22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Büyük randevuda ne oldu?

Büyük randevuda ne oldu?


Merkez Bankası ile ihracatçıların dev zirvesi bitti. İşte zirveden çıkan sonuç....

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ''Üretim, İstihdam ve İhracat Kurulu'' adına, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı başkanlığındaki heyetle bir araya geldi.

Satıcı, Merkez Bankasında basına kapalı gerçekleşen görüşme çıkışında yaptığı değerlendirmede, ''bizim açımızdan gayet iyi bir görüşme oldu, iyi bir diyalog ortamı yakaladık'' dedi. ''Hem Merkez Bankasının hem de Üretim, İstihdam ve İhracat Kurulu adına bugün(görüşmede) bulunan arkadaşların ortak paydası, Türkiye'nin ve Türk insanının menfaatleri gelişmesi, büyümesi, kalkınması ve zenginleşmesi'' diyen Satıcı, bu konuda karşılıklı her iki tarafın, birbirinin iyi niyetinden en ufak bir şüphe içerisinde olmadığını kaydetti.

ŞİMDİ DAHA FAZLA YUMUŞAK OLACAĞIZ

Satıcı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz ve Merkez Bankası heyetinin, TCMB'nin görevinin sadece enflasyon ve fiyat istikrarı değil, sürdürülebilir büyüme ve istihdamın da kendilerinin görevi olduğunu ve sürdürülebilir büyümenin olmadığı bir yerde enflasyon veya fiyat istikrarı ile ilgili işlevsel bir yapının olmasının bir anlamı kalmayacağını söylediğini kaydetti.

Satıcı, kendilerinin de ısrarla söylediği konunun bu olduğunu kaydetti. Merkez Bankasından üretim, istihdam ve ihracat adına pozitif bir ayrımcılık talep ettiklerini ifade eden Satıcı, ''Geçtiğimiz 5 yıl boyunca uygulanan politikalara göğüs gerdiğimizi ama artık bizim de büyük sıkıntılar içerisinde olduğumuzu, bunun mutlaka uygulanan politika ve tavırlarla desteklenmesi gerektiğini söyledik. Bir mutabakat içerisindeyiz'' diye konuştu.

Satıcı, bir soru üzerine, Merkez Bankası'nın 4,25'lik bir artırım yapabiliyorsa, piyasalara müdahale edebiliyorsa, aynı şekilde şartları gördüğünde aynı hareketi yapabilmesi gerektiğini ifade ettiklerini kaydetti. Toplantının amacının üretici kesimin kendi heyecanını Merkez Bankası Başkanı ve heyetine iletmek olduğunu ifade eden Satıcı, ''Ben sanıyorum ki bundan sonra daha farklı bir biçimde Merkez Bankası ve heyeti üreticiyi, ihracatçıyı değerlendirecektir'' dedi.

''GÖRÜŞMEDEN UMUTLANDIK''

''Başkanın açıklamasından tatmin oldunuz mu'' şeklindeki soruya da Satıcı, şu yanıtı verdi: ''Bizim için devam eden bir süreç. Üretim, ihracat, istihdam yaşayan bir organizma gibidir. Sürekli devam eder, her sabah uyandığında umutla uyanır, her yaptığı işi umutla yapar. Tabii ki Merkez Bankası Başkanı ve heyeti ile yaptığımız görüşmeden biz üreticiler, ihracatçılar olarak umutlandık. Belki bizim daha üstüne basarak bu sunumu dinlememiz gerekiyordu, belki biz iyi anlayamıyorduk belki iyi anlamışızdır şimdi. Ama umuyorum ki bizim verdiğimiz gazete ilanları ile burada yaptığımız sunumlarla Türk kamuoyu neyi ne için yaptığını, ne bedel ödediğini öğrenmiştir. İlanın verdiği mesajları ne TCMB Başkanını, ne de çalışanlarını ne de konu ile ilgili kanaat önderlerini etkilemek için verilmiş bir ilan değildi. Üretimin, ihracatın, istihdamın mevcut pozisyonunu ifade ediyordu. Ayrıca ne bugün, ne bundan önce, ne bundan sonra Türkiye Cumhuriyetinin herhangi bir kurumunu hedef alacak ya da kötü bir şekilde tanımlamamız, tabir etmemiz mümkün değildir.''

''Bundan sonraki tavrınız ne olacak'' şeklindeki soruya da Satıcı, işlerinin dünya coğrafyasında Türkiye'nin üretimini ihraç etmek olduğunu belirterek, Türkiye'nin 5 yılda ihracatını 26 milyar dolardan 103 milyar dolara çıkarttığını söyledi.

Satıcı, ''Bunların hepsini, yenilikçilikle, yaratıcılıkla, inovasyonla, farklı enstrümanları kullanarak yaptık. Bizim bunların dışında yaptığımız bir sürü iş var, biz işlerimizi yapmaya devam edeceğiz. Türkiye için üretmeye, ihraç etmeye Türk insanının zenginleşmesi için faaliyetlerimizi her koldan sürdüreceğiz'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Yumuşamış ve ikna olmuş gördük sizi'' şeklindeki sözü üzerine de Satıcı, şöyle konuştu: ''Burada sadece faiz indirimi değildi, eğer ki tutturulamayacak enflasyon hedefleri var ise bunlar da revize edilebilir. Bunun bedelini konulan hedeflerin bedelini Türk insanı ödüyor, Türk üreticisi, ihracatçısı ödüyor. Bunların bizim verdiğimiz veriler çerçevesinde daha iyi değerlendirilmesi, fiyat istikrarına doğru gidişin bizim kaldırabileceğimiz bedeller çerçevesinde hedeflenmesi gerektiğini söyledik. Ne daha önce daha fazla serttik, ne şimdi daha fazla yumuşak olacağız. Aynı şekilde, aynı çizgide devam ediyoruz.''

''Düzenli olarak bir araya gelecek misiniz'' şeklindeki bir başka soruya da Satıcı, ''Bundan sonra zannediyorum daha düzenli bir araya gelme gayreti içinde olacaktır her iki taraf da'' yanıtını verdi.

SUNUMLAR

Öte yandan, TİM toplantıda yaptığı sunumda, Kurul'un, üretim, istihdam ve ihracatın mevcut sıcak para ve yüksek faiz politikalarıyla sürdürülemeyeceğini, Türkiye'nin büyük ekonomik ve sosyal risklerle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Sunumda, sıcak paranın önemli bir oranda doğrudan yabancı yatırımlara dönüştürülerek ülke kaynaklarının istismar edilmesinin önlenmesi, üretim, istihdam ve ihracata katkıda bulunan bir yapıya kavuşturulması, yüksek faiz politikasının terk edilerek kurların tedrici bir biçimde olması gereken değerlere yaklaştırılması gerektiği ifade edildi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ise sunumunda, enflasyon hedefinin revize edilmiş olsa da faiz indirimine devam edilmesi, enflasyonla mücadelenin üretim ekonomisi üzerinden sürdürülmesi, devreye hükümetin girmesi ve reformların acilen derinleştirilmesi görüşlerini dile getirdi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2007 Cuma 10:43:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?