30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Bu kış çok zor geçecek!

Rusya gazın fiyatını 400 $ olarak belirledi. Doğalgaz'da kriz kapıda 

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın ziyaretinde yaşanan Enerji Mutabakat Zaptı’ndaki anlaşmazlık, Türkiye’yi enerji kıskacına sokacak. Türkiye, Rusya-Gürcistan savaşının ardından Rusya’nın doğalgazla ilgili olası yaptırımlarının etkisini değerlendirirken, bir yandan da İran’la yaşanan sıkıntıya karşı pozisyon almak zorunda kaldı. Son gelişmeler, Türkiye’nin bu kışı zor geçireceğini gösterdi.

“Rusya-Gürcistan çatışmasında anlaşma sağlanmasına rağmen Rusya’nın Gürcistan’ı doğalgazla ilgili olarak zor durumda bırakacağı” yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Rusya 2006’dan bu yana Gürcistan’a verdiği doğalgazda fahiş fiyat artışlarına gitmiş, iki ülke arasında gerilim yaşanmıştı. Bu durumun sonucu olarak Türkiye, Azerbaycan’dan alacağı ucuz doğalgazın 800 milyon metrekübünü alamamış, bu miktardaki gaz geçiş güzergahındaki Gürcistan’a bırakılmıştı. Son gelişmelerle Türkiye, bu yıl da Azerbaycan gazını, anlaşmada öngörülen miktarda alamama riskiyle karşı karşıya kaldı. Türkiye, bu yıl Azerbaycan’dan 5 milyar metreküp gaz ithal etmeyi planlıyor. Ancak Azerbaycan 120 dolarlık fiyatı da yükseltmiş durumda. 239 dolara çıkan fiyatın, yine çıkacağı belirtiliyor.

Herkes fiyatlara zam yaptı

Azerbaycan gazının tamamını alamaması halinde Türkiye, açığı İran gazıyla kapatmayı düşünürken, Ahmedinejad’ın son ziyaretinde yaşanan anlaşmazlık bu olasılığı da zora soktu. İran, Türkiye’ye verdiği doğalgazı, kış döneminde artan tüketimi nedeniyle kendisi kullandığı için hemen hemen her kış dönemi sıkıntı yaşanıyor. Türkiye’nin doğalgaz tüketiminin üst noktaya çıktığı kış aylarında eksik gelecek Azeri gazına İran’ın çözüm olması şimdilik mümkün görünmüyor. İran ayrıca artan petrol fiyatları nedeniyle doğalgaz fiyatını radikal şekilde artırmak istiyor. Rakam resmi olarak henüz bildirilmedi ancak 1000 metreküp doğalgaz için 370 dolar civarında rakamlar telaffuz ediliyor.

Enerjide kritik öneme sahip ülke olan Rusya, doğalgaz silahını bu yıl her zamankinden daha etkin kullanma eğiliminde. Geçen yıl Gazprom’un Türkiye’nin de içinde olduğu ülkelere uyguladığı fiyat 265 dolar iken, bu rakam yılın ikinci yarısında 300 doları geçti.

Rusya’nın Ocak 2009 itibarıyla doğalgazda 400 dolarlara yakın bir fiyat hesabı çıkarmasına kesin gözüyle bakılıyor. Enerji Bakanlığı bürokratları, Rusya’nın doğalgaz silahı manevralarına dikkat çekerek, “Rusya çevresindekileri doğalgaz fiyatıyla ’terbiye’ ediyor. Bundan en fazla Türkiye etkilenecek” uyarısı yaptı.

Vatan
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 07:15:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?