29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

'Buğdaya müdahale' çağrısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) piyasaya girerek buğday fiyatlarına müdahale etmesi gerektiğinin altını çizerek, piyasalarda oluşan buğday fiyatlarının çiftçinin beklentisinin ve maliyetin altına düştüğünü söyledi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar düzenlediği basın toplantısında, Haziran ayında azalan yağışlar sonucu kuraklıktan zarar gören alanların genişlediğini belirterek, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde gözlenen kuraklığa yeni illerin de eklendiğini söyledi. Bayraktar, Kilis, Kayseri, Niğde, Çanakkale, Uşak, Karaman, Kütahya, Eskişehir, Mersin, Samsun ile Çorum’un Sungurlu ve Bayat ilçelerinde de kuraklık nedeniyle buğday ve arpa üretiminde zararlar meydana geldiğini dile getirdi.

Ayrıca, kuraklığa bağlı olarak, Gaziantep’in Karkamış ilçesinde antepfıstıkları kalitesinin de olumsuz etkileneceğini, verimin yüzde 20 düşeceğinin altını çizen Bayraktar, Afyon’da haşhaşta yüzde 75 oranında verim kaybı olacağı, Uşak’ta ise nohutun yüzde 20 oranında zarar göreceğinin tahmin edildiğini kaydetti.

-“BİR KİLO BUĞDAYIN MALİYETİ 61 YKR”-

Kuraklığın yanında son günlerde fiyatların düşmeye başlaması sonucunda üreticilerin zarar etmeye başladığını vurgulayan Bayraktar, buna rağmen TMO’dan hala bir ses çıkmadığını kaydetti.

Bayraktar, “Piyasalardaki buğday fiyatları hasadın ilk başladığı dönemde Çukurova, Güneydoğu ve Ege Bölgesinde kilosu 58-65 Ykr bulurken, Trakya ve İç Anadolu’nun ürün arzıyla birlikte fiyat seviyesi kiloda 46 Ykr’a kadar geriledi. Yaptığımız maliyet çalışması sonucu 2008 ürününde bir kilo buğday maliyeti 61 YKr olarak belirledik” diye konuştu. Girdi fiyatlarındaki artışların buğday maliyetini yüzde 27 yükselttiğinin altını çizen Bayraktar, konuşmasına şöyle devam etti:

“Hasat sonrası ürün kontrollü olarak piyasaya arz edilmelidir. TMO’nun gerekli müdahaleyi yapması ve artık piyasaya girip arzdaki yoğunluğu piyasadan alması gerekiyor. Aksi halde bu ürün arzındaki yoğunluk spekülatörlerin işine yarayacaktır. Bu durumda hasat sonrası piyasalarda geçen yıl yaşanan gerginliğin yaşanması muhtemeldir. TMO yeterli alımı yapamazsa sezon sonunda piyasayı regüle etme görevini de yerine getiremeyecektir. Spekülatörlere fırsat verilirse ekmek fiyatları daha da artabilecektir. Bundan kaybeden çiftçi olur, tüketici olur. TMO buna meydan vermemeli, hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak amacıyla piyasayı düzenleyici tedbirler almalıdır. Buğdayda, maliyete göre çiftçinin eline geçmesi gereken müdahale fiyatı ve prim miktarlarını belirlemenin zamanı çoktan geldi.”

anka
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2008 Pazar 14:15:58
Güncelleme :6 Temmuz 2008 Pazar 14:20:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?