16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Büyük krizi Bernanke önledi

Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke duruma el koymak zorunda kaldı.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin dünkü beklenmedik hamlesi 6 gündür kesintisiz düşen dünya piyasalarına nefes aldırdı. Günlerdir iyi habere muhtaç piyasalar iskonto faizinin 50 baz puan düşürülmesini olumlu yönde büyük bir coşku ile karşıladı.

Asya borsaları korkuttu

Herkes FED’den halen 5.25 olan gösterge faizi düşürmesini beklerken Ben Bernanke iskonto faizinde bir jest yaparak “Bu da piyasalardaki olumsuz havayı dağıtmaya yeter” dedi. Dün FED iskonto faizini 6.25’ten 5.75’e düşürdüğünü açıkladı. Bu arada FED ekonomiye olan olumsuz etkileri gidermek için gerektiği kadar hareket etmeye hazır olduğunu da belirterek güvence verirken, büyümeye yönelik aşağıya yönlü risklerin önemli ölçüde arttığı uyarısında da bulundu.

FED’in bu faiz operasyonu derhal etkisini gösterdi ve tüm piyasalar kayıplarını bir ölçüde de olsa telafi etme yarışına girdi. Ancak analistler bu tepkide ölçünün kaçırılmaması gerektiğini, piyasa için risklerin hâlâ çok büyük olduğunu belirtiyor. Analistlere göre FED bu hamlesi ile temel para politikasını değiştirmeden piyasalara müdahale etti. Ancak gösterge faizde bir indirim konusunda temkinli duruşunu da bozmadı. FED Başkanı’nın özellikle dün Asya borsalarının çökmesinden ve Nikkei’nin yüzde 5’in üzerinde düşmesinden sonra bu kararı almak zorunda kaldığına dikkat çekiliyor.

Düşüşte de çıkışta da lideriz


Borsa Değ. (%)

Türkiye 4,73

İngiltere 3,5

Arjantin* 3,02

Fransa 1,86

Rusya 1,78

Almanya 1,49

Meksika* 1,17

ABD* 1,04

Brezilya* 0,11

Çin -1,38

Japonya -5,42

*19:00 itibarıyla


6 yıl sonra toplantısız alınan ilk faiz kararı

*Greenspan’in yerine geçen yıl göreve gelen Bernanke, ilk kez olağanüstü bir piyasa müdahalesi yaptı. ABD, 2001’den bu yana ilk kez olağan para politikası kurulu haricinde piyasa müdahalesi yaşadı. Sembolik olarak nitelendirilen indirim Bernanke’nin “Gösterge faizi indirebilirim” mesajı şeklinde yorumlanınca iyimserlik rüzgarı yayıldı. Reuters, “Finansal ateş topuna karşı en ciddi mücadele başlatıldı” dedi.

Goldman Sachs: FED iki kez daha faiz indirir

*Yatırım bankacılık devi Goldman Sachs, FED’in yıl sonuna kadar kısa vadeli borçlanma faizlerini yüzde 4.5’e indirebileceğini iddia etti. 18 Eylül’deki para politikası toplantısında çeyrek puanlık faiz indirimi beklediğini açıklayan banka, FED’in Kasım veya Aralık toplantılarında yarım puanlık bir indirim daha yapacağını öne sürdü.

İngiliz emekliler krizde 54 milyar $ kaybetti

The Guardian gazetesi, İngiliz emeklilik fonlarının dünyayı sarsan piyasa dalgalanmasındaki kaybının 54 milyar dolara ulaştığını yazdı. Kısa bir süre önce 24 milyar dolar kâr açıklayan İngilere emeklilik fonlarının dün artıdan eksiye geçtiği ve zararın 30 milyar dolara ulaştığı duyuruldu.
Vatan
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2007 Cumartesi 10:55:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?