güzergahının Ünye-Ceyhan olarak değiştirilmesini teknik nedenlere bağladı.

Mavi Akım kapsamında yapımı planlanan Samsun-Ceyhan boru hattı güzergahının, Bakanlar Kurulu Kararıyla Ünye-Ceyhan Boru Hattı olarak değiştirilmesiyle oluşan spekülasyonların ardından projeyi uygulayacak olan Çalık Enerji ve İtalyan ENİ İnternational'ın ortaklığında oluşturulan Trans Anadolu Petrol Boru Hattı Sanayi ve Ticaret A.Ş.'den (TAPCO), konu ile ilgili bir açıklama yapıldı.

Çalık Enerji ve Eni International B.V. şirketleri ortaklığı şirketi olan Trans Anadolu Petrol Boru Hattı Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (TAPCO), Karadeniz sahilinden başlayarak Anadolu'yu kuzeyden güneye geçen ve Akdeniz sahil şeridinde son bulan petrol boru hattının inşaat ve işletme ruhsatına sahip firma olduğu kaydedildi.

TAPCO, ham petrolü Karadeniz kıyısındaki tesislerden, Akdeniz'deki Ceyhan terminali tesislerine taşıyacak ulaşım sisteminin tasarımından, inşaatından ve işletmesinden sorumlu olduğunun vurgulandığı açıklamada, Samsun yakınlarında sonlanması planlanan boru hattının kuzey güzergahında bir çok teknik nedenden ötürü değişiklik yapılmasının öngörüldüğüne dikkat çekildi.

"Yeni hattın Samsun-Ünye sınırından geçmesine karar verilmiştir" denilen açıklamada, "Boru hattı güzergahı üzerinde yapılması öngörülen değişiklik, yapılan toprak ve deniz araştırmaları sonucunda ortaya çıkan teknik gerekçelere dayanmaktadır. Önceki planlamada Samsun yakınlarında yer alan güzergah, Samsun Limanı'ndaki deniz ticaret trafiğinin yoğunluğu, iskele ve SPM ( Single Point Mooring - Tek Nokta şamandıra) sayılarının çok olması nedeniyle uygun bulunmamıştır. Ayrıca, muhtemel boru hattı güzergahı üzerinde yer alan Samsun Körfezi'nin doğusundaki Çarşamba Ovası, yeraltı su seviyesinin yüksek ve zemininin zayıf alüvyon yapıda olması nedeniyle terminal inşaatı için uygun değildir. Ünye yakınlarındaki alanlarda zemin kumtaşı kayaları bakımından zengin ve yeraltı suyu seviyesi düşüktür. Aynı zamanda, Ünye civarındaki deniz trafiğinin Samsun'a göre az olması ve deniz derinliğinin de kıyı yapıları inşaatı için elverişli olması verimli bir ortam oluşturmamaktadır" görüşüne yer verildi.

Yeni güzergahın onaylanmasının, TAPCO'nun bu yıl sonunda tamamlanması beklenen Proje Tanımlama Fazı'nı bitirmek için gerekli mühendislik çalışmalarının yapılmasına imkan vereceğinin ifade edildiği açıklamada, boru hattının, nihai yatırım kararını takiben 3 yıl içerisinde işletmeye açılmasının planlandığı, ve sürecin planlama doğrultusunda işleyeceği kaydedildi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2007 Çarşamba 12:22:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?