20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Boykot işe yaradı

Piyasadan ucuza topladığı pirinci fahiş fiyattan satmak için stokçuluk yapan spekülatörlere karşı boykot çağrısı işe yaradı. Pirincin fiyatı 6 YTL'den 4 YTL'ye kadar düştü 

Ucuza aldıkları pirinci fahiş fiyattan satmak için 'stokçuluk' yapan spekülatörlere karşı hükümet ve sivil toplum kuruluşlarından yapılan 'boykot' çağrısı işe yaradı. Tarım Bakanı Mehdi Eker'in Toprak Mahsülleri Ofisi'ne vergisiz 100 bin ton pirinç ithalatı için izin verildiğini açıklamasıyla birlikte fiyatlar düşmeye başladı. Baldo pirincin parakende satış fiyatı piyasada 6 YTL'den 4 YTL'ye kadar geriledi.

15 GÜNDE 2.8 YTL'YE DÜŞER

Tarladan 80-90 kuruşa aldıkları çeltiği 6 YTL'ye piyasaya sürmeye hazırlanan rançtı stokçular, boykot tepkisi ile karşılaşınca korkuya kapılarak fiyatları aşağıya çekmeye başladı. Gıda Toptancı Derneği Başkanı Günay Kotil “Türkiye'nin bu yıl ihtiyaç duyduğu pirinç 180 bin ton. 15 kadar vergisiz kadar ithal edilen pirincin elimize ulaşmasıyla fiyat düşecek. Ancak yeni mahsul ürünlerin piyasaya girmesiyle beraber şu andkilosu 3.90 YTL ile 4 YTL arasında değişen baldo pirinç 2.8 YTL'ye kadar düşecek. Kamuoyundaki panik gerçekçi değil. Gıda işiyle uğraşan herkes bunun bir kriz olmadığını biliyor' dedi.

FIRSATÇILAR KORKTU

Esnafın ortak görüşünün, hükümetin pirinç politikasının değişmemesi yönünde olduğunu vurgulayan Kotil, 'Fiyatların daha fazla tırmanmasına izin vermeyeceğiz. Fırsatçıları korku saldı. Hükümet denetimi bırakırsa bu işler hortluyor. Sıkı takip şart. Şu anda pirinç piyasaya girmeye başladı' şeklinde konuştu.

MİLLETE OYUN OYNANIYOR

Bakliyat ve yağ fiyatlarındaki değişimi değerlendiren vatandaşlar da satıcılar gibi endişesiz. Ev hanımı Nuran Akbaş, “Türkiye'de pirinç sıkıntısı olması mümkün değil. Türkiye'ye üçüncü dünya ülkesi muamelesi yapılması da cahil işi. Rantını yiyecekler ya onun hesabını yapıyorlar” dedi. Emekli Nuran Demir ne pazar satıcısının, ne de vatandaşın, boş kriz söylentilerine kulak asmadığını belirterek, “Bu milletle oyun oynuyorlar. Ayıp” diyerek rançtılara tepki gösterdi.


Boykottan Boykottan

önce                sonra

Baldo: 6 YTL 4 YTL

Osmancık: 5 YTL 3 YTL

Dolmalık: 3.5 2.5 YT

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2008 Pazar 05:00:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?