30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Bu yasa kulüplerede yaradı

İhtilafa konu olan vergi, resim, harç, fon payı, bunlara bağlı vergi cezaları ile usulsüzlük cezaları ve Hazine arazilerini işgal edenlerin ödemesi gereken kira borçları için yeniden uzlaşma yolu açılıyor. Devlet bu başlıklar altında ihtilafa düştüğü mükellef ve işgalcilerden alacaklarını yeniden belirleyecek. Borçların her biri için binde 2 faiz eklenecek, bunlar 18 taksitte ödenecek. Devlet uzlaşmaya kadar olan dönemdeki gecikme zammından vazgeçecek.
Maç hasılat gelirlerinin yüzde 7'sini 2001'e kadar Federasyonlar Fonu'na aktarmak zorunda olan kulüplerin 44 milyon YTL'yi bulan borcu da yasa ile silindi.
CHP'nin, "af" getirildiği gerekçesiyle karşı çıktığı, dava konusu olan yaklaşık 3 milyar YTL'lik devlet alacağının yeniden yapılandırılmasını öngören, Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Yoluyla Tahsili Hakkındaki Yasa Tasarısı, genel kurulda kabul edildi.

Davadan vazgeçenle pazarlık

Böylece, Vergi Usul Kanunu'na göre, uzlaşma talep edilmesi ve uzlaşma sonucu tahakkuk eden vergi, resim, harçlar, fon paylarıyla bunlara bağlı vergi, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarından, ihtilaflı olup kanun yolu tükenmemiş bulunanlar için yasa yürürlüğe girdikten sonraki bir ay içinde uzlaşma talep edilebilecek.
Uzlaşma sonucu tahakkuk edecek vergi, resim, harç, fon payları ile bunlara bağlı usulsüzlük cezalarının uzlaşma tarihine kadar hesaplanacak faizlerinin, ilk taksitin uzlaşma tutanağının düzenlendiği tarihi takip eden aydan başlaması ve 18 ayda 18 eşit taksitte, taksit tutarları ilk taksit ödeme süresinin başlangıç tarihinden itibaren her ay ve kesri için ayrı ayrı binde 2 oranında hesaplanacak faiziyle birlikte tamamen ödenmesi şartıyla uzlaşmaya konu tutardan kalan alacakların tahsilinden vazgeçilecek.

Vergi cezası 3 kat (iştirak halinde bir kat) olarak uygulanan tarhiyata ilişkin vergi ve cezalar ile bunlara bağlı usulsüzlük cezaları ve il özel idare ile belediyelere ait vergi resim ve harçlar uzlaşma kapsamı dışında tutuldu. Böylece naylon fatura düzenlemek gibi suçlardan kaynaklanan usulsüzlük cezaları uzlaşma kapsamı dışında tutuldu.
Mükelleflerin düzenlemeden yararlanabilmeleri için, ihtilaf konusu miktarlarla ilgili davalardan vazgeçmeleri gerekecek. Yargı kararı kesinleşmiş mükellefler yeniden uzlaşma hükümlerinden yararlanamayacak.
Henüz süresi geçmemiş alacaklara ilişkin uzlaşma talepleri, mevcut yasa hükümlerine göre sonuçlandırılacak.
Bu madde kapsamındaki ihtilaflar kapsamında yargıda birikmiş 70 bin dosya bulunduğu, bu dosyaların 2.5 milyar TL'lik bir alacağı kapsadığı bildirildi.

Bankalara uzlaşma yolu

Yasa ile bankalara da uzlaşma yoluaçılıyor. Buna göre, uzlaşmanın sağlanması için, bankalarca ihtilaf konusu yapılan zararların yüzde 65'ini 2001'e ait kurum kazancının tespitinde geçmiş yıl zararı olarak dikkate alınacak ve izleyen yıllara ait kurumlar vergisi matrahının da bu şekilde bulunan zarar tutarı esas alınarak düzeltilecek.

İşgalci kirasında pazarlık

Hazine'nin özel mülkiyetinde olan veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerin, 1 Temmuz 2007'den önce ilgilisine tebliğ edildiği halde ödenmemiş olan ecrimisil alacaklar, ilgilisinin yazılı başvurusu üzerine, takdiri yapan komisyonlarca yeniden belirlenecek. Burada da davadan vaçgeçme koşulu aranacak.
CHP, sahiller ya da orman alanları gibi yerlerdeki Hazine arazileri üzerinde yapılan turistik tesislerin de bu düzenlemeden yararlanacağını savunurken, hükümet, "2B arazilerinin Anayasa'ya göre kiraya verilemediği için kapsamda olmadığını" açıkladı.
Bu madde kapsamında, 340 bin dosyada Hazine'nin 370 bin YTL alacağı bulunduğu bildirildi.

Motorlu taşıtlar için af geliyor

1 Ocak 2004 ile 31 Aralık 2007 arasında tahakkuk ettirilen Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin gecikme zammından vazgeçilecek.
Ancak bu, dava açılmaması, açılmış davalardan vazgeçilmesi ve verginin 30 Haziran 2008'e kadar ödenmesi halinde mümkün olabilecek. Daha önce ödenen gecikme zamları, mükellefin yazılı başvurusu üzerine iade edilecek.
Yasa, Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına getirilen istisna ile ilgili 31 Temmuz 2004'ten önceki dönemlere ilişkin yapılan tarhiyatlardan vazgeçilmesini, tahakkuk eden tutarların ise silinmesini öngörüyor.
Bu arada CHP görüşmeler sırasında, düzenlemelerin af anlamına geldiğini savunarak, en az 330 kabul oyu gerektiğini savundu.
AKP ise düzenlemelerin af niteliğinde olmadığını, vatandaşa yeni bir uzlaşma kapısı açıldığını savundu. Yasanın tüm maddelerinde kabul oyu 330'un altında kaldı.

milliyet
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 14:48:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?