22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Bütçe açığı 3.3 milyar dolar

Bütçenin 2007 Mayıs ayında 2.04 milyar YTL fazla verdiğini açıklayan Maliye Bakanı Unakıtan, Türk ekonomisinde 2. atılım döneminin başladığını ve bundan sonra mikro ekonomik tedbirlere ağırlık vereceklerini kaydetti. Unakıtan, 'mali disiplin bozuldu' diyenleri de eleştirdi.


Referans gazetesinin haberine göre maliye Bakanı Kemal Unakıtan, mali disiplinin bozulduğu eleştirilerine tepki gösterdi. Ocak-mayıs döneminde 83 milyar 493 milyon YTL harcama yapıldığını, 80 milyar 150 milyon YTL de gelir elde edildiğini açıklayan Unakıtan, 5 aylık dönemdeki bütçe açığının 3 milyar 343 milyon YTL olduğunu kaydetti. Unakıtan, "Mali disiplinin bozulduğunu söyleyenlere el insaf. Bu kadar olmaz. Seçim öncesi bu rakamları ortaya koyan hükümete bu hiç söylenmez" dedi.

Unakıtan dün ocak-mayıs dönemine ait bütçe gerçekleşmelerini açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında, bu yılın Mayıs ayında bütçenin 2.04 milyar YTL fazla verdiğini söyledi. Bütçede program hedeflerine uygun gerçekleşmeler sağlandığını anlatan Unakıtan, mali disiplinin ve bütçenin bozulduğu yönündeki haberleri de "eski alışkanlıkların devamı" olarak niteledi. Mali disiplinin kalitesine yönelik kaygılar bulunduğu yönündeki tespite katılmadığını ifade eden Unakıtan, 2002 yılında ülke seçime giderken 40 milyar YTL bütçe açığı bulunduğunu, bugünkü seçim ortamında bütçe açığının 3.3 milyar YTL düzeyinde olduğunu kaydederek, "Bütçe açığı bu kadar az olduğunda nasıl kulp takılacak, (az ama kalite düşük biraz) deniliyor" şeklinde konuştu. Vergi gelirlerinin arttığını, bütçe giderlerinin kontrol altında tutulduğunu dile getiren Unakıtan, bütçe gelir, gider ve açığına ilişkin hedefler ve bunlara ne kadar erişildiği üzerinden yorum yapmak gerektiğini söyledi.

Vakıfbank'ın üstüne 250 milyon dolar istediler

Konuşması sırasında sık sık geçmiş dönemdeki uygulamaları eleştiren Unakıtan, anayasa kitapçığının atılmasından sonra kriz çıktığını hatırlattı ve "Orada MHP, ANAP, DYP, DSP de vardı. Bu muhteremler şimdi kalkıp (Türkiye'yi daha iyi idare edeceğiz) diyorlar. Ettiniz kardeşim ettiniz. Şimdi at bakalım ansiklopediyi, bir şey olmaz. Başarılıyı başarısız gösterenler ödülü olsa, bir çok arkadaşım o ödülü alır" dedi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Enerji Bakanlığı dönemine atıfta bulunarak Türkiye'nin geçmişte paltosunu giyip makamında oturan bakanları olduğunu anlatan Unakıtan, "Eskiden de özelleştirme ve banka satışları vardı. 2001'de Vakıflar Bankası özelleştirileceği zaman üstüne 250 milyon dolar istendi. Sonra bu bankanın yüzde 25'i 1,5 milyar dolara satıldı, nereden nereye" diye konuştu. Vergiler inmesine rağmen vergi gelirlerinin arttığını kaydeden Unakıtan, "Bunun patenti bizim hükümetimize aittir. Bu hükümet, tarihe vergileri indiren, bütçenin iki yakasını bir araya getiren bir hükümet olarak geçecek. Ben de o hükümetin Maliye Bakanı olarak geçeceğim" diye konuştu. Türk ekonomisinde 2. atılım döneminin başladığını, bundan sonra ekonomide mikro ekonomik tedbirlere ağırlık vereceklerini, Türkiye'nin rekabet gücünün artırılacağını, istihdam üzerindeki vergi yükünün azaltılacağını anlatan Unakıtan, AR-GE teşviklerine ilişkin düzenlemenin de Bakanlar Kurulu'nda imzada olduğunu ifade etti.

IMF Başkan Yardımcısı Lipsky'e KDV cevabı

Unakıtan, IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky'nin "KDV indirimlerinin kendilerini memnun etmediği" yönündeki açıklamasının anımsatılması üzerine, mali disiplin elverdiği ölçüde bazı iyileştirmeler yapmaktan yana olduklarını belirterek, "Bir prensip kararı olabilir (KDV'lerde şöyle davranılacak) diye. Ama o prensip kararı hiçbir zaman, vatandaşın lehine olan, olması gereken kararları almamıza mani değildir. (IMF şöyle demiş) ne yapalım derse desin, burada kararı veren Türkiye Cumhuriyeti hükümetidir" dedi. KDV indirimlerinin vatandaşa yansıtılmaması konusunda ise Unakıtan, serbest piyasa ekonomisinde inisiyatifin piyasada olduğunu, tüketicilerin bunu sorgulaması gerektiğini söyledi. Turizmcilerin 'her şey dahil' anlayışıyla çok ucuz fiyata hizmet vermelerini eleştiren Unakıtan, "Tur operatörlerinin elinde oyuncak olmayın" dedi.

referans
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2007 Çarşamba 14:12:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?