16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Bugün satılan benzin boyalı

7.8 milyon tonu bulan kaçak akaryakıtın önünü kesecek ulusal marker uygulamasına bugün geçiliyor. Her bin litrelik benzine 0.040 litre marker eklenecek.

Enerjİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt kaçakçılığını ve kalitesiz akaryakıtın dolaşımını önlemek, akaryakıtın menşenin belli olması amacıyla TÜBİTAK’a ürettirdiği Ulusal Markerı (İŞARETR) yarından itibaren resmen uygulamaya koyacak.

Uygulama ile son 2 yılda 10.7 milyar YTL’ye yakın vergi kaybına neden olduğu hesaplanan akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi hedefleniyor. Kaçak akaryakıtın yasal olanından ayrılmasını sağlamak için yasal ürüne katılan bir işaret ile bu işaretin varlığını algılayan cihazlardan oluşan sistemi kapsayan Ulusal Marker, EPDK’nın yaptığı işbirliği protokolü kapsamında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından üretilecek. Ulusal Marker, mevzuatta aynı isimle anılacak, fakat ürün olarak satışı “İŞARETR” olacak.

BİODİZELE DE MARKER 

Bugün uygulamaya girecek olan Ulusal Marker, yurtiçinde pazarlanacak akaryakıta rafineri çıkışında ve gümrük girişinde, sanayide yan ürün olarak veya diğer şekillerde üretilen akaryakıta ticari faaliyete konu edilmeden önce ilgili lisans sahibi tüzel kişiler tarafından EPDK tarafından belirlenen şart ve özelliklere göre eklenecek. Ulusal dolaşıma girecek biyodizel de dahil olmak üzere tüm akaryakıta gümrükte, rafineri çıkışında ve dağıtım noktalarında bin litreye 0.040 litre Ulusal Marker eklenecek.

Boyanın şifresi EPDK’da 

Şifresi sadece EPDK’da olacak olan Ulusal Marker’ın taklit edilmemesi ve şifresinin çözülmemesi büyük önem taşıyor.

Çünkü Türkiye’ye kaçak yollardan giren akaryakıta Ulusal Marker ilave edilmesi, yasal bir nitelik kazanmasına yol açacak. Akaryakıta eklenmiş olan Ulusal Marker, yakıtlara organik çözücüler asit ve bazlar kullanılarak eklendiği için ayrıştırılması, sahtesinin çıkması mümkün olmayacak. Marker kopyalanıp taklit edilemeyecek.


aa
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2007 Pazartesi 06:12:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ömer DÖNMEZ IP: 85.101.74.xxx Tarih : 1.01.2007 09:22:03
boya bence çözüm değil çözüm fiyatların zamlanmaması veya bu seyirde kalması,Ağrı da yaşayan biri olarak yerinde almış olduğumuz benzin litresi 600 tl aradaki farkı sizler düşünün unutmadan söylüyeyim son model arabarda bile kullanılıyor Maşallah tık yok Allah İrana zeval vermesin