19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Bulmaca çözerken mini golfçü oldu

Bulmaca çözerken mini golf üreticisi oldu

"Golf sadece zengin sporu değil" diyen Özkan Türkan ve Durmuş Faydalı, dar ve orta gelirli kesimi mini golf sahalarıyla tanıştırdı.
2001'de Mini Golf 35 isimli bir şirket kurup, 1.5 yıl süren Ar-Ge çalışmaları sonunda ürettikleri mini golf sahalarının büyük ilgi gördüğünü belirten Türkan, Türkiye'de toplam 450 adet saha sattıklarını söyledi. Mini golf sahalarına en büyük talebin otellerden geldiğini belirten Türkan, hedeflerinin alışveriş merkezlerine kadar girmek olduğunu vurguladı.

Türkan, "Bir diğer hedef kitlemiz de belediyeler. Her ilçede boş duran basket veya futbol sahaları var. Bunların bir yerine birer mini golf sahası eklenmesi için girişimlerde bulunacağız. İlk adımı İzmir'de attık. Bostancı sahil tesislerinde kurduğumuz mini golf sahasını 4 ayda 10 bin kişi ziyaret etti" dedi.

Bulmaca hayat değiştirdi
Türkan ve Faydalı, golfle 2001 krizinde tanışıyor. Sahibi oldukları inşaat şirketi krizde batınca yeni iş fırsatları aramaya koyulan ortaklardan Türkan'ın çözdüğü bir bulmaca ilham kaynağı oluyor. Türkan, "2001'de şirketimizi kapattıktan sonra bir gün bulmaca çözüyordum ve bir cevapta mini golf geçiyordu. Gençliğimizde oynadığımız için mini golfün tadı damağımda kalmıştı. Türkiye'de de üretilmeyen bir şeydi. Herkese golfü oynatmak istedik ve çalışmalara başladık. Geldiğimiz noktada oldukça sevindirici. Her yıl en az 25 büyüyoruz" dedi.

Mini golf sahalarının ilk olarak ABD'de kurulduğunu belirten Türkan, mini golfun herkesin 5 dakikada öğrenebileceği bir spor olduğunu söyledi. Türkan, 80 metrekareden 150 metrekareye kadar üretilebilen mini golf sahalarının fiyatlarının ise 6 ila 14 bin lira değiştiğini söyledi.

Komşu ülkelere de satıyor
Son 2 yıldır komşu ve yakın ülkelere de mini golf sahaları satışı yaptıklarını belirten Türkan, en çok Rusya, Azerbaycan, Bulgaristan ve Irak'a mal verdiklerini kaydetti. Bu ülkelerdeki müşterilerin çoğunun otel, tatil köyü ve okulların oluşturduğunu belirten Türkan, ihracatlarını bu yıl 2'ye katlamayı hedeflediklerini söyledi. Türkan, "Çevremizdeki ülkelerde de mini golf pek yaygın değil. Üretici firma ise neredeyse hiç yok. Bu ülkelere ileride büyük ihracatlar yapmayı umuyoruz" dedi.


Mini golf işletmecisi ayda 5 bin lira kazanır
Özkan Türkan, mini golf sahalarının girişimciler için de bir iş fırsatı yarattığını belirterek, sattıkları 450 mini golf sahasının 30'unun girişimcilerce alındığını söyledi.
Türkan, "30 bin liraya geniş bir mini golf sahası açabilir. Kimi çay bahçeleri ve kafeler, bu sahaları işlerini artırmak için alıyor. Bazı işletmeciler de şirket veya okullararası turnuvalar düzenleyerek para kazanıyor. Sadece bir mini golf sahası işleten bir girişimci ayda 5 bin TL kazanabiliyor" dedi.

6 aylık emeği çöpe attık
Şirketin ilk zamanlarında aylarca Ar-Ge çalışması yaptıktan sonra ürettikleri sahaların tekerlekli sandalyedeki vatandaşlar için uygun olmadığını fark ettiklerini belirten Türkan, "6 aylık emeğimizi hiç tereddütsüz çöpe attık. Engelli vatandaşlar zaten kolaylıkla normal golf oynayamıyor. Ancak mini golf oynamaları daha kolay. Ürettiğimiz 90 cm genişliğindeki sahaların engelli vatandaşlara uygun olmadığı görünce, eski üretimi iptal edip saha genişliğini 70 cm'ye düşürdük " dedi.

Referans
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2009 Cumartesi 00:51:13
Güncelleme :17 Ocak 2009 Cumartesi 01:22:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?